Readathon: Hvad er det og hvorfor skal det prøves?

Er du glad for at læse, men mangler tiden til at fordybe dig i bøgerne? Så deltag i Dewey’s 24 hour Readathon og få styr på din læsestak.

Readathon: Hvad er det og hvorfor skal det prøves?

Dewey’s Readathon er et halvårligt event, der samler læseglade mennesker fra hele verden, til sammen at læse i 24 timer. Det foregår i april og oktober hvert år.

Eventet blev startet tilbage i 2007, af Dewey der selv var en ivrig læser og blogger. I 2008 gik Dewey bort, men hendes ideer til readathon levede videre og er i dag navngivet efter hende.

Det er blevet en kæmpe succes, i en travl verden, hvor vi sjældent har tid til virkelig, at sætte os til rette og nyde bøgerne. Der et intet krav om, at du skal læse i 24 timer. Kun at du sætter en mængde tid af i løbet af døgnet til at læse. Om det så bliver 1 time, 5 timer eller 18 timer, bestemmer du helt selv.

Eventet har deres helt egen fine hjemmeside, hvor du kan finde meget mere information, og tilmelde dig som læser. Og ved tilmelding, betyder det ikke at du bliver spammet med alt muligt, og skal have Visa-kortet frem. Det er fuldstændig gratis, og helt uforpligtende. Det handler om at hygge sig med bøger, sammen med andre fra hele verden.

Man kan vælge, at lægge opdateringer ud af sin læsestatus på de sociale medier (Facebook, Instagram, Twitter og lignende) med #readathon, eller blogge om det gennem læsedøgnet, hvis man har en blog.

Readathon oktober 2017

Planlæg dit læsedøgn

Beslutter du dig for, at læse så meget som muligt, måske endda et fast antal timer der strækker sig over det meste af døgnet. Så er det vigtigt med lidt planlægning for at få den bedst mulige oplevelse. Du kan printe en liste fra hjemmesiden, hvor du kan skrive bøger og snacks ind. Så er der styr på tingene 😉

Bøgerne

 • Beslut dig på forhånd hvilke bøger du gerne vil læse. Tag hellere for mange end for lidt, så er der noget at vælge mellem hvis du ikke når dem alle sammen.
 • Vælg tynde bøger. Det kan godt være du virkelig gerne vil læse Game of Thrones, Anna Karenina eller Saxo, og det er også helt fint. Men tænk på at du skal sidde med bogen i mange timer i streg, og den kan derfor hurtigt blive lang at læse. Desuden giver det en skøn følelse af succes, når du har læst den første bog færdig (også selvom den kun er på 100 sider), og kan sætte i gang med den næste. Der er større chance for, at gå død i projektet, hvis du starter ud med en bog på 600 sider.
 • Du kan sagtens vælge lydbøger, e-bøger, comics, digte, you name it. Alt er tilladt. Så sidder du med hele Dragon Ball serien og tænker det er længe siden du dykkede ned i den, så værsgod.

Snacks

Intet readathon uden snacks, men vælg med omhu. Til mit første readathon havde jeg købt mig fattig i guf, kage og sodavand, men kunne slet ikke rumme det.

 • Lav sunde snacks. Grøntsagsstænger med hummus, frugtsalat eller lækre smoothies. Jeg kan anbefale en lækker grøn juice, der virkelig booster gang i kroppen og smager skønt.
 • Drik masser af vand. Kaffe og te er vanddrivende og det er virkelig irriterende at skulle ud og tisse hele tiden, når du sidder opslugt midt i en bog. Desuden giver kaffen kun et kortvarigt energikick, og så bliver du hurtigt træt igen, men en kop i ny og næ skader jo ikke 😉
 • Lav madpakke på forhånd. Smør nogle lækre sandwich du kan sidde med, eller lav en god salat. De små mellemmåltider holder dig jo ikke mæt hele døgnet. Det er selvfølgelig også tilladt at bestille en pizza 😉

Readathon oktober 2017

Husk at hygge dig

Hvis du vælger at sidde og læse så længe som muligt, så sørg for at skifte stilling en gang i mellem. Din ryg vil takke dig dagen efter. Gå evt. en lille tur i ny og næ, bare for at klare hovedet, indtage indtrykkene fra din seneste bog og få noget frisk luft til hjernen. Det skal være en hyggelig event, ikke en konkurrence om flest sider på kortest tid.

Find andre deltagere ved hjælp af #readathon, eller deres hjemmeside (find bogbloggere her), og se hvordan de forbereder sig. Lad dig ikke skræmme af nogle af læsestakkene. Der er folk derude der læser sindssygt hurtigt, og sagtens kan trævle igennem 1000 sider på sådan et event. Men det er altså helt okay også, at have et mål på 150 sider. Det er som sagt ikke en konkurrence.

Og vigtigst af alt: Hyg dig med dine bøger. Læs selv hjemme, eller aftal at mødes med en ven eller veninde og læs sammen. Tag ud i en park og læs. Læs på biblioteket. Læs i toget. Læs mens du vasker tøj, gør rent, laver mad. Lad dig ikke stoppe af hverdagens gøremål. Læs højt for dine børn. Læs højt for dig selv, din kat, din kæreste.

Bare læs.

Readathon oktober 2017

Inspiration

Mangler du inspiration til læsestof, kan du finde masser af bøger under fanen Boganmeldelser, eller følg linket her.

Skal du deltage? og hvilke bøger tænker du at ville læse? Jeg vil rigtig gerne følge med i dit læsedøgn, så skriv gerne hvor jeg kan følge dig henne 🙂

God læselyst.

7 kommentarer Tilføj dine
 1. Virkelig fint indlæg med stemningsskabende billeder (den kajkage ser vild ud) og super tips til readathonet. Især det med at man skal gøre det for sig selv, huske at hygge sig og ikke gøre det til en konkurrence. Jeg glæder mig til at følge dit døgn! Jeg er med for tredje gang, hvis du har lyst at følge med skriver jeg løbende på Skriverliv.dk 🙂

  1. Mange tak Simone 🙂
   Jeg synes det er så vigtigt ikke at gøre det til en konkurrence for sig selv, netop fordi jeg selv følger rigtig mange andre læsere og kan se jeres bogstakke der er bare svimlende høje i forhold til hvad jeg selv ved jeg kan nå 🙂
   Vil helt sikkert kigge forbi din blog 😉

 2. Yay readathon! Jeg glæder mig! Jeg deltager også – har skrevet et indlæg om det på bloggen med et billede af bøgerne, jeg vil læse.

  Hvad glæder du dig mest til at læse?

  1. Har været inde og lure, og det er en spændende stak du har fundet frem 😉
   Jeg har valgt noget Kenneth Bøgh Andersen, Moby Dick (dog i en børneklassiker udgave) og en grafic novel over den første Bartimæus bog 🙂 Glæder mig til at dykke ned i dem 🙂

 3. Oh yes! Og jeg deltager mest på bloggen og på Instagram og jeg ser virkelig frem til at bruge et helt døgn på at læse og snakke med folk om læsning på SoMe 🙂 Min stak er stadig ikke helt færdig, men har fundet en del forskellige bøger frem, så først lørdag kommer der et billede på bloggen 🙂 Og tak for de gode tips herinde – hvor opdaterer du mest selv?

  1. Det var da så lidt 😉 Tænker jeg nok mest opdatere på insta, men har lavet et blogindlæg klar også 🙂 Glæder mig til at følge dig 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.