Månedsafslutning: Oktober og nye bøger

Oktober bød på en kæmpe stak nye bøger til samlingen, Spektrum reboot-udgivelse, besøg fra udlandet og Ringenes Herre maraton. En måned i efterårets tegn med masser af indehygge og farveskift.


Oktober har været en både skøn og farverig måned, og en lidt underlig og depri måned.

Min søster, der bor i London, kom til Danmark til vores fars fødselsdag. Det var virkelig godt at se hende igen, når Corona forhindrede alle besøg hen over sommeren.

Vi var en tur på Nationalmuseet – der slet ikke kan måle sig med Moesgaard i Aarhus. Det var det mest forvirrende og usammenhængende museum jeg længe har været på.

Den 8. oktober blev Spektrum-serien af Nanna Foss genudgivet i sin reboot-udgave hos forlaget Gyldendal Ung. Der kører en readalong af de fire bøger på Instagram, og det er fantastisk at genlæse dem.

Jeg brugte også en dag med Ringenes Herre filmmaraton (de udvidede udgaver selvfølgelig, intet andet tæller). Og så sluttede måneden af med Dewey’s Readathon.

Det var det.

Heldigvis kom der en masse nye bøger ind ad døren i oktober, både anmeldereksemplarer og en bunke bøger fra Tellerups lagersalg.

Månedsafslutning oktober(1)

Nye bøger i oktober

*Nogle af de viste bøger, er anmeldereksemplarer. Dette er markeret.*

Ambassadørens Mission, bind 1-4

Ambassadørens mission
Bagsidetekst bind 1:
Soneas tyve år gamle søn, Lorkin, melder sig som assistent for Dannyl, som er den nyudpegede ambassadør i Sarkana, Kyralias tidligere ærkefjende. Det passer ikke Sonea, og da der kommer meddelelse om at Lorkin er forsvundet, er hun desperat for at tage af sted for at finde ham. Men hvis hun forlader Imardin for at hjælpe ham, kan hun aldrig vende tilbage. Desuden her en god gammel ven, bandelederen Cery, brug for hendes hjælp. Hans kone og børn er blevet myrdet af den mystiske Tyvejæger, som har huseret i Imardin i adskillige år, og noget tyder på at morderen her en troldmand til hjælp …

Ambassadørens Mission, bind 1-4 af Trudi Canavan. Oversat fra engelsk af Bjarne Skovlund efter The Ambassador’s Mission. Udgivet hos forlaget Tellerup i 2014. Serien er købt til Tellerups lagersalg.


Argumenter imod kvinder

Argumenter imod kvinder
Bagsidetekst:
Argumenter imod kvinder dokumenterer de udtalte fordomme, som generationer af kvinder har mødt, når de drømte om at blive ligestillet som medborgere og talenter i det offentlige samfundsfællesskab.
Bogen fortæller historier om, hvordan argumenterne har handlet om fordomme frem for viden. Om, hvordan selv dygtige kvinder har haft meget smalle stier at gå på, hvis de skulle undgå at blive afvist med argumenter imod deres tøj, erotiske udstråling, moderskab eller måde at tale på. Dygtige kvinder har gennem tiderne skabt utryghed i mænds eksisterende netværk og fællesskaber. Og blandt andre kvinder.
Argumenterne imod kompetente kvinder har siden demokratiets barndom været utallige, morsomme og skrækindjagende. På én og samme gang. Med et stort historisk overblik lægger Birgitte Possing argumenterne for og imod kvinder ind i små og større fortællinger om den tid, hvori de blev fremsat. Læseren får hermed et unikt indblik i mønstrene bag de skiftende tiders opfattelser af køn. Kun ved at kende de mønstre kan vi ændre dem.

Argumenter imod kvinder – fra demokratiets barndom til i dag af Birgitte Possing. Udgivet af Strandberg Publishing i 2018. 286 sider. Købt i Thiemers Magasin.


Dansende biler [Anmeldereksemplar]

Dansende biler
Bagsidetekst:
En sommerdag i 1998 sætter 17-årige Camilla Nellemann sig i et SAS-fly med kurs mod Japan. Foran hende venter et år i Solens Rige som udvekslingsstudent. Hun har lært lidt japansk, trænet med spisepinde og gjort alt for at forberede sig til mødet med det fremmede. Alligevel bliver opholdet langtfra nemt. Ingen i Japan forstår Camillas japanske, og værtsfamilien kan ikke udstå hende. Faktisk opfordrer de hende til at rejse hjem! Men Camilla insisterer på at blive; hun vil forstå det land og folkefærd, der umiddelbart virker helt uforståeligt.
Dansende biler er en fortælling om svære kulturmøder, der kan få en til at føle sig forkert, men også om alt det gode, der kan ske, når vi som mennesker møder det fremmede med nysgerrighed. Adskillige år senere rejser Camilla igen til Japan, denne gang for at skrive en ph.d. om den globale atomindustri efter Fukushima-ulykken. Hun begiver sig ind i det evakuerede område omkring Fukushima Daiichi-værket, spiser muterede tomater og møder den japanske kejserfamilie. I årene efter bliver hun en nøgleperson i relation mellem Danmark og Japan.

Dansende biler – med en dansker på udebane i Japan fra 1998 til 2016 af Camilla Nellemann. Udgivet på forlaget Integration i 2020. 283 sider. Bogen er et anmeldereksemplar fra forfatteren.


Den sociale konstruktion af uvirkeligheden [Anmeldereksemplar]

Den sociale konstruktion af uvirkeligheden
Bagsidetekst:
Hvad betyder den moderne identitetspolitik, der fejer ind over verden, for et samfund, som indtil nu har hyldet frihed, lighed og broderskab?
Med afsæt i ældre og nyere historie viser Henrik Dahl, at identitetspolitikken i virkeligheden har eksisteret længe og ikke altid har været af det onde. Først da de poststrukturalistiske strømninger erobrede humaniora og samfundsfag på universiteterne i 1970’erne, blev jorden gødet for den moderne identitetspolitik. Herefter er krænkelsesofrene myldret frem fra universitetsgangene og ud på bypladserne.
Pseudovidenskab, falske problemstillinger og nye alliancer mellem den ekstreme venstrefløj og dele af indvandrermiljøet er en del af forklaringen på en udvikling, der nu fremkalder en modreaktion fra den ekstreme højrefløj. Men hvordan stoppes denne spiral mod tilintetgørelsen af fundamentet i vestlige, demokratiske samfund? Henrik Dahl leverer et bud i sit velargumenterede forsvar for ytrings- og tankefriheden.

Den sociale konstruktion af uvirkeligheden – Forurettelse og anti-liberalisme i det 21. århundrede af Henrik Dahl. Udgivet af forlaget Grønningen 1 i 2020. 200 sider. Bogen er et anmeldereksemplar fra forlaget.


Generation Krænket [Anmeldereksemplar]

Generation krænket
Bagsidetekst:
Generation krænket er Caroline Fourests velargumenterede opgør med identitetspolitikken – en ny totalitarisme, som kuer den frie debat og truer ytringsfriheden – og et budskab til venstrefløjen, som hun slev er en del af, om at vågne op.
Folk bliver stødt, hvis de møder den mindste modstand, der ses som en ‘mikroaggression’. Man skal have tilladelse til overhovedet at sige noget, og den gives på baggrund af socialt køn og farve. Folk bliver truet og lærere ligefrem afskediget fra deres job. I rasende fart på universiteter verden over udhuler ‘trigger warnings’ og ‘safe spaces’ den frie akademiske tænkning og kritiske tradition.
Caroline Fourest er stærkt engageret i kampen mod sexisme, racisme og homofobi, både som intellektuel og aktivist, og nu advarer hun mod tankepolitiet.

Generation krænket – fra sprogpoliti til tankepoliti af Caroline Fourest. Oversat fra fransk efter Génération Offensée af Karsten Nielsen. Udgivet hos forlaget Grønningen 1 i 2020. 169 sider. Bogen er et anmeldereksemplar fra forlaget.


Earth Business [Anmeldereksemplar]

Earth Business
Bagsidetekst:
Den danske virksomhed Naturli’ har som en af Danmarks hurtigst voksende fødevarevirksomheder nydefineret, hvad mad er. Det første gennembrud kom den 12. december 2017, da danskerne vågnede op til en plantefars i supermarkedernes køddisk. Lanceringen vandt international genklang, og produktet eksporteres i 2020 til 16 lande verden over.
Klimaet er omdrejningspunktet for alle beslutninger hos Naturli’. En stor del af klimaaftrykket kommer fra det, vi spiser, og det betyder, at klimavenlige og plantebaserede fødevarer er et meget konkret og virkningsfuldt sted at sætte ind med grøn omstilling.
Naturli’s CEO Henrik Lund fortæller i denne bog bramfrit om, hvordan Naturli’ arbejder med grøn innovation. Der bliver uddelt konstruktive rap over fingrene til en industri og et politisk system, som mangler mod til at træffe vigtige klimavenlige valg.
Samtidig efterlades læseren med håbet om, at det godt kan lade sig gøre for den enkelte at gøre en forskel for planeten Jordens fremtid. Uden løftede pegefingre og med glimt i øjet.

Earth Business – en brandtale for en plantebaseret fremtid af Henrik Lund. Udgivet hos forlaget Grønningen 1 i 2020. 200 sider. Bogen er et anmeldereksemplar fra forlaget.


Fullmetal Alchemist: Fullmetal Edition 9 og 10

Fullmetal alchemist
Bagsidetekst: Ingen.

Fullmetal Alchemist: Fullmetal Edition 9 og 10 af Hiromu Arakawa. Oversat fra japansk til engelsk af Akira Watanabe. Udgivet af Viz Media i 2011 og 2012. 276 og 253 sider. Mangaerne er købt på Bookdepository.com.


Legenden om Hurog, bind 1 og 2

Legenden om hurog
Bagsidetekst bind 1: Ward af Hurog spiller dum for at overleve faderens mishag. Da faderen dør, bliver Ward den nye dragevogter og hersker over Hurog, indtil en adelsmand erklærer ham for dum til at regere. For at genvinde sit land må Ward bevise at han er det værdigt – og det i en fart. Men Ward har fjender, og de vil gøre alt for at få fat i de magiske drageknogler, skjult dybt under Hurogborgen …

Legenden om Hurog, bind 1 og 2 af Patricia Briggs. Oversat fra engelsk efter The Hurog Duology af Trine Tøndering. Udgivet hos forlaget Tellerup i 2012. Oprindeligt fra 2002. 371 og 379 sider. Duologien er købt til Tellerups lagersalg.


Legenderne 2: War of the Twins

Legenderne 2 - war of the twins
Bagsidetekst:
Mørkets Dronning er fordrevet fra Krynn – men magtbegæret, intriger og ondskab findes stadig. Troldmanden Raistlin og hans bror, Caramon, er fanget i fortiden. Raistlin må vandre i den afdøde ærkemager FIstandantilus’ fodspor, der fører ham ubønhørligt frem mod nederlag og død. Men en nysgerrig kendar er med på tidsrejsen som blind passager – og det kan ændre historiens gang.

War of the Twins af Weis & Hickman. Andet bind i serien DragonLance Legender. Oversat fra engelsk efter samme titel af Anders Westenholz. Udgivet hos forlaget Tellerup i 2017. Originalt fra 1986. 492 sider. Bogen er købt til Tellerups lagersalg.


Legender 3: Test of the Twins

Legender 3 - test of the twins
Bagsidetekst:
Fortidens største magere forseglede Portalen til Afgrunden, for at hindre Mørkets Dronning, Takhisis, i at få adgang til verden. Men nu har troldmanden Raistlin fundet det middel der kan bryde seglet. Han vil møde Takhisis og udfordre hende til det endelige opgør – kampen om hvem der skal være universets hersker.

Test of the Twins af Weis & Hickman. Tredje bind i serien DragonLance Legender. Oversat fra engelsk efter samme titel af Anders Westenholz. Udgivet hos forlaget Tellerup i 2017. Originalt fra 1986. 405 sider. Bogen er købt til Tellerups lagersalg.


Legenderne om Drizzt 1: Mørkets Rige

Legenderne om drizzt
Bagsidetekst:
Velkommen til Menzoberranzan – Drowelvernes underjordiske bysamfund hvor had, snigmord og forræderi hyldes. Her regerer kvinderne suverænt og en mands liv afhænger udelukkende af hans evne til at tjene familien. Drizzt Do’Urden er yngste søn af en ambitiøs matriark. Da han udviser usædvanlig gode våbenfærdigheder, sendes han på akademiet for at blive uddannet soldat. Her indoktrineres drengene til at blive hensynsløse dræbere. Men Drizzt er født med medfølelse og fast principper om rigtigt og forkert, og gradvist presses han til et punkt hvor han må beslutte om han vil ære sin familie eller sine idealer.

Mørkets rige af R.A. Salvatore. Første bind i serien Legenderne om Drizzt. Oversat fra engelsk efter Homeland af Bjarne Skovlund. Udgivet af forlaget Tellerup i 2016. Originalt fra 1990. 391 sider. Bogen er købt til Tellerups lagersalg.


Slangestenen

slangestenen
Bagsidetekst:
Tosh er nærmest besat af krybdyr. Han elsker dem og ved alt om dem. En forårsdag da han er på jagt efter hugorme, fanger han i stedet en mystisk, hvid slange. Han tager et billede af den, og lægger det op på internettet. Det sætter gang i en kamp på liv og død, da nogle vil gøre alt for at få fat i slangen. Det går hurtigt op for Tosh at han er viklet ind i et spil med væsner fra en helt anden verden. Og de er villige til at slå ihjel for at få fat i slangen …

Slangestenen af Martin Vinther Madsen. Udgivet af forlaget Tellerup i 2015. 257 sider. Bogen er købt til Tellerups lagersalg.


Soulless 2: Forbandelsesbryder

soulless 2
Bagsidetekst:
Alexia er bestemt ikke tilfreds med sin ægtemand, varulvealfa og greve af Woolsey, da han uden varsel stikker af til Skotland og efterlader hende med et helt regiment soldater der er ved at slå lejr i deres forhave. Endnu værre bliver der, da hendes veninde, Miss Hisselpenny, forelsker sig og bliver forlovet … med to forskellige mænd. Samtidig rammes Londons overnaturlige af en mystisk påvirkning som gør dem dødelige. Det bliver Alexias opgave, som dronningens muhjah, at finde dens kilde og eliminere den, og da det står klart at denne kilde er på vej i samme retning som hendes ægtemand, beslutter hun sig for at rejse til Skotland. Naturligvis med al den stil som passer sig for en engelsk lady …

Forbandelsesbryder af Gail Carriger. Andet bind i serien Soulless. Oversat fra engelsk efter Changeless af Sarah Feddersen Thomsen. Udgivet hos forlaget Tellerup i 2015. 410 sider. Bogen er købt til Tellerups lagersalg.


Soulless 3: Uskyldig

soulless 3
Bagsidetekst:
Ulykkerne regner ned over Alexia. Hendes ægtemand vil ikke længere vide af hende, og hun må flytte hjem til sin utålelige familie. Slibrige rygter svirrer om hende, dronningen tager det hemmelige hverv som muhjah fra hende, og den eneste som måske kan forklare hendes stadig mere ubelejlige tilstand, lord Akeldama, forsvinder sporløst. Oveni bliver hun angrebet af morderiske, mekaniske mariehøns der tydeligt indikerer at Londons vampyrer ønsker hende uhelbredeligt død. Mens hendes ægtemand opfører sig mere end almindelig umuligt, og professor Lyall kæmper for at holde sammen på koblet, flygter Alexia til Italien for at opsøge de mystiske tempelriddere. De ved mere om fornaturlige end nogen andre, men er måske værre end vampyrerne …

Uskyldig af Gail Carriger. Tredje bind i serien Soulless. Oversat fra engelsk efter Blameless af Sarah Feddersen Thomsen. Udgivet hos forlaget Tellerup i 2016. 384 sider. Bogen er købt til Tellerups lagersalg.


Spejlkabinettet [Anmeldereksemplar]

spejlkabinettet
Bagsidetekst:
Som psykologilærer ved Michael Bendixen udmærket, at det er ganske normalt fro mennesker i sorg, at de ser deres elskede afdøde alle mulige steder. Derfor forsøger han også at ignorere det, da han på vej hjem fra arbejde hører sin afdøde søns lyse stemme skære igennem støjen på gymnasiets gang. Han betragter det som en hallucination, fremkaldt af sorg.
Senere samme eftermiddag bliver denne forklaring imidlertid sat på prøve, da han under et besøg på det lokale bibliotek bliver opsøgt af en ung pige, som stædigt hævder, at hun også hørte stemmen ovre på gymnasiet.
Pigen er Lisa Vang, en syttenårig gymnasieelev, som i de tretten måneder, der er gået, siden hun selv led et tragisk tab, har haft sine egne dæmoner at kæmpe med, og mødet mellem de to bliver startskuddet til en lang og nervepirrende rejse, der fører dem til Urari – en parallelverden til vores, hvori spejle reflekterer langt mere end blot beskuerens fysiske træk.

Spejlkabinettet af Per Jacobsen. Udgivet hos forlaget Valeta i 2020. 637 sider. Bogen er et anmeldereksemplar fra forlaget.


Spektrum 1: Leoniderne [Anmelderekemplar]

Spektrum 1
Bagsidetekst:
Emilie sidder normalt bagerst i klassen og holder lav profil. Lige indtil den nat, hvor hun tegner end dreng med turkise øjne og et mystisk prismesmykke. Dagen efter får hun et chok, da drengen starter i hendes klasse.
Snart begynder der at ske uforklarlige tinge omkring hende. Emilies drømme bliver til virkelighed, men ikke kun på den gode måde. Det tvinger hende til at finde ud af, hvem hun kan stole på – og om hun overhovedet kan stole på sig selv.

Leoniderne af Nanna Foss. Første bog i serien Spektrum. Udgivet af forlaget Gyldendal Ung i 2020. 387 sider. Bogen er et anmeldereksemplar fra forlaget.


Spektrum 2: Geminiderne [Anmeldereksemplar]

spektrum 2
Bagsidetekst:
Pi skjuler sine følelser bag et smil. Hver dag er hun bange for at gøre skade på andre med sin nyopdagede evne. Hver nat hjemsøges hun af minder om en skæbnesvanger aften. Og imens kæmper hun for at holde sammen på sin ødelagte familie.
Det sidste, hun har brug for, er at blive kysset af en mystisk fyr fra fortiden. Og hun har slet ikke brug for at forelske sig i ham …

Geminiderne af Nanna Foss. Andet bind i serien Spektrum. Udgivet af forlaget Gyldendal Ung i 2020. 464 sider. Bogen er et anmeldereksemplar fra forlaget.


Spektrum 3: Ursiderne [Anmeldereksemplar]

spektrum 3
Bagsidetekst:
Nasrin er vant til at være alene, især efter morens død.
Da en gruppe teenagere dukker op og fortæller hende, at de kan rejse i tiden, afviser hun dem først. Men én af dem er ham, som reddede hendes liv for syv år siden.
Bortset fra at han er blind. Så det kan ikke være ham. Eller hvad? Det går op for Nasrin, at de svar, hun søger, måske findes i den fortid hun vil gøre alt for at glemme.

Ursiderne af Nanna Foss. Tredje bind i serien Spektrum. Udgivet af forlaget Gyldendal Ung i 2020. 436 sider. Bogen er et anmeldereksemplar fra forlaget.


Spektrum 4: Kvadrantiderne [Anmeldereksemplar]

spektrum 4
Bagsidetekst:
Noah er ekspert i at lyve, og i at blive uvenner med alle.
Han er også ekspert i at holde sig vågen. Helst for evigt. For med søvnen kommer alle de ting, som Noah desperat forsøger at fortrænge. Især det mareridt, hvor han er the bad guy.
Men hvordan flygter man fra sig selv – og fra den, man er bange for at blive?

Kvadrantiderne af Nanna Foss. Fjerde bind i serien Spektrum. Udgivet af forlaget Gyldendal Ung i 2020. 526 sider. Bogen er et anmeldereksemplar fra forlaget.


The Demon Trappers 3: Forsonet

the demon trappers 3
Bagsidetekst:
Det er endelig lykkedes Riley at finde sin far, men problemerne hober sig fortsat op. Hun og Beck er uvenner igen, Simon har pudset Vatikanets dæmonjægere på hende, og det falske vievand er stadig i omløb. Ori bliver ved med at kræve hendes opmærksomhed, den kvindelige journalist bliver mere og mere interesseret i Beck, og dæmonerne er mere udspekulerede end nogensinde. Og som om det ikke er nok, har hun også stadig aftalen med Himlen hængende over hovedet. Men hvordan forhindrer man lige Armageddon?

Forsonet af Jana Oliver. Tredje bind i serien The Demon Trappers. Oversat fra engelsk efter Forgiven af Sarah Feddersen Thomsen. Udgivet hos forlaget Tellerup i 2015. 460 sider. Bogen er købt til Tellerups lagerudsalg.


Bøger læst og/eller anmeldt i oktober


Dragernes Æra 1: Drageægget [Anmeldereksemplar]

dragernes ære 1
Bagsidetekst:
Juliana trækkes ufrivilligt med til portalen for Novahr Orbís og ramler midt ind i en international landekrise. Julianas psykiske sårbarhed bliver årsagen til, at hun er den udvalgte. Det, der var Julianas svaghed i hendes egen verden, bliver til hendes styrke. Hun oplever for første gang venskaber og intens kærlighed. en kærlighed, der er påvirket af et drageæg, selvom drager er frygtede som pesten. På trods af dette vokser drømmen om at genskabe Dragernes Æra; en tid, der for nogen både indgyder frygt og sorg, mens den for andre er symbolet på, at de svage kan blive de stærke. Men hvilken version skal Juliana tro på? er det farligt at forelske sig i en elver, og vil hun nå at forhindre verdens undergang? Og hvad sker der, når et drageæg begynder at klække i et land, hvor ejerskab af sådan en skabning er lig med døden?

Drageægget af C.G. Valentin. Første bog i serien Dragernes Æra. Udgivet af forlaget Klippe i 2020. 338 sider. Bogen er et anmeldereksemplar fra forfatteren.

4 rating

Find min anmeldelse her.


Frankenstine

Månedsafslutning september
Bagsidetekst:
Frankenstine handler om køn, venskab og sort magi. Om at finde sig selv midt i, og på trods af, alle andres forventninger.

Frankenstine af Lars Kramhøft og Jam Aden. Graphic Novel. Udgivet af forlaget Cobolt i 2019. 85 sider. Bogen er købt hos Arnold Busck, Købmagergade.

3 rating

Find en kort anmeldelse af bogen på Goodread.com.


Spektrum 1: Leoniderne af Nanna Foss [Anmelderekemplar]

Boganmeldelse Leoniderne
4 rating

Find min anmeldelse af Leoniderne her.


Turen går til – Europas smukkeste vandreruter [Anmeldereksemplar]

Turen går til europas smukkeste vandreruter
Bagsidetekst:
Kom ud af komfortzonen! Når man mærker skovbunden under fødderne og drikker det forfriskende vand fra en bjergsø, når øjet skuer mod åbne horisonter og den eneste lyd, man hører, er ens eget hjerteslag, netop her opstår magien ved at vandre: Man føler sig fri! Fri for propfyldte kalendere, bekymringer og forpligtelser. Der er en voksende interesse for at tage på vandreture – og især trekking over flere dage er for mange blevet en naturlig måde at decelerere på. Rygsækken pakkes, vandreskoene snøres, og så er man klar til at tage en pause fra hverdagen: Skridt for skridt finder man ikke bare naturen, men også sig selv.
Europas mange forskelligartede landskaber afspejles i de mange varierede vandreruter i alle sværhedsgrader. Lige fra vandring i det islandske højland med de vulkanske klipper, vandreruter gennem Madeira og Gran Canaria eller langs kysterne i Bretagne til udfordrende krydsninger af Alperne. Bogen præsenterer kontinentets smukkeste fjernvandreruter – inklusive storslåede udsigter.

Turen går til – Europas smukkeste vandreruter af Politikens Forlag. Udgivet i 2019. 269 sider. Bogen er et anmeldereksemplar fra forlaget.

4 rating

Find min anmeldelse af Turen går til Europas smukkeste vandreruter her.


Hvordan var din oktober?


2 kommentarer Tilføj dine
  1. Der er mange gode bøger – glæd dig 🙂

    Det slår mig, at det er virkelig mange år siden, jeg sidst har været på Nationalmuseet. Til gengæld var jeg på Moesgaard for to år siden, og det var virkelig godt!

    1. Jeg vil glæde mig 😉
      Moesgaard forstår virkelig at gøre museumoplevelsen spændende. Nationalmuseet not so much, desværre.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.