Forfatterinterview: Mød Elsebeth Egholm

I denne uge kan du møde en række krimiforfattere, der alle deltager i årets Krimimesse i Horsens. De er alle forfattere jeg synes vældig godt om, og jeg glæder mig enormt til, at møde dem her i weekenden.

 

Forfatterinterview Mød Elsebeth Egholm
(Foto: Politikens Forlag)

I går kunne du møde Arctic Noir forfatter Mads Peder Nordbo, og i dag går fanen videre til en af Danmarks helt store krimidronninger: Elsebeth Egholm.

Egholm har spyttet krimier efter os siden sin forfatterdebut i 1999, og måske kender du hende også bedst for serien om den Århusianske kriminalreporter Dicte. Serien blev lavet til en Tv-serie i tre sæsoner for Tv2 i 2013.

Elsebeth Egholm er selv født og opvokset i Århus, så det er meget nærliggende, at hendes bøger foregår i den by hun elsker og stadig bor i.  Også hendes nyeste skud på stammen, Jeg finder sig altid, foregår i Århus. Den er temmelig god (underdrivelse – og, ja, der er en boganmeldelse på vej) og er da også skyld i, at Elsebeth kan hente prisen hjem for årets bedste danske krimi på Krimimessen her i weekenden.

Læs videre og lær hende lidt bedre at kende 😉

 

1: Hvornår vidste du at du ville være forfatter?

Jeg vidste tidligt, at jeg ville være forfatter. I hvert fald ville jeg skrive. Drømmen gik egentlig både på at være skarp journalist, – sådan som kvinderne var i 80ernes tv-serier og film, med ben i næsen og næse for nyheder – og så forfatter. Men det skulle være den slags forfatterskab, der lægger sig op ad journalistikken: til det brede publikum. Gerne med kriminelle elementer til at øge spændingen. (Sideløbende med den drøm, ville jeg jo også være pianist og nåede at gå fire år med klaver som hovedfag på Det Jyske Musikkonservatorium, inden jeg søgte ind på journalisthøjskolen, hvor det viste sig, at jeg absolut ikke havde næse for nyheder!)

 

2: Hvorfor lige krimibøger?

Som ovenfor beskrevet, så øger det spændingen, når der er et element af forbrydelse. Det er et argument for at skrive i krimigenren. Et andet er, at jeg forelskede mig i genren, både i krimier på tv og dem i bøgerne. Den var underholdende. Der var et drive i historierne, som pressede personerne af sted, og der blev givet svar på de spørgsmål, der blev stillet i begyndelsen: Hvem gjorde det, hvorfor og hvordan? Det var og er tilfredsstillende at der er pay of på et set up, og det skaber (omend en fiktiv og midlertidig) orden ud af kaos. I det hele taget er jeg nok bare en sucker for den plotdrevne fortælling!

 

3: Hvor finder du inspiration til bøgerne?

Jeg finder inspiration alle steder – nogle gange overraskende steder. Lige nu læser jeg en roman, der hedder ’Et lille liv.’ Det har intet med krimigenren at gøre, men jeg finder den alligevel meget inspirerende, også nærmest direkte. Det er noget med, hvordan denne meget dygtige forfatter skaber nuancer i karaktererne og fastholde læseren, selv om bogen er laang som et ondt år. Ud over anden litteratur (sjovt nok ikke så mange krimier længere, men dog ind imellem et par stykker), følger jeg meget med i nyhedsstrømmen, streamer de allestedsnærværende tv-serier og – måske bedst af alt – trækker på egne erfaringer og oplevelser.

 

4: Hvilken af dine karakterer minder mest om dig selv?

Dicte er nok den, der minder mest om mig. I det ydre. Jeg er også journalist af uddannelse, og hun bor nede i mit gamle hus i Kasted i det nordlige Aarhus. Hun har/havde også min gamle hund. Da min hund døde, tog jeg desværre også livet af Svendsen, som Dictes hund hed. Men så er Dicte jo alligevel helt sin egen, og jeg kan måske sige – som så mange forfattere gør – at der er noget af mig i hver eneste af mine karakterer.

Forfatterinterview Mød Elsebeth Egholm
(Foto: Politikens Forlag)

5: Hvordan vil du beskrive dit forfatterskab?

Jeg vil beskrive mit forfatterskab som heldigt. Jeg debuterede i 1999, så jeg har snart været i gang i 20 år! Jeg synes, jeg har været heldig at være på rette sted i rette tid i forhold til krimigenren. Da jeg udgav den første Dictekrimi i 2002 var krimigenren på vej op i popularitet. Helt utroligt er den stadig populær og gør sig godt på bestsellerlisterne, og det vælter ud af alle huller med nye, dygtige forfattere hvert år. Jeg har i årenes løb forsøgt at forny mig (det er nok for flot at sige, at jeg har forsøgt at forny genren). Dictebøgerne har fået gradvist mere tryk på plottet og mindre på privatlivet, og jeg har skrevet to bøger med hendes søn som hovedperson, hvor jeg var ude i nye miljøer og karakterer, der i højere grad kom fra samfundets bund. Nu er jeg gået i gang med Rina, som er læge og klatrer på høje bygninger og laver street art under kunstnernavnet Private Eye. En stor ny udfordring for mig selv, som heldigvis er blevet taget godt imod af læserne, og som på Krimimessen 2018 modtager Harald Mogensenprisen for bedste danske krimi.

 

6: Hvordan ser du dit liv som forfatter om 5-10 år?

Jeg aner ganske enkelt ikke, hvor jeg er om 5-10 år. Måske skriver jeg stadig. Måske har jeg fundet på noget helt andet. Jeg vil gerne følge Rina til dørs – uden at jeg lige ved, hvor mange historier, hun gemmer på.  Og så må vi se, om jeg engang finder Dicte frem igen, eller om hun har det godt, hvor hun er lige nu, sådan lidt ude på sidelinjen. Det er også muligt, at jeg prøver kræfter med en anden genre. Jeg vil ikke lægge mig fast på noget.

 

7: Hvilken af dine bøger synes du selv er den bedste, og hvorfor?

Jeg synes altid den seneste bog er den bedste. Og denne gang kan jeg helt ærligt sige det: ’Jeg finder dig altid’ er efter min mening den bedste krimi/thriller, jeg har skrevet. Jeg føler, at plot og karakterer spiller godt sammen, og at spændingen fungerer. Og så er jeg virkelig ret glad for mine to hovedkarakterer, lægen Rina og politimanden Stanek. Jeg synes, jeg har givet dem nogle træk og nogle hemmeligheder og baggrundshistorier, som er spændende at arbejde med.

 

8: Hvad ser du mest frem til på krimimessen?

Jeg ser selvfølgelig frem til at modtage Harald Mogensenprisen fra Det Danske Kriminal Akademi for bedste danske krimi. Der udover glæder jeg mig til at møde mine kolleger og de skønne mennesker fra Krimimessen og fra Politikens Forlag. Og ikke mindst: Læserne!!!

Jeg finder dig altid af Elsebeth Egholm

Du kan møde Elsebeth Egholm begge dage på Krimimessen. Find programmet lige her.

Vil du vide mere, kan du besøge forfatterens egen hjemmeside, eller Politikens Forlag.

 

Læs også:

Forfatterinterview: Mød Mads Peder Nordbo

Krimimessen: dette kan du opleve

Krimimessen: Hvad, Hvor og Hvordan

 

Kig også forbi i morgen, hvor den amerikanske krimiforfatter Chris Carter svarer på spørgsmål 😉

 

Follow

One comment Tilføj dine

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.