Esbjerg Fantasyfestival 2021: Det bedste fra flere verdener

Esbjerg Fantasyfestival 2021 kunne tilbyde det bedste fra flere verdener da de i september slog dørene op til en weekend fuld af magi. For nogle var weekenden to gange 24 timer, som alle andre steder. For andre, var det et enkelt øjeblik.


***Reklame – Sponsoreret Aktivitetsarmbånd til festivalen***

Tiden går hurtigt når man morer sig, siges det.

Det passer. I hvert fald har jeg svært ved at forstå, at årets Fantasyfestival i Esbjerg allerede er flere uger væk. Den varede to (og en halv) dage, og nu skal vi vente et helt år til næste festival.

For den gængse besøgende startede Fantasyfestivalen lørdag kl. 10.00, men The Fantasy Fellowship medlemmer kunne allerede starte festlighederne fredag aften med The Gathering. Her gæstede forfatter Pernille L. Stenby og Cecilie Wolters, og fortalte om deres bøger, Et Manipuleret Liv og Den Som Hvisker (debut). Begge forfattere udgives hos forlaget Ulven & Uglen. Efterfølgende kom en af Danmarks levende forfatterlegender på scenen til en Q&A. Lene Kaaberbøl deltog i fantasyfestivalen med flere foredrag, og havde heldigvis også lyst til at smutte forbi om fredagen til en snak.

Jeg blev ret star-struck da hun under middagen valgte at sætte sig over for mig ved langbordet. Måske jeg undgik at være pinlig fan-girl, men indvendigt klappede mit yngre jeg meget begejstret.

Esbjerg_Fantasyfestival_2021
Uddeling af Dansk Fantasys statuetter ‘Saga’ for henholdsvis bedste debutant, flotteste forside/omslag, og årets danske fantasyudgivelse.
Esbjerg_Fantasyfestival_2021
Dansk Fantasys stand. Alle deres fine kopper blev udsolgt.

Foredragene

Igen i år kunne Troldspejlslegenden Jakob Stegelmann opleves som æresgæst. Han talte både om computerspil, og var i samtale med Kenneth Bøgh Andersen og tegner Rasmus Jensen om Frankenstein – Genfortalt. Jeg deltog i det sidstnævnte, hvilket kom godt rundt om bogen og de forskelle der er fra originalen af Mary Shelly. Jeg manglede dog tid til spørgsmål, da jeg gerne ville vide mere om hvorfor en genfortælling er nødvendig, i stedet for en nyoversættelse. Og hvorfor Mary Shelly ikke er nævnt på forsiden af bogen, når det i bund og grund er hendes værk (?!).

De danske fantasydronninger Lene Kaaberbøl og Josefine Ottesen talte sammen søndag, om alt fra skriveteknik til deres oplevelse af fantasy som lødig litteratur. De var en fantastisk duo, der ikke altid var enige, men havde let til latter og udviste stor ydmyghed overfor salen af fans.

De andre æresgæster var Malene Sølvsten, Nanna Foss, Jeanette Varberg, Christian Fuhlendorff og Silja Okking.

Programmet for weekenden var spækket med foredrag om alt fra skriveteknik, hekse igennem tiderne, græske guder i fantasy, hvordan bøger bliver til film og tv-serier, og selvfølgelig en masse forfattere der fortalte levende om deres egne bøger.

Det var alt i alt et rigtig godt program, der omfavnede bredt indenfor fantasyinteressen, og med godt fokus på årets tema: Hekse!

Esbjerg_Fantasyfestival_2021
Forfattere Jeanette Varberg og Anne-Marie Vedsø Olsen fortæller om deres bøger og tro i jernalderen.
Esbjerg_Fantasyfestival_2021
Lene Kaaberbøl og Josefine Ottesen, Danmarks to fantasydronninger i samtale om at skrive fantasy.
Esbjerg_Fantasyfestival_2021
Forfatter Kenneth Bøgh Andersen og tegner Rasmus Jensen i samtale med Jakob Stegelmann om Frankenstein – Genfortalt.

Læs mere: anmeldelse af Spektrum af Nanna Foss


Messen

For hvert år synes messen at vokse sig større og større. Især udearealet havde spredt sig, og jeg nåede derfor slet ikke hele vejen rundt til alle boderne og aktiviteterne.

Igen i år kunne man opleve ildkunst, middelalder sværdfægtning, smedjehåndværk, kunsthåndværk, smagsprøver på mjød (jeg fik købt to flasker), holde ugler, spise sukkeræbler med krymmel og hente frokost hos Spejderne eller i pandekagevognen.

Indenfor kunne man gå på jagt efter gode tilbud fra de fleste danske forlag og forretninger, der specialiserer sig i fantasy. Prøve at spille rollespil, digte en heks, lave sin egen dragefugl og opleve smuk kunst i kunstnerhjørnet. Standen ved Breth Design er altid populær, og det gælder om at være lidt hurtig for at få de gode ting. I år havde hun lavet en bogpose med en liste til forfatterautografer. Den blev revet væk i løbet af lørdagen.

Selvom området udenfor, er lidt kaotisk og godt kunne have bedre skiltning (eller et bedre kort), er messen i Riddersalen en tur for den eventyrlystne, der helst gerne vil kunne finde hjem igen – dejlig overskuelig. Og med plads til lige at trække hen i et hjørne, hvis menneskemængden bliver for meget. Eller man kan tage trappen op til førstesal og få et godt overblik over salen.

Både inde og ude kunne tonerne til Virelai høres, når de spillede og dansede sig vej igennem folkemængderne i ægte middelalderfestivalstil. Det er altid en god humørspreder.

Esbjerg_Fantasyfestival_2021
Esbjerg_Fantasyfestival_2021
Esbjerg_Fantasyfestival_2021

Læs mere: anmeldelse af Væddermændenes nat af Tobias Stenbæk Bro


Logistikken

At finde vej til Fantasyfestivalen, synes jeg egentlig er nemt. Kommer man med toget, er det kun en kort gåtur. Er man i bil, galt det dog om at komme tidligt. Der er desværre tidsbegrænsning på de fleste parkeringspladser i Esbjerg (hvis man ikke når at få en plads på Museumspladsen), hvilket besværliggør det lidt at tage bilen (så tag toget næste gang. Det er mere klimavenligt og så kan du også drikke masser af mjødsmagsprøver).

Der tages godt imod én ved ankomsten, hvor smilene ansigter, sørgede for at byde gæster godt velkommen. Det var muligt at få udleveret et kort, men som nævnt længere oppe, kunne det godt detaljeres mere for det gode overblik.

Det meste af festivalen er handicapvenligt, bortset fra nogle steder på udendørsmessen, der måske kan være lidt svært fremkommelig. Der var også nogle af oplægslokalerne, der kun havde adgang via trapper, som Mørkekammeret og Gildesalen.

I forhold til toiletter, var de svære at få øje på og altid optaget. En note til Fantasyfestivalen vil være at få flere toiletter til næste år. Gerne sådan nogle festival-nogen der kan stå udenfor.

Jeg stod kun i signeringskø til Boris Hansen, og den var rigtig lang (og dette år var det på grund af ham og ikke på grund af Kenneth Bøgh Andersen, der signerede ved siden af), hvilket både er lidt træls, men også superhyggeligt fordi man bare hurtigt kommer i snak med andre mennesker. Her mødte jeg en mor og datter, der begge desværre havde misforstået af messen havde gratis adgang, og at aktivitetsbånd gav adgang til alle foredrag, der ikke var hovednavne på. Måske er det fordi jeg har deltaget i festivalen flere gange, at dette aldrig har været et spørgsmål for mig, men til deres forsvar vil jeg gerne give dem ret i at det godt kunne være mere tydeligt i programmet. Også hvilke foredrag, der krævede forudbestilt billet.

Til sidst vil jeg lige give et ‘thumps up’ til den frivillige på festivalen, der delte vand ud til os i kø. Det var virkelig en god ide.

Esbjerg_Fantasyfestival_2021
Esbjerg_Fantasyfestival_2021
Min eneste signering i år.

Læs mere: anmeldelse af Panteon-Sagaen 2 af Boris Hansen


Personlig vurdering

Jeg. Elsker. Esbjerg Fantasyfestival.

Den ligger stort set altid lidt oven i min fødselsdag, og jeg kan næsten ikke finde på en bedre måde at fejre mig selv på, end at deltage i Esbjerg Fantasyfestival.

Selv om det i år ikke blev til en masse signerede bøger (eller købte, for den sag skyld), fik jeg virkelig hygget igennem. Talt med en masse mennesker jeg kun ser sjældent, og fik snuset rigtig meget til en masser bøger og book-merch. Så er livet altså bare skønt.

I år overnattede jeg på Scandic, og deres morgenmadsbuffet er uovertruffen. De havde ALT! Så det kunne meget vel gå hen og blive stamhotellet. Værelset var også godt 🙂

Hvis du allerede nu ved, at du gerne vil opleve den her magiske weekend, kan du sætte kryds i kalenderen den 17. og 18. september 2022. Det ved jeg at jeg har 😉

Esbjerg_Fantasyfestival_2021
Mjødsmagning hos Mjødladen sammen med en anden håbefuld forfatter.
Esbjerg_Fantasyfestival_2021
Meet-and-greet på trappen for HUF’erne (Håbefulde Unge Forfattere) på festivalen.

Ud over Esbjerg Hovedbibliotek som hovedarrangører, er Fantasyfestivalen mulig takket være en masse samarbejdspartnere og frivillige kræfter. Så tusind tak til jer:

Lords Assembly, BioCity Esbjerg, Esbjerg Kunstmuseum, KFUM-spejderne, Esbjerg Ungdomsskole, Dansk Fantasy, HEX!Museum of Witch Hunt, BROEN Shopping, Esbjerg City, Tobakken, Esbjerg Kommune.


Læs mere:

Esbjerg Fantasyfestival

The Fantasy Fellowship: Danmark

The Fantasy Fellowship: København

Håbefulde Unge Forfattere (HUF)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.