Månedsafslutning: August

Månedsafslutning for august byder på en række ny bøger, et par boganmeldelser og tre næsehorn.

*Nogle af de viste bøger er anmeldereksemplarer*


August har indeholdt lidt af hvert. En reeksamen, et intensivkursus inklusive eksamen, fødselsdage, brunch i læsekredsen The Fantasy Fellowship – København og et weekendophold i Knuthenborg Safaripark – hvilket der helt sikkert kommer et blogindlæg om, for det var en virkelig fed oplevelse.

På en måde er august gået ulideligt langsomt og alligevel er den fløjet afsted. Kender du det?

Månedsafslutning August
Det er fuldstændig surrealistisk, at omgivelserne med løst gående næsehorn, giraffer, gazeller og zebraer, er noget vi finder på Lolland, og ikke er et billede fra en safaritur i Tanzania.

Den sidste uge her, er gået på forberedelse til semesterstart den 2. september. Jeg har en smule nøjeren over at jeg allerede starter 5. semester og dermed bliver bachelor til sommer. Troede jeg lige var startet på den her uddannelse?

Som altid har jeg intet talent, når det kommer til begrænsningens kunst i at anskaffe mig nye bøger. Heldigvis er flere af dem anmeldereksemplarer, så helt slemt er det ikke. Vel? Vel?


Nye bøger i august

Af stjernestøv er du kommet [Anmeldereksemplar]

Månedsafslutning August
Bagsidetekst:
Uden filosofi ville vi ikke have elektricitet, computere eller biler. Vi ville hverken forstå, hvorfor universet ser ud, som der gør, eller livets udvikling på Jorden. Naturvidenskaben er filosofi, og for bare 150 år siden var det en selvfølge.
Albert Einstein, Niels Bohr og mange nyere forskere har vist os, at vi lever i en utrolig verden. Vi består af atomer skabt i stjerner, der engang var på nattehimlen, nu døde og spredt over hele universet. Men vores univers er måske ikke det eneste, der har været eller vil være, viser de allernyeste teorier.
Af stjernestøv er du kommet er en fascinerende rejse tilbage i tiden, om videnskabens oprindelse, men også om nye teorier i moderne naturvidenskab, der viser os, at virkeligheden er langt mere magisk, end vi går og tror.

Af stjernestøv er du kommet af Bo Karl Christensen. Udgives ved forlaget Grønningen1 i september 2019. 197 sider. Bogen er et anmeldereksemplar fra forlaget.


Alt må vige for natten

Månedsafslutning August
Bagsidetekst:
Den franske bestseller Alt må vige fra natten er Delphine de Vigans romanportræt af sin mor, en ung hustru og uortodoks småbarnsmor, der kæmper med et manisk sind og et stigende alkoholmisbrug.
Den gribende fortælling om moren er samtidig Delphine de Vigans mesterlige afdækning og bearbejdning, på godt og ondt, af en epoke, som ethvert barn af halvfjerdserne vil kunne genkende. Delphine afsøger sin families historie et sjældent blik for de labyrinter, vi alle bevæger os i – hvor de lyseste øjeblikke ligger side om side med de mørkeste hemmeligheder.

Alt må vige for natten af Delphine de Vigan. Originaltitel er Rien ne s’oppose á la nuit. Oversat fra fransk af Elin Lassen. Udgivet ved forlaget People’s Press i 2016. Originalt fra 2011. 336 sider. Bogen er fundet i Bogskabet ved Gladsaxe Hovedbibliotek.


Britt-Marie var her

Månedsafslutning August
Bagsidetekst:
Britt-Marie er 63 år og fra storbyen. Hun er gift med Kent, som er entreprenør, umådelig succesrig og gør gode forretninger med Tyskland – specielt om aftenen. Hun er ikke passiv-aggressiv. Men fedtede fingre og beskidte bestikskuffer kan få hende til at skrige indvendigt. Og hun har lyst til at skrige, da hun efter fyrre års ægteskab og et besøg hos Arbejdsformidlingen ender i Udkantssverige og den lille flække Borg.
Borg har lidt store tab under den finansielle krise. Forretningerne er lukket en efter en, nu er der kun Til Salg-skilte og et svedigt pizzeria tilbage. Og fodbold. De Britt-Marie kommer til Borg, er fodbold det eneste vigtige, byens tilbageblevne børn og voksne brænder for. Og er det noget, Britt-Marie ikke bryder sig om, er det fodbold! Men hun må give Borg en chance.
Frederik Backmans roman er et portræt af en lille by, som er let at overse. En roman om kærlighed, bikarbonat og nye begyndelser. Om at sparke til bolden, når den ligger der, om værdien af at blive set og om en kvinde, som har ventet hele sit liv på at begynde at leve.

Britt-Marie var her af Frederik Backman. Originaltitel er Britt-Marie var här. Oversat fra svensk af Louise Ardenfelt Ravnhild. Udgivet hos forlaget People’s Press i 2014. 377 sider. Bogen er fundet i Bogskabet ved Gladsaxe Hovedbibliotek.


Boghandleren fra Kabul

Månedsafslutning August
Bagsidetekst:
Foråret efter Talibans fald tilbragte Åsne Seierstad hos familien Khan i Kabul. Dette er hendes skildring af familiens kamp for at finde en plads i det ny Afghanistan, en kamp mellem det moderne og det traditionelle.
Det er historien om et land i ruinernes støv, men det handler også om forbudt kærlighed, arrangerede ægteskaber, ungt oprør, forbrydelser og straf og om samfundets strenge krav til, hvordan man skal leve sit liv.

Boghandleren i Kabul af Åsne Seierstad. Originaltitel er Bokhandleren i Kabul. Oversat fra Norsk af Peter Nielsen. Udgivet hos forlaget Gyldendal i 2006. Originalt fra 2002. 268 sider. Bogen er fundet i Bogskabet ved Gladsaxe Hovedbibliotek.


Fjendespor [Anmeldereksemplar]

Månedsafslutning August
Bagsidetekst:
En voldsom start på et albansk børnehjem indhenter den danske, adopterede kriminalbetjent. Stefan Kushova Andersen. Glemte familiebånd bliver pludselig livsfarlige, mens eksplosivt voksende formuer skabt af svindel med pyramidespil, våben-, narko- og menneskesmugling gør kriminelle og bomstærke klaner stadigt mere kyniske. Albansk mafia forgifter voksende dele af Europas og New Yorks underverden. Den forgrener sig nordpå gennem Tyskland og smadrer Stefans forsøg på at få et nyt, roligt liv i Københavns Sydhavn. Et kursus og et mord i New York kickstarter en hæsblæsende rejse mod Stefans egne rødder og København – og selv Roskilde Festival, hvor Stefan tvinges ud i gråzoner af lovligt og ulovligt, rigtigt og forkert og konfronterer ham med skæbnesvangre valg. Menneskeliv står på spil, mens han selv drives frem af fromme håb om en højere retfærdighed. Og håb om at redde sig selv fra en grusom død, der synes stadig mere sandsynlig. “Fjendespor” er en spændingsroman med afsæt i virkelige begivenheder, klaner og vesteuropæisk nutidshistorie.

Fjendespor af Keld Broksø. Udgivet hos forlaget Ambush Books i 2019. 404 sider. Bogen er et anmeldereksemplar fra forfatteren.


Fullmetal Alchemist – Collector Edition Vol. 3

Månedsafslutning August

En supersej udgave af en af mine yndlingsmangaer, printet på lækkert papir og med flere farveillustrationer. Et bind indeholder halvanden manga. Er købt i Faraos Cigar i København.


I kamp mod tiden

Månedsafslutning August
Bagsidetekst:
Hvis du havde én mulighed for at ændre verdenshistorien … Hvor ville du tage hen? Hvad ville du gøre? Hvem ville du slå ihjel?
Den berømte eventyrer og tidligere elitesoldat Hugh ‘Guts’ Stanton rejser tilbage i tiden til 1914. Hans mission er at forhindre mordet på ærkehertug Franz Ferdinand – det mord der startede verdens hidtil værste krig. Men kan et enkelt mord virkelig ødelægge et helt århundrede?
Og hvis der er tilfældet, kan et andet mord så forhindre det? Og hvad er konsekvenserne af at ændre historiens gang?

I kamp mod tiden af Ben Elton. Originaltitel er Time and Time Again. Oversat fra engelsk af Poul Henrik Westh. Udgivet hos forlaget Turbulenz i 2016. Originalt fra 2014. 393 sider. Bogen er købt på udsalg i Bog & Ide Søborg.


Kirke [Anmeldereksemplar]

Månedsafslutning August
Bagsidetekst:
Allerede fra sin fødsel bliver Kirke, datter af solguden Helios, udstødt af guderne. Ikke smuk som solgudens andre gyldne døtre og med hang til heksekunster og nedværdigende omgang med mennesker.
Et knust hjerte får hende til at anvende sort magi, og som straf sender Zeus hende i eksil på den øde ø Aiaia. Afskåret fra alting finder hun sin sande indre styrke og vokser sig stærk.
Bestsellerforfatteren Madeline Miller har ladet sig inspirerer af myterne om de græske guder og Kirke, som var datter af Helios og siden blev Odysseus’ elskerinde. Kirke er en fortryllende roman om en modig, anderledes og stærk kvindeskikkelse, der står som et vedkommende ekko også i dag.

Kirke af Madeline Miller. Originaltitel er Circe. Oversat fra engelsk af Agnete Friis. Udgivet hos forlaget Grønningen1 i 2019. Originalt fra 2018. 369 sider. Bogen er et anmeldereksemplar fra forlaget.


Når noget slutter

Månedsafslutning August
Bagsidetekst:
Tony Webster og hans klike var tre. Adrian Finn blev den fjerde. Skolen var en ren drengeskole. Sultne efter sex og bøger styrede de gennem gymnasietiden sammen, udvekslede følelser, jokes, sladder og viden. Måske var Adrian mere seriøs end de andre; han var helt sikkert klogere. Men de fire lovede hinanden venskab for livet og skiltes. Studierne kalder. Tony bliver kæreste med Veronica. Vi er i tresserne. Den seksuelle revolution har ingen rigtig oplevet. Som Tony konstaterer: “De fleste mennesker oplevede først tresserne i halvfjerdserne. Det må rent logisk betyde, at de fleste mennesker, der levede i tresserne, stadig oplevede halvtredserne.”
Nu er Tony midaldrende. Han har haft en karriere, et ægteskab og en skilsmisse. Han fortæller om sin ungdom, sin affære med Veronica, vennen Adrians tidlige død, sit forliste ægteskab. Men erindringen er nu engang mangelfuld. Det kommer et overraskende brev fra en advokat til at bevise. Fyrre år efter affæren med Veronica får Tony at vide, at han er blevet testamenteret en arv fra Veronicas mor. Men hvorfor? Ud over en sum penge vil han også blive overdraget den for længst afdøde Adrians dagbog. Problemet er, at dagbogen befinder sig hos Veronica, som nægter at udlevere den til ham.

Når noget slutter af Julian Barnes. Originaltitel er The Sence of an Ending. Oversat fra engelsk af Claus Bech. Udgivet hos forlaget Tiderne Skifter i 2011. 167 sider. Bogen er fundet i Bogskabet ved Gladsaxe Hovedbibliotek.


Ser du månen, Daniel

Månedsafslutning August
Bagsidetekst:
Ser du månen, Daniel er Puk Damsgårds beretning om en af de mest spektakulære kidnapningssager i nyere tid. Hovedpersonen er den unge, danske freelancefotograf Daniel Rye, der sad 398 dage som gidsel hos terrororganisationen Islamisk Stat i Syrien sammen med 23 andre udlændinge. Blandt dem var amerikaneren James Foley, som blev myrdet i den syriske ørken.
Beretningen følger Daniels måneder i fangenskab og hans familie hjemme i Hedegård i Jylland. den giver et unikt indblik i, hvordan mennesker overlever tortur, skaber venskaber og bevarer håbet under ekstreme forhold – og i, hvordan Daniels forældre håndterer frygten for, at deres søn aldrig kommer hjem. Historien går også sjældent tæt på eftersøgningen af både Daniel og James Foley og de nervepirrende forhandlinger om en løsesum med Islamisk Stat, som foregik over Daniels mors e-mail.
I Ser du månen, Daniel fortæller Puk Damsgård for første gang i detaljer om det verdenskendte fængsel i Raqqa, hvor Daniel og hans medfanger endte med at sidde. Desuden tegner bogen et indgående portræt af Islamisk Stat og de mennesker, der holdt Daniel fanget, og som er fostret i vores egne vestlige samfund.

Ser du månen, Daniel af Puk Damsgård. Udgivet hos Politikens Forlag i 2015. 296 sider. Bogen er fundet i Bogskabet ved Gladsaxe Hovedbibliotek og er lige nu biografaktuel.


Tatovøren fra Auschwitz [Anmeldereksemplar]

Månedsafslutning August
Bagsidetekst:
Lad mig fortælle dig om Lale Sokolov … om den 87-årige mand og det venskab, vi havde i fire år. Vi mødtes lige efter hans kones død, hvor jeg besøgte ham to til tre gange om ugen. Han fortalte sin historie under de besøg – nogle gange som fragmenter og uden kronologisk orden. Men det gjorde ingenting. Stille og roligt begyndte det at gå op for mig, hvad det var, han fortalte mig. Betydningen af det. Og vigtigheden.

Tatovøren fra Auschwitz af Heather Morris. Originaltitel er The Tattooist of Auschwitz. Oversat fra engelsk af Brian Christensen. Udgivet hos forlaget Aronsen i 2019. Originalt fra 2018. 256 sider. Bogen er et anmeldereksemplar fra forlaget.


Trækopfuglens krønike

Månedsafslutning August
Bagsidetekst:
“Telefonen ringede, mens jeg var ved at koge spaghetti ude i køkkenet. Jeg havde stillet ind på FM og fløjtede med på ouverturen til Rossinis ‘Den tyvagtige Skade’, den perfekte musik at koge pasta til.”
Så tilforladeligt og hverdagsagtigt starter denne fantastiske fortælling. Men da fortælleren, den unge og for tiden arbejdsløse, nærmest hyperalmindelige fyr, Toru Okada, tager telefonen, hører han en stemme, der tilhører en kvinde, han ikke kender – ikke desto mindre lader hun til at vide alt om ham. Hermed er det endegyldigt forbi med hans uforstyrrede hverdagsrutiner.
Denne store roman er Murakamis hovedværk. Den leger ubesværet med sprog og genre, veksler elegant mellem realisme og mystik og fører læseren ind i den japanske historie. Og som underlægningsmusik hører vi sære fugleskrig og kanebjælder i cyberspace.

Trækopfuglens Krønike af Haruki Murakami. Originaltitlen vil jeg slet ikke prøve på at skrive. Oversat fra japansk af Mette Holm. Udgivet hos forlaget Klim i 2001. Originalt fra 1997. 635 sider. Bogen er fundet i Bogskabet ved Gladsaxe Hovedbibliotek.


Veronika beslutter at dø

Månedsafslutning August
Bagsidetekst:
En novemberdag beslutter Veronika sig for at dø. Hun er ung og smuk, har venner og beundrere, fast job og en familie, der holder af hende. Alligevel er hun ikke lykkelig. Hun tager en overdosis sovepiller, blot for at vågne på et hospital lidt senere. Selv om hun er i live, er hendes hjerte så medtaget, at hun kun har nogle få dage tilbage at leve i.
Stillet over for døden sætter Veronika spørgsmålstegn ved alt, hun tidligere har ment om livet, og indser samtidig, at hvert øjeblik, vi lever, er et bevist valg mellem liv og død.

Veronika beslutter at dø af Paulo Coelho. Originaltitel er Veronika Decide Morrer. Oversat fra portugisisk af Gregers Steendal. Udgivet hod forlaget Bazar i 2012. Originalt fra 1998. 255 sider. Bogen er fundet i Bogskabet ved Gladsaxe Hovedbibliotek.


Bøger læst eller anmeldt i august

Den tatoverede mand

Månedsafslutning August
Bagsidetekst:
Arlen bor med sine forældre på deres lille gård. Hver nat, når tusmørket sætter ind, rejser der sig en rædsom tåge fra jorden, der varsler død for enhver, der er tåbelig nok til at vove sig ud i det kommende mørke. Hadefulde dæmoner dannes ud af tågen for at få tilfredsstillet deres sult efter mennesker. I takt med at skyggerne bliver længere, tvinges menneskene til at søge ly bag magiske runer og bede til, at deres beskyttelse vil holde indtil daggry.
Men da Arlens verden splintres af dæmonernes hærgen, indser han, at det snarere er frygten for dæmonerne end væsnerne selv, der bliver menneskehedens undergang. Kun hvis menneskene kan overvinde deres egen frygt, kan de gøre sig håb om en dag at overvinde dæmonerne. Arlen må nu tage chancen og forlade runernes ly og sammen med to andre overlevende finde en ny måde at bringe menneskeheden en sidste, flygtig chance for overlevelse.

Den tatoverede mand af Peter V. Brett. Originaltitel er The Warded Man. Oversat fra engelsk af Nanna Lysgaard Elmkjær. Udgivet hos forlaget DreamLitt i 2017. Originalt fra 2009. 693 sider. Bogen er lånt på biblioteket og læst til bogklubmøde i Fantasy Fellowship – København.

Antal Stjerner

En kort anmeldelse kan findes på Goodreads.com.


Digitale Nomader [Anmeldereksemplar]

Månedsafslutning August
Bagsidetekst:
Digitale nomader er bogen om en anderledes måde at strukturere sit arbejdsliv og sin hverdag på. Flere og flere mennesker arbejder bag en computer, og det betyder, at flere og flere af os lige så godt kan arbejde fra en strand på Bali som fra et kontor i indre København. Med de digitale jobs er det blevet muligt for mange mennesker ikke bare at flytte til udlandet, men også at rejse Jorden rundt med familien – uden at misse én eneste arbejdsdag.
I Digitale nomader får du et indblik i Mille og Kristian Sjøgrens digitale nomadetilværelse, hvor de har valgt at indrette deres arbejdsliv og familieliv på en måde, så de kan fylde deres tilværelse med eventyr og rejser. Bogen giver også et indblik i mange af facetterne af det digitale nomadeliv og fungerer samtidig som en guide til, hvordan de fleste danskere formentligt kan transformere deres hverdage til at indeholde mere eventyr og mere frihed til selv at bestemme, hvordan livet skal formes.
Digitale nomader handler også om de fantastiske, sjove og vanvittige eventyr, som familien Sjøgren har været på gennem deres 7 år som digitale nomader.

Digitale Nomader – Et liv med mere eventyr og mindre hverdag af Mille og Kristian Sjøgren. Udgivet hos Voice & Writing ApS i 2019. Bogen er et anmeldereksemplar fra forfatterne.

Antal Stjerner

Du kan finde min anmeldelse af Digitale Nomader her.


Elleskudt [Anmeldereksemplar]

Månedsafslutning August
Bagsidetekst:
Karen skal vænne sig til en ny hverdag i skoven sammen med Daniel, og sammen med ellepigerne. Mosen giver intet fra sig uden at få noget igen, og prisen for Karens nye liv udfordrer både hendes menneskelighed og hendes kristne livssyn. Men mosen er ikke den eneste modstander, for Daniel har en hemmelighed. En hemmelighed, der går tusind år tilbage, og som truer med at brænde skoven ned.

Elleskudt af Signe Fahl. Nummer 2 i serien Tågespind. Udgivet ved forlaget Ulven & Uglen i 2018. 422 sider. Bogen er et anmeldereksemplar fra forfatteren.

Antal Stjerner

Du kan finde min anmeldelse af Elleskudt her, og min anmeldelse af første bind i serien, Ellekongen, her.


Noragami – Stray God bind 5 & 6

Månedsafslutning August
Antal stjerner
Månedsafslutning August
Antal Stjerner

Hvordan var din august måned?


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.