Boganmeldelse: Uhyret i Essex

“Så fremmedartet, hun var, at lægge mærke til den slags og komme i tanke om at fortælle ham det. Det virkede mærkeligt for en kvinde, hvis mandefrakke ikke kunne skjule skjortens fine silke, perleknapperne, diamanten på hendes finger.”


Boganmeldelse Uhyret i Essex

Anmeldereksemplar fra Lindhardt & Ringhof.

Boganmeldelse af Uhyret i Essex af Sarah Perry.
Udgivet i december 2018 hos forlaget Lindhardt & Ringhof.
432 sider.

Antal stjerner

Året er 1893 i Victoriatidens England. I marsken ved Essexs kyst, er noget stort og slangelignende blevet set i vandet. Historien om at søslangen, der tidligere er set i Essex, er vendt tilbage, rumsterer i landsbyen Aldwinter. Rygterne forvandler sig hurtigt til hysteri, da der sker et dødsfald. Det er tiden efter Darwin udgav Arternes Oprindelse, og dermed en tid, hvor modsætninger mødes i debatten mellem tro og videnskab.

Historien følger den unge enke Cora, hendes trofaste veninde og selskabsdame Martha, den ambitiøse kirurg Luke Garret og præsten William Ransome. Scenen veksler mellem Londons historiske byliv og Essexs mere landlige atmosfære, og giver et rigtig godt billede på datidens liv og hverdag.

Boganmeldelse Uhyret i Essex

En gådefuld nyhed fra Essex

Efter Cora mister sin mand, beslutter hun at tage til Essex med sønnen Francis, og Martha. Cora interesserer sig for naturen, dyrelivet og videnskab, derfor gør hun det straks til en personlig udfordring, at finde søslangen i Essex, da hun hører rygterne om den.

Gennem fælles bekendte møder hun den lokale præst i Aldwinter, Pastor Ransome, der hurtigt giver hende modspil på de videnskabelige teorier. Det starter et usandsynligt venskab mellem Cora og William, som også rører ved nye følelser.

Alt imens Cora søger efter søslangen, bliver Aldwinters beboere mere og mere ængstelige. Og efter flere dødsfald og forsvindinger, er der ikke langt til massehysteriet når sit højdepunkt.

Boganmeldelse Uhyret i Essex

Et rigtig godt glimt ind i tiden omkring århundredeskiftet

Uhyret i Essex er en virkelig skøn historie. Selvom fortællingen også rører ved mørkere historiske fakta, som den meget ringe boligsituation for arbejderklassen i London, er den også fyldt med skønhed. Sarah Perry har et smukt sprog, der dog krævede lidt tilvænning fra min side, men efter de første kapitler flød det bare så skønt. Naturbeskrivelserne sendte mig direkte til Essexs marskområder, gav mig mulighed for at sidde med ved bordet i præsteboligen, og køre drosche gennem Londons gader.

Der gøres brug af lidt karikerede personer, som dog virker realistiske nok for tidsperioden, til at fortælle om livet i både Essex (Aldwinter og Colchester) og London, og hvordan mennesker hurtigt kan forvandle rationelle tanker til irrationelt hysteri. Personerne er nuancerede og det er ikke svært at komme til at holde af de fleste af dem. Mange af bi-karakterende kunne sagtens få en historie for sig selv, for de kommer så tydeligt frem i Perrys sprogbrug og personificering.

Om der nu også er en søslange i Essex-marsken, må du såmænd selv læse dig til, men det var underholdende at følge med på jagten. Som historisk roman er bogen et rigtig godt glimt ind i tiden lige før århundredeskiftet, og er helt sikkert værd af læse for dig, der interessere sig for historiske romaner, men også hvis du bare trænger til en god bog.


Læs mere:

Lyder Uhyret i Essex som noget for dig, vil du måske også kunne lide:

Alla og klaveret: Den russiske tragedie 1912-24 af Morten Kvistgård

Augustus af John Williams

Gudruns Arv af Marianne Jørgensen


2 kommentarer Tilføj dine
  1. Flot beskrivelse. Nøgternt og hudløst. Nemt at læse til trods for det vidtfavnende sprog. Du har fået en blog-fan.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.