Månedsafslutning: November og nye bøger

Gråt, gråt, gråt. Så kort kan november vist opsummeres. Det betød dog en del læste bøger, men ikke så mange nye, som jeg ellers kan nå at anskaffe mig på 30 dage.


Hold nu op jeg synes november var en grå og kedelig måned.

Min hjerne har været mos og arbejdet rigtig meget på hovedet af sig selv, så de fleste ting jeg har begivet mig i kast med, har været ret underlige. Derfor har jeg også været super uproduktiv og hamrende træt hele tiden, men samtidig er jeg i en periode, hvor jeg ikke kan falde i søvn.

Det har dog fået mig i gang med at løbe, hvilket er skønt (det er også lidt Spektrums skyld, for de løber hele tiden i den serie og jeg vil bare gerne løbe med). Og så har jeg fundet masser af ny god musik til min playliste.

Det er også blevet til nogle gode gåture. Blandt andet forbi Høje Gladsaxe Park, hvor tre naturheste er sat ud. Det er ret hyggeligt at prøve at finde dem i al buskadset.

Og så var det NaNoWriMo. Jeg deltog og satsede på 30.000 ord (i stedet for de normale 50.000 som jeg vidste jeg aldrig ville nå), men jeg nåede kun lidt over 15.000 ord. Jeg havde håbet på at blive færdig med første udkast af min fantasyroman, så december kunne stå på gennemretning, men sådan skulle det ikke gå.

November var en rigtig læsemåned og det bærer blogposten her også præg af. Desværre havde jeg hverken tid eller lyst til at lave særlig meget på bloggen, så anmeldelser blev det ikke til så meget af.

Månedsafslutning november

Nye bøger i november

*Nogle af de vist bøger er anmeldereksemplarer. Dette er markeret*


Christine

Christine - Stephen King
Bagsidetekst: Ingen.

Christine af Stephen King. Oversat fra amerikansk af Mogens Wenzel Andreasen efter samme titel. Udgivet af forlaget Høst i 1991, originalt fra 1983. 533 sider.


Fullmetal Edition 10

Fullmetal Alchemist 10
Bagsidetekst: Ingen.

Fullmetal Alchemist: Fullmetal Edition 11 af Hiromu Arakawa. Oversat fra japansk til engelsk af Akira Watanabe. Udgivet af Viz Media i 2012. 283 sider. Mangaen er købt på Bookdepository.com.


Hvor flodkrebsene synger

Hvor flodkrebsene synger
Bagsidetekst:
Kya Clark er den vilde pige, “marskpigen”. Hun vokser op i 1950’erne i en hytte ude i sumpskoven ved North Carolinas kyst. Hendes mor og fire ældre søskende forlader en efter en hjemmet, så hun til sidst er alene med sin voldelige far. En dag forsvinder han også.
Herefter er hendes liv en ensom kamp for overlevelse i en verden, der kun har foragt tilovers for sumpens fattige folk. En enkelt skoledag i den nærliggende landsby er alt, hvad det bliver til for Kya, som møder barfodet og pjaltet op og straks bliver genstand for de andre børns hån og mobning.
Men Kya er ikke, som de tror. Hun er følsom og intelligent og har overlevet i årevis alene ude i marskens sumpområder, som hun betragter som sit hjem. Hendes forhold til naturen er både videbegærligt og nysgerrigt og selve omdrejningspunktet for hendes tilværelse. Men der kommer en tid, hvor Kya længes efter at elske og blive elsket. Da to unge fyre bliver grebet af hendes vilde skønhed, åbner Kya sig for et nyt kapitel i livet – indtil det utænkelige sker: Den lokale skørtejæger bliver fundet død uden for byen – og straks mistænker de lokale Kya for at være involveret i dødsfaldet.

Hvor flodkrebsene synger af Delia Owens. Oversat fra amerikansk af Anders Juel Michelsen efter Where the crawdads sing. Udgivet hos forlaget Gyldendal i 2019. 373 sider. Bogen er købt i Lions Klub, Søborg Torv.


Kastanjerødder [Anmeldereksemplar]

Kastanjerødder
Bagsidetekst:
Hvis Yngve skulle være et dyr, ville han være en hare. Carl vil gerne være en svane – de er så pæne – men han er nu mere som en skildpadde. Dahoud er en puma, dét er der ingen tvivl om. På sin 11-års fødselsdag flytter storbydrengen Yngve til den lille jyske by Kastanje med sin far. Her bliver han hurtigt venner med skolens tykke dreng Carl og den fodboldglade Dahoud, der som Yngve også betragtes som en fremmed i byen. Da en tragedie rammer lokalsamfundet, bliver drengenes identiteter og venskaber sat på prøve.

Kastanjerødder af Elvin Misimovic. Udgivet ved Byens Forlag i 2020. 332 sider. Bogen er et anmeldereksemplar fra forfatter og forlag.


Marie-Antoinette

Marie-Antoinette
Bagsidetekst:
Marie-Antoinette var kun 14 år, da hun måtte forlade hjem og familie og rejse fra Østrig til Frankrig for at blive gift med den kun et år ældre dauphin, den senere kong Louis 16. Romanen følger den purunge pige, der kort tid efter bliver dronning og mor, og får et spillevende portræt af en fængslende personlighed, der satte sig op mod hoffets stive protokol. En kvinde med stor appetit og stort mod. En kvinde, der kunne virke letsindig, men som altid var medfølende og kærlig. Og sidst, men ikke mindst: en kvinde, der forblev en outsider og fremmed, og som endte som skydeskive for den revolution, der kostede hende livet.
Bag romanen ligger grundig research, der kaster nyt lys over et afgørende historisk tidspunkt og viser os en helt anderledes Marie-Antoinette end den hårde kvinde, som myten havde gjort hende til.

Marie-Antoinette af Sena Jeter Naslund. Oversat fra amerikansk af Lene Schiøtt efter Abundence – a novel of Marie Antoinette. Udgivet af forlaget Møntergården i 2006. 517 sider. Bogen er købt i Lions Klub, Søborg Torv.


Tai-Pan (2 bind)

Tai-Pan
Bagsidetekst:
Tai-Pan er virkelig en læseoplevelse af de sjældne. De vil glemme tid og sted og blive indfanget af østens glødende farvepragt i denne fascinerende saga om magt, had og kærlighed, om tørsten efter opium, silke og te, om købmænd og mandariner, eventyrere og kurtisaner, smuglere og pirater. Scenen er øen Hong Kong. I forgrunden står den sejrrige Dirk Struan – den store Tai-Pan.
Forfatteren James Clavell er en både vittig og ironisk iagttager, der i stærke farver skildrer de urolige begivenheder da grundlæggelsen af Hong Kong fandt sted. Der er spænding og dramatik på hver eneste side.

Tai-Pan af James Clavell. I 2 bind. Oversat fra engelsk af Mogens Boisen efter samme titel. Udgivet af forlaget Union. Illustreret af Svend Otto S. 315 og 326 sider. Bøgerne er fundet i bogskabet ved Gladsaxe Hovedbibliotek.


Bøger læst og/eller anmeldt på bloggen

*Nogle af de vist bøger er anmeldereksemplarer. Dette er markeret*


Drageægget [Anmeldereksemplar]

dragernes ære 1
Bagsidetekst:
Juliana trækkes ufrivilligt med til portalen for Novahr Orbís og ramler midt ind i en international landekrise. Julianas psykiske sårbarhed bliver årsagen til, at hun er den udvalgte. Det, der var Julianas svaghed i hendes egen verden, bliver til hendes styrke. Hun oplever for første gang venskaber og intens kærlighed. en kærlighed, der er påvirket af et drageæg, selvom drager er frygtede som pesten. På trods af dette vokser drømmen om at genskabe Dragernes Æra; en tid, der for nogen både indgyder frygt og sorg, mens den for andre er symbolet på, at de svage kan blive de stærke. Men hvilken version skal Juliana tro på? er det farligt at forelske sig i en elver, og vil hun nå at forhindre verdens undergang? Og hvad sker der, når et drageæg begynder at klække i et land, hvor ejerskab af sådan en skabning er lig med døden?

Drageægget af C.G. Valentin. Første bog i serien Dragernes Æra. Udgivet af forlaget Klippe i 2020. 338 sider. Bogen er et anmeldereksemplar fra forfatteren.

4 rating

Find min anmeldelse af bogen her.


Earth Business [Anmeldereksemplar]

Earth Business
Bagsidetekst:
Den danske virksomhed Naturli’ har som en af Danmarks hurtigst voksende fødevarevirksomheder nydefineret, hvad mad er. Det første gennembrud kom den 12. december 2017, da danskerne vågnede op til en plantefars i supermarkedernes køddisk. Lanceringen vandt international genklang, og produktet eksporteres i 2020 til 16 lande verden over.
Klimaet er omdrejningspunktet for alle beslutninger hos Naturli’. En stor del af klimaaftrykket kommer fra det, vi spiser, og det betyder, at klimavenlige og plantebaserede fødevarer er et meget konkret og virkningsfuldt sted at sætte ind med grøn omstilling.
Naturli’s CEO Henrik Lund fortæller i denne bog bramfrit om, hvordan Naturli’ arbejder med grøn innovation. Der bliver uddelt konstruktive rap over fingrene til en industri og et politisk system, som mangler mod til at træffe vigtige klimavenlige valg.
Samtidig efterlades læseren med håbet om, at det godt kan lade sig gøre for den enkelte at gøre en forskel for planeten Jordens fremtid. Uden løftede pegefingre og med glimt i øjet.

Earth Business – en brandtale for en plantebaseret fremtid af Henrik Lund. Udgivet hos forlaget Grønningen 1 i 2020. 200 sider. Bogen er et anmeldereksemplar fra forlaget.

3 rating

Find en midlertidig anmeldelse på Goodreads.com.


Generation krænket [Anmeldereksemplar]

Boganmeldelse Generation krænket
Bagsidetekst:
Generation krænket er Caroline Fourests velargumenterede opgør med identitetspolitikken – en ny totalitarisme, som kuer den frie debat og truer ytringsfriheden – og et budskab til venstrefløjen, som hun slev er en del af, om at vågne op.
Folk bliver stødt, hvis de møder den mindste modstand, der ses som en ‘mikroaggression’. Man skal have tilladelse til overhovedet at sige noget, og den gives på baggrund af socialt køn og farve. Folk bliver truet og lærere ligefrem afskediget fra deres job. I rasende fart på universiteter verden over udhuler ‘trigger warnings’ og ‘safe spaces’ den frie akademiske tænkning og kritiske tradition.
Caroline Fourest er stærkt engageret i kampen mod sexisme, racisme og homofobi, både som intellektuel og aktivist, og nu advarer hun mod tankepolitiet.

Generation krænket – fra sprogpoliti til tankepoliti af Caroline Fourest. Oversat fra fransk efter Génération Offensée af Karsten Nielsen. Udgivet hos forlaget Grønningen 1 i 2020. 169 sider. Bogen er et anmeldereksemplar fra forlaget.

4 rating

Find min anmeldelse af bogen her.


Nordhavet [Anmeldereksemplar]

Nordhavet
Bagsidetekst:
Et skib stævner ud med en morder ombord …
1859. Patrick Sumner får hyre som skibslæge på en hvalfanger med kurs mod polarcirklen. Sumner har et blakket ry fra Indien, hvor han gjorde tjeneste i den britiske hær.
Da skibet er langt oppe i det nådesløse hav nær Vestgrønland, bliver en skibsdreng fundet myrdet, og Sumner tager affære. Han finder snart ud af, at han er oppe imod en brutalitet, der er langt værre end den, han oplevede under belejringen af Delhi. Han er oppe imod Henry Drax: harpunér, morder, monster.

Nordhavet af Ian McGuire. Oversat fra engelsk af Jakob Levinsen efter The North Water. Udgivet ved forlaget Modtryk i 2018. 317 sider. Bogen er et anmeldereksemplar fra forlaget.

4 rating

Find en midlertidig anmeldelse på Goodreads.com.


Spektrum 2: Geminiderne [Anmeldereksemplar]

spektrum 2
Bagsidetekst:
Pi skjuler sine følelser bag et smil. Hver dag er hun bange for at gøre skade på andre med sin nyopdagede evne. Hver nat hjemsøges hun af minder om en skæbnesvanger aften. Og imens kæmper hun for at holde sammen på sin ødelagte familie.
Det sidste, hun har brug for, er at blive kysset af en mystisk fyr fra fortiden. Og hun har slet ikke brug for at forelske sig i ham …

Geminiderne af Nanna Foss. Andet bind i serien Spektrum. Udgivet af forlaget Gyldendal Ung i 2020. 464 sider. Bogen er et anmeldereksemplar fra forlaget.

5 rating

Find en midlertidig anmeldelse på Goodreads.com.

Find min anmeldelse af første bind i Spektrumserien, Leoniderne, her.


Spektrum 3: Ursiderne [Anmeldereksemplar]

spektrum 3
Bagsidetekst:
Nasrin er vant til at være alene, især efter morens død.
Da en gruppe teenagere dukker op og fortæller hende, at de kan rejse i tiden, afviser hun dem først. Men én af dem er ham, som reddede hendes liv for syv år siden.
Bortset fra at han er blind. Så det kan ikke være ham. Eller hvad? Det går op for Nasrin, at de svar, hun søger, måske findes i den fortid hun vil gøre alt for at glemme.

Ursiderne af Nanna Foss. Tredje bind i serien Spektrum. Udgivet af forlaget Gyldendal Ung i 2020. 436 sider. Bogen er et anmeldereksemplar fra forlaget.

5 rating

Find en midlertidig anmeldelse på Goodreads.com.


Spektrum 4: Kvadrantiderne [Anmeldereksemplar]

spektrum 4
Bagsidetekst:
Noah er ekspert i at lyve, og i at blive uvenner med alle.
Han er også ekspert i at holde sig vågen. Helst for evigt. For med søvnen kommer alle de ting, som Noah desperat forsøger at fortrænge. Især det mareridt, hvor han er the bad guy.
Men hvordan flygter man fra sig selv – og fra den, man er bange for at blive?

Kvadrantiderne af Nanna Foss. Fjerde bind i serien Spektrum. Udgivet af forlaget Gyldendal Ung i 2020. 526 sider. Bogen er et anmeldereksemplar fra forlaget.

5 rating

Find en midlertidig anmeldelse på Goodreads.com.


Vi burde alle være feminister

Vi burde alle være feminister
Bagsidetekst:
“Jeg vil foreslå, at vi begynder at drømme om at planlægge en anden verden. En mere retfærdig verden. En verden med lykkeligere mænd og lykkeligere kvinder, som er mere tro mod sig selv. Og vi begynder her: Vi må opdrage vores døtre anderledes. Vi må opdrage vores sønner anderledes …”

Vi burde alle være feminister af Chimamanda Ngozi Adichie. Oversat fra engelsk af Susanne Staun efter We should all be feminists. Udgivet i 2020 af forlaget Gyldendal, bygget på en TED Talk i England på TedxEuston i 2012. 64 sider. Bogen er købt på Plusbog.dk.

3 rating

Find en kort anmeldelse på Goodreads.com.


Hvordan var din november?


One comment Tilføj dine

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.