Boganmeldelse: Byd Monsteret velkommen til historiefortælling

De helt store følelser kommer til udtryk i Patrick Ness’ mesterværk, med meget passende sorte illustrationer

Monster af Patrick Ness

Efter ide af Sioban Dowd og illustreret af Jim Kay.

Udgivet af forlaget Gyldendal i 2015, og filmatiseret af Antonio Bayona med den originale engelske bogtitel A Monster Calls (Syv Minutter Over Midnat). 214 sider.

 

“Monsteret dukkede op lige efter midnat. Som den slags gør.”

Monsteret er et takstræ og ankommer klokken 12.07 hos drengen Conor, der lige har haft mareridt. Men Conor bliver ikke bange for monsteret, han har langt værre ting at være bange for. Hans mor er syg af kræft, hans far bor i USA og hans mormor er en pestilens. Han bliver mobbet i skolen og skubber sine få venner fra sig. Samtidig bliver Conor hjemsøgt af et frygtelige mareridt.

Derfor er monsteret virkelig ikke noget Conor er bange for. Men det bliver han.

Monster af Parick Ness, bog

Tre historier for en sandhed

Monsteret vil fortælle Conor tre historier, til gengæld skal Conor fortælle sandheden, men det er ikke en hvilken som helst sandhed, det er sandheden!

Monsterets historier er kryptiske og sære, og Conor har svært ved at forstå meningen. Men historierne giver genlyd i hans hverdag og får ham til at åbne op for nogle sluser, han ikke vidste han havde. Som historierne bliver fortalt, rykker Conor tættere og tættere på at skulle fortælle sin sandhed til monsteret. Det er en spænding der er svær at udholde.

“Historier er nogle vilde skabninger. Når man slipper dem løs, ved man aldrig hvor meget ravage de vil lave.”

Monster af Patrick Ness, bog

Den frygtelige sandhed

Den sandhed Conor må fortælle er frygtelig, men også en virkelig og ægte sandhed man kan forholde sig til. Den er svær at forstå, og alligevel har vi nok alle sammen mærket den. Ingen vil være stolte over det, og de færreste vil nok indrømme det, men vi har prøvet det. Alle sammen. Måske ikke i en grad som Conor, men den har været der, og det er lige præcis det, der gør historien så god.

Den rammer alle, og alle kan forholde sig til den på en eller anden måde. Det er en grim, men nødvendig sandhed.

Patrick Ness mixer fantasi og virkelighed sammen til en troværdig blanding, med følelserne helt uden på tøjet. Han finder mørket frem allerdybest nede, river det i stykker, og forvandler det til en klump i halsen på læseren. En eftertænksom boble der flyder rundt i et hav af indtryk.

Det er smukt, skræmmende og fuldstændig fantastisk.

Monster af Patrick Ness, bog

 

Er du glad for at læse om de lidt mørke, men nødvendige emner. Så er Døde piger lyver ikke af Jay Asher, nok også noget for dig. Læs min anmeldelse af den her.

Måske du har brug for noget at grine ad, så klumpen i halsen kan forsvinde igen. Alice i Eventyrland er en klassiker man sjældent bliver træt af. Læs anmeldelse her.

 

 

Follow

One comment Tilføj dine

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.