Boganmeldelse: Udvalgte reportager fra fire årtier

“Scenen er sat. Handlingen leveres af to skikkelser der kommer luntende ind i billedrammen længere fremme ad stien langs flodbredden, hver bærende på en rygsæk der ville tage modet fra et muldyr. Disse rygsække kastes over mændenes hoveder ned i bregnerne ved bredden af det dybe hul. Nej, det er ikke rigtigt (…) Mænd kaster ikke med noget som helst tungt efter at have vandret tolv kilometer.”

Boganmeldelse Udvalgte reportager fra fire årtier

Anmeldereksemplar fra forlaget Lindhardt & Ringhof.

Boganmeldelse af Udvalgte reportager fra fire årtier af Ernest Hemingway.
Udgivet i januar 2020 af forlaget Lindhardt & Ringhof.
480 sider.

Antal stjerner

Jeg er desværre ikke så velbevandret i Hemingway som jeg gerne vil være. Faktisk har jeg kun tidligere stiftet bekendtskab med Den gamle mand og havet og en af reportagerne fra den Spanske Borgerkrig, som (måske) også findes i denne bog (kan huske den fra en dansktime en gang).

De to oplevelser havde dog det til fælles, at jeg elskede dem begge. Hemingways rene og ærlige skriverier har en råbende mangel på det pyntede poetiske, der desværre ofte finder ind i mange bøger i dag. Og jeg synes det er fantastisk. Fortæl mig, hvor mange forfattere der kan skrive om dybhavsfiskeri med så meget passion, indlevelse, og samtidig beskedenhed, som Hemingway kan. Og gøre teksten interessant for en landkrabbe som mig?

Boganmeldelse Udvalgte reportager fra fire årtier

Fra ørredfiskeri til Den Spanske Borgerkrig

Der kan siges meget, og der er også sagt meget, om Ernest Hemingway og hans værker. Han har en tendens til at dele vandene. Jeg kan godt se hvorfor hans bøger kaldes for mandelitteratur, det oser langt væk af mandehørm, men derfor skal kvinder ikke holde sig væk. Det vil være at snyde sig selv for en rigtig god oplevelse.

En der siger noget om Hemingway er Mich Vraa (Haabet), der, sammen med Knud Romer (Kort over Paradis), har oversat artiklerne, som er med i bogen. Vraa har også skrevet forordet, og det fungerer godt som appetitvækker inden det store måltid.

Udvalgte reportager fra fire årtier, er, som titlen siger, et udvalg af de mange artikler Hemingway skrev som journalist og krigskorrespondent. Der bliver reporteret om alt fra ørredfiskeri, skiløb i Østrig, kunstnercafeer i Paris og de mere kendte temaer fra hans hånd: tyrefægtning, marlinfiskeri og Den Spanske Borgerkrig. Årtierne er indledt med et introducerende skriv om perioden og Hemingways situation på tidspunktet. Det giver et godt afbræk og en form for situationsfornemmelse at kunne indlede næste del af bogen med.

Boganmeldelse Udvalgte reportager fra fire årtier

En historisk beretning om verden

At læse Udvalgte reportager fra fire årtier, er på mange måder en historisk beretning om første halvdel af det 20. århundrede. Vi kommer tæt på mennesker i hverdagen, tæt på nogle af Europas diktatorer (Mussolini – det største bluffnummer i Europa, er en fremragende artikel), tæt på krigenes rædsler og tæt på Hemingway.

Der er udvalgt 75 artikler, hvoraf de 35 aldrig har været udgivet på dansk før. Artiklerne er varierende i længde og spændingsniveau, og der sker en tydelig ændring i fokus og skrivestil fra de tidlige artikler (1920’erne) til de sidste (1950’erne). Selv foretrækker jeg de tidlige og Hemingways artikler fra turene i Europa før 2. Verdenskrig. Der er en livsglæde at finde der, som er ebbet ud i de senere.

Jeg er sikker på, at oplevelsen af at læse et udpluk af Hemingways mange reportager er anderledes, når man kan genkende passager han har brugt i sine skønlitterære værker. Selv fandt jeg artiklen der gav inspirationen til Den gamle mand og havet, og det var svært ikke at sidde med et smil, mens jeg læste den.

Der er meget om fiskeri i bogen, og nogle af artiklerne kunne godt være undværet, men de er til at springe over, hvis de bliver uinteressante. På den anden side lærte jeg meget om at fiske 😉

Og det ændrer ikke på, at Hemingway er en af de absolut bedste fortællere jeg har læst.

Skal du i gang med Hemingways værker, vil jeg ikke anbefale dig at starte med denne. Giv dig selv den fornøjelse at læse et par af hans bøger først, så får du en bedre introduktion til, hvad manden virkelig kunne med ord. Læs Udvalgte reportager fra fire årtier som et supplement til de skønlitterære, eller fordi du nyder Hemingways skrivestil (alle der nyder den, vil elske bogen).


Læs mere:

Lyder Udvalgte reportager fra fire årtier som en bog for dig, vil du måske også kunne lide:

Augustus af John Williams

Jonathan Livingston Havmåge af Richard Bach

Kældermennesker af Carsten Jensen


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.