Månedsafslutning: Oktober

Oktober har givet en del læsetid takket være regnvejret, der er silet ned det meste af måneden. Men der har heldigvis også været dage med tørvejr til at tage på felttur.


Det er ikke nogen hemmelighed, at jeg er en nørd på flere planer. Også når det gælder natur og dyreliv. Lige nu er vi i fuld sving med semesterprojekt, der handler om kortlægning af tang ved Guldborgsund, i samarbejde med kommunen (ja, det lyder kedeligt, men det er det ikke). Derfor har oktober betydet flere dage med besøg i det sydlige Danmark, hvor naturen jo også bare er skøn.

Månedsafslutning oktober
Billede af undertegnede og masser af tørt ålegræs og tang. (FOTO: Charlotte Poulsen).

Oktober bød også på besøg hos forlaget Grønningen 1, der diskede op med nogle virkelig lækre pies til deres efterårsreception (du kan smage pies på Bogforum ved forlagets stand 😉 ). Det var virkelig hyggeligt og dejligt både at hilse på forlagsfolkene bag, forfattere og andre bogbloggere.

Jeg smagte en suveræn æblepie og en pumpkinpie, der også bare sang jul i mine smagsløg.

Der kom også en masse nye skønne bøger til reolen herhjemme. En af dem, var den længeventede illustrerede udgave af Assassin’s Apprentice af Robin Hobb. Jeg indrømmer, jeg fældede en tåre eller to da jeg sad med den i hænderne. Den er SÅ smuk og jeg ELSKER den.

Der kom også en masse skønt fra forlagene som bare kalder på at blive læst. Så tak oktober, for længere aftener og køligere timer, der giver gode undskyldninger for at hygge herhjemme med mine stakke af bøger.

Månedsafslutning oktober
Størstedelen af bunken her er anmeldereksemplarer.

Nye bøger i oktober

*Nogle af bøgerne er anmeldereksemplarer. Dette er markeret.*

Assassin’s Apprentice – The Illustrated Edition

Assassins apprentice
Bagsidetekst:
Twenty-five years ago, Robin Hobb’s first novel featuring FitzChivalry Farseer and his mysterious, often maddening friend the Fool struck like a bolt of brilliant lightning. Thus began a beloved saga spanning multiple series, full od adventure, magic, and sinister plots. To celebrate a quater-century of wonder, this special edition of Assassin’s Apprentice presents a modern classic as it’s never been seen before: in hardcover, with ten beautiful full-color illustrations by Magali Villeneuve.

Assassin’s Apprentice af Robin Hobb. Første bind i Farseer trilogien. Denne udgave er en jubilæumsversion af bogen. Udgives ved forlaget Del Rey i 2019. 448 sider. Bogen er købt på Bookdepository.com.

Find min anmeldelse af bogens danske udgave, Snigmorderens lærling her.


Dostojevskijs sidste rejse

Dostojevskijs sidste rejse
Bagsidetekst:
I 1980 blev Leif Davidsen som ung journalist sendt til Sovjetunionen for Danmarks Radio. Det blev for Davidsen begyndelsen på et flere år langt ophold i landet som DR’s Moskva-korrespondent – og på et spændingsforfatterskab, der har hentet meget stof i de østeuropæiske lande.
Tyve år efter genså Leif Davidsen landet, der i mellemtiden var blevet til Rusland, på en flodrejse med skibet Dostojevskij fra Moskva til Perm med de berygtede GULAG-fangelejre.
Flodrejsen danner rammen om denne personlige rejsebog, hvor fortid og nutid blandes i en mosaik, der tegner et fascinerende billede af et lands forvandling fra supermagt til nationalstat, fra kommunisme til kapitalisme – hele vejen krydret med personlige iagttagelser og kommentarer. Som et kuriosum beskrives mange af de steder og begivenheder, der har dannet grundlag for Davidsens østeuropæiske spændingsromaner.

Dostojevskijs sidste rejse af Leif Davidsen. Udgivet ved forlaget Lindhardt & Ringhof i 2002. 304 sider. Bogen er fundet i bogskabet ved Gladsaxe Hovedbibliotek.

Find min anmeldelse af Tag ikke imod en pølse i Moskva af Leif Davidsen her.


Folket i træerne [Anmeldereksemplar]

Folket i træerne
Bagsidetekst:
Året er 1950, og den næsten færdiguddannede læge Norton Perina inviteres med på en antropologisk ekspedition til øen Ivu’iyu i Mikronesien. Her møder de et folk, der alle trods et ungdommeligt ydre viser sig at være senile og meget gamle. Perina når frem til at hemmeligheden bag det der ligner evigt liv, er kødet fra en sjælden skildpaddeart.
Perina slår én af skildpadderne ihjel og smugler kødet med tilbage til USA, hvor hans opdagelser gør ham verdensberømt. Men snart får Perinas handlinger ødelæggende konsekvenser, både for ham selv og for befolkningen på Ivu’iyu.
Folket i træerne er en foruroligende fortælling om magtmisbrug, videnskab og begærets mange former. Den er baseret på den virkelige skandale om den pædofilidømte nobelpristager Carleton Gajdusek.

Folket i træerne af Hanya Yanagihara. Oversat fra engelsk af Nete Harsberg efter The People in the Trees. Udgivet ved Politikens Forlag i 2019. 432 sider. Bogen er et anmeldereksemplar fra forlaget.


Forgudet [Anmeldereksemplar]

Forgudet
Bagsidetekst:
Den 18 årige Ibens tilsyneladende privilegerede liv er ikke, hvad det tager sig ud for at være. Kun hendes storebror, genkender den sandhed, der gemmer sig bag facaden. Da faderen pludselig dør efter en faldulykke i hjemmet, indleder politiet en undersøgelse af en række usædvanlige omstændigheder. Undersøgelsen afdækker overraskende et dysfunktionelt familiemønster, der hemmeligholder faderens seksuelle præferencer og hans årelange overgreb.
I mellemtiden er Iben forsvundet på en ferie i Sydeuropa. Torben gribes af bange anelser og må indse, at forsøget på at finde sin sårbare lillesøster, bliver et kapløb med tiden. Vil det lykkes ham at finde Iben, før det er for sent? Og vil det lykkes for Torben at finde mening og fodfæste i et eget liv? Et voksenliv, der ikke kun er udfordret af fortiden, men også af samtidens tanker om personlig frisættelse og en uforpligtende tilgang til kærlighed og seksualitet.

Forgudet af Marianne Toxboe. Udgivet ved forlaget Skotterup i 2019. 289 sider. Bogen er et anmeldereksemplar fra forfatteren.


Hvad er et æg? [Anmeldereksemplar]

Hvad er et æg
Bagsidetekst:
For én, der elsker naturvidenskab, begynder dagen ved morgenbordet med masser af interessante historier – i en kop kaffe, et glas vand eller et æg. Her i bogen bliver vi inviteret inden for i Johan Olsens univers, når han i sin sædvandelige sprudlende stil forklarer, hvorfor man ikke kan blande olie og vand, hvordan man laver glas af sand, og hvorfor madkasser stadig er så irriterende våde, når man tømmer opvaskemaskinen.
Det er en bog med masser af humor, og det er nærmest umuligt at lade være med at lade sig opsluge af de spørgsmål, der sukker op undervejs i bogen: Hvorfor lægger fugle kun ét æg om dagen? Hvordan kan prutters lugt består af molekyler, der også kan lugte af blomster? Hvad har tiden med rummets krumning at gøre?

Hvad er et æg – Bogen om videnskab i hverdagen af Johan Olsen. Udgivet hos Politikens Forlag i 2019. 153 sider. Bogen er et anmeldereksemplar fra forlaget.

Find min anmeldelse af Johan Olsens første bog om emnet, Bogen om verden her.


Helte [Anmeldereksemplar]

Helte
Bagsidetekst:
Der er helte – og så er der græske helte.
Stephen Fry genfortæller de græske heltes historier. Der er hårrejsende jagter, farefulde færd gennem sindrige labyrinter, umulige gåder og blodtørstige monstre.
Historierne om os dødelige mænd og kvinder og hvad vi er i stand til, når heltemodet er størst, er dramatiske og morsomme, tragiske og tidløse.
I HELTE indfanger Stephen Fry den græske mytologis vidunderlige historier og deres relevans for den moderne læser. De græske myter er blandt de mest indflydelsesrige historier, der nogensinde er blevet fortalt, nedarvet gennem årtusinder. De har inspireret forfattere og kunstnere fra Shakespeare til Michelangelo og fra James Joyce til Walt Disney.

Helte af Stephen Fry. Oversat fra engelsk af Allan Hilton Andersen efter Heroes. Udgivet ved forlaget Modtryk i 2019. 477 sider. Bogen er et anmeldereksemplar fra forlaget.


Jeg er den skyldige [Anmeldereksemplar]

Jeg er den skyldige
Bagsidetekst:
På plejehjemmet Birkehaven i Aarhus bor Margit Blixt på tres år – blind, lam fra livet og ned, ensom, frustreret og særdeles aggressiv. Da hun en lun forårsaften myrdes på bestialsk vis på sit værelse, bliver det op til Lucy Kiehl at rede trådene ud i en fåmælt verden, hvor svigt er dagligdag, og tingene ikke er, som de syner. Da flere uskyldige mennesker myrdes, dæmrer det for Lucy; at vi her har at gøre med en ustoppelig seriemorder med en masterplan, som bygger på en personlig tragedie, der potentielt kan rive alt med sig.

Jeg er den skyldige af M. Monteau. Første bind i serien om Lucy Kiehl. Udgivet ved forlaget Grønningen 1 i 2019. 372 sider. Bogen er et anmeldereksemplar fra forlaget.


Nordhavet [Anmeldereksemplar]

Nordhavet
Bagsidetekst:
Et skib stævner ud med en morder ombord …
1859. Patrick Sumner får hyre som skibslæge på en hvalfanger med kurs mod polarcirklen. Sumner har et blakket ry fra Indien, hvor han gjorde tjeneste i den britiske hær.
Da skibet er langt oppe i det nådesløse hav nær Vestgrønland, bliver en skibsdreng fundet myrdet, og Sumner tager affære. Han finder snart ud af, at han er oppe imod en brutalitet, der er langt værre end den, han oplevede under belejringen af Delhi. Han er oppe imod Henry Drax: harpunér, morder, monster.

Nordhavet af Ian McGuire. Oversat fra engelsk af Jakob Levinsen efter The North Water. Udgivet ved forlaget Modtryk i 2018. 317 sider. Bogen er et anmeldereksemplar fra forlaget.


Opfindelsen af nature [Anmeldereksemplar]

Opfindelsen af naturen
Bagsidetekst:
Bogen fortæller historien om den tyske naturvidenskabsmand og forskningsrejsende Alexander von Humboldt (1769-1859) og om, hvordan han grundlagde den måde, vi forstår og beskriver naturen på i dag.
Humboldt var den mest berømte videnskabsmand i sin samtid. Hans rastløse liv var fyldt med eventyr og opdagelsesekspeditioner, uanset om han besteg Andesbjergene, besejlede Orinocofloden eller trodsede Sibiriens kulde. Humboldt opfattede naturen som en sammenhængende helhed, og han forudsagde menneskeskabte klimaændringer. Betydningen af Humboldts indsats var stor i samtiden. Hans beskrivelser af landskaber og natur er sproglige mesterværker, der inspirerede store kunstnere og tænkere som Darwin og Goethe, ligesom Humboldts tanker ligger til grund for moderne vestlig naturforståelse.

Opfindelsen af naturen af Andrea Wulf. Oversat fra engelsk af Nanna Lund efter The Invention of Nature. Udgivet ved Gad’s Forlag i 2019. 564 sider. Bogen er et anmeldereksemplar fra forlaget.


Testamente [Anmeldereksemplar]

Testamente
Pressetekst:
Da Annie bliver gravid, rejser hun modvilligt hjem til Tornedalen på gården, hvor hun er vokset op. I Tornedalen har man sit eget sprog, sin egen melankoli. Ikke svensk. Ikke finsk. Noget tredje. Hverken forældre eller nogen af hendes mange søskende bliver specielt glade for at se hende. Og hér fra rulles historien om en dysfunktionel familie i 1980’ernes grænseland mellem Sverige og Finland ud.
Testamente er en kraftfuld og stor roman om en mor og en far. Deres tolv børn – fjorten alt efter, hvordan man regner. Og en mørk familiehemmelighed.

Testamente af Nina Wähä. Oversat fra svensk af Jesper Klint Kistorp efter Testamente. Udgivet ved forlaget Modtryk i 2019. 456 sider. Bogen er et anmeldereksemplar fra forlaget.


Turen går til – Europas smukkeste vandreruter [Anmeldereksemplar]

Europas smukkeste vandreruter
Bagsidetekst:
Kom ud af komfortzonen! Når man mærker skovbunden under fødderne og drikker det forfriskende vand fra en bjergsø, når øjet skuer mod åbne horisonter og den eneste lyd, man hører, er ens eget hjerteslag, netop her opstår magien ved at vandre: Man føler sig fri! Fri for propfyldte kalendere, bekymringer og forpligtelser. Der er en voksende interesse for at tage på vandreture – og især trekking over flere dage er for mange blevet en naturlig måde at decelerere på. Rygsækken pakkes, vandreskoene snøres, og så er man klar til at tage en pause fra hverdagen: Skridt for skridt finder man ikke bare naturen, men også sig selv.
Europas mange forskelligartede landskaber afspejles i de mange varierede vandreruter i alle sværhedsgrader. Lige fra vandring i det islandske højland med de vulkanske klipper, vandreruter gennem Madeira og Gran Canaria eller langs kysterne i Bretagne til udfordrende krydsninger af Alperne. Bogen præsenterer kontinentets smukkeste fjernvandreruter – inklusive storslåede udsigter.

Turen går til – Europas smukkeste vandreruter af Politikens Forlag. Udgivet i 2019. 269 sider. Bogen er et anmeldereksemplar fra forlaget.


#tyndogrig – Det jeg taler om [Anmeldereksemplar]

Tynd og rig
Bagsidetekst:
Efter et stormvejr i karrieren lærte radiovært Ditte Okman på den hårde måde, hvordan det nu lige er, man allerbedst planter sine los i røven: Spark opad, aldrig nedad! Og det har hun gjort lige siden. I radioen, fjernsynet, i aviserne, på sin Facebook og nu endelig i bogform.
I #tyndogrig – Det jeg taler om taler Ditte om det, vi andre helst ikke taler (højt) om: udskamning, samsovning, lorteregler, kropsidealer, delebørn, utroskab, unge mødre, gamle mødre (som hun selv) og dem, der opfører sig som selvudnævnte socialrådgivere (som hun selv). Om venskaber. Kendisser og kærlighed. Om penge og død. Og om hvorfor det er langt federe at være tynd og rig end flad og depri.
Alt sammen med afsæt i Dittes eget liv og egne kvababbelser. I en tone, der balancerer mellem det følsomme og det furie-agtige.

#tyndogrig – Det jeg taler om af Ditte Okman. Udgives ved forlaget Grønningen 1 den 4. november. 230 sider. Bogen er et anmeldereksemplar fra forlaget.


Bøger læst og/eller anmeldt i oktober

Anne Franks Dagbog – Graphic Diary [Anmeldereksemplar]

Anne Franks Dagbog
Bagsidetekst:
Anne Franks Dagbog er fortællingen om den purunge, jødiske pige, Anne, der sammen med sin familie må gå under jorden i 1942 for at undgå nazisternes udrensning. På sin 13 års fødselsdag får hun en dagbog, og det bliver begyndelsen på et af de stærkeste vidnesbyrd om jødeforfølgelserne under 2. verdenskrig. I bogen følger vi Anne og de øvrige beboere, der skjuler sig i et lille baghus i Amsterdam; deres evige frygt for at blive opdaget, krigen, der raser lige udenfor, og ikke mindst Anne, som har sine egne ting af slås med.

Anne Franks Dagbog – Graphic Diary af Ari Folman og David Polonsky. Oversat fra engelsk af Karsten Nielsen efter Anne Franks Diary. Illustreret af David Polonsky. Udgivet ved Lindhardt & Ringhof i september 2019. 160 sider. Bogen er et anmeldereksemplar fra forlaget.

Antal Stjerner

Find min anmeldelse af Anne Franks Dagbog her.


De sidste øboere [Anmeldereksemplar]

Bagsidetekst:
Befolkningstallet på de danske småøer falder drastisk. Nogle af øerne er næsten affolkede, mens andre stadig kæmper for deres overlevelse. Fortællinger fra fortid og nutid giver et unikt indblik i en række ø-liv, der om få årtier måske ikke eksisterer længere. Det er historien om nogle af de sidste øboere i Danmark.
Tag med på en tur til ti udvalgte øer i det danske øhav: Mandø, Livø, Hirsholmene, Baagø, Skarø, Hjortø, Birkholm, Vejrø, Saltholm og Ertholmene.

De sidste øboere af Christina Vorre. Udgivet ved forlaget Lindhardt & Ringhof i 2019. 328 sider. Bogen er et anmeldereksemplar fra forlaget.

Antal stjerner

Find min anmeldelse af De sidste øboere her.


Forestillinger om Støv – La Belle Sauvage

Forestillinger om Støv
Bagsidetekst:
Malcolm Polsteads liv på kroen ved floden er trygt og rart, selvom det til tider er lidt kedeligt. Men så kommer en helt særlig vinter, hvor det regner som aldrig før, og hvor konflikten mellem videnskab, religion og politik for alvor spidser til. Malcolms øjne åbnes for en helt ny verden, og en skæbnesvanger aften får han ansvaret for spædbarnet Lyra. Sammen må de nu begive sig ud på en rejse, der ændrer deres liv for altid.

Forestillinger om Støv – La Belle Sauvage af Philip Pullman. Oversat fra engelsk af Hanna Lützen efter The Book of Dust – La Belle Sauvage. Første bind i serien Forestillinger om Støv. Udgivet ved forlaget Gyldendal i 2017. 573 sider. Bogen er lånt på biblioteket.

Antal Stjerner

Find en kort anmeldelse på Goodreads.com.


Ilttyv – Over sløret

Ilttyv
Bagsidetekst:
I en dyster fremtid koster hvert åndedrag penge. Kun de rige har råd til kvalitetsilt, som den der fandtes før katastrofen. De fattige må nøjes med dårligere ilt, der langsomt gør dem syge. Troy og Shay kæmper for at overleve, men da Shay bliver fængslet under falske anklager og ikke har råd til at betale ilten i fængslet, bliver de begge tvunget ud i en livsfarlig alliance …

Ilttyv – Over sløret af Nicole Boyle Rødtnes. Første bind i serien Ilttyv. Udgivet ved forlaget Alvilda i 2015. 357 sider. Bogen er købt på Bogforum på et tidspunkt.

Antal Stjerner

Find en kort anmeldelse på Goodreads.com.


Uhyret i Essex [Anmeldereksemplar]

Uhyret i Essex
Bagsidetekst:
1893. Noget skræmmende er blevet set i marsken langs kysten ved Essex, og i den lille landsby Aldwinter er folk på randen af hysteri. Rygterne går om, at det er et søuhyre, der før har taget menneskeliv og nu er skyld i et nyt dødsfald.
Den unge enke Cora er for nylig flyttet til byen sammen med sin søn. Hun interessere sig for naturvidenskab og dyreliv og er overbevist om, at der må findes en naturlig forklaring på rygterne. Hun starter sin egen undersøgelse, men i mødet med den lokale præst bliver hendes livssyn og holdninger omkring videnskab og religion udfordret, og nye følelser vækkes.

Uhyret i Essex af Sarah Perry. Oversat fra engelsk af Vibeke Houstrup efter The Essex Serpent. Udgivet ved forlaget Lindhardt & Ringhof i 2018. 428 sider. Bogen er et anmeldereksemplar fra forlaget.

Antal stjerner

Find min anmeldelse af Uhyret i Essex her.


Hvordan var din oktober?


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.