Boganmeldelse: Ny chicklit-roman af mandlig forfatter

Det kan næsten kun gå galt, når man lever et liv der er for godt til at være sandt – set med andres øjne. Hvordan ville du skabe mere spræl i livet, når hverdagen er blevet for meget hverdag?

Anmeldelse af bogen Udspring af Mikkel Jønsson 

Bogen er et anmeldereksemplar fra forfatteren. Holdningerne er mine egne.

Der indgår reklamelinks i indlægget.

 

Maria lever et liv som mange vil misunde. Hun bor i et lækkert hus ude i forstaden, har tre børn og er gift med en mand der tjener mange penge. Selv sidder Maria i en god stilling på et reklamebureau med skønne humørfyldte kollegaer.

At hendes mand, Jakob, så er blevet bidt af en gal Ironman og bruger samtlige timer i døgnet på træning. At hendes mellemste datter er i teenage-udbrud og hendes meget yngre, mandlige kollega Nikolaj, konstant lægger op til frække aftaler, puster til det glansbillede der ellers er Marias liv.

Hun bliver til en fange i sin egen hverdag, og føler hun er nødt til at bryde ud. Finde noget frihed i al hverdagens omklamrende tryghed.

Udspring af Mikkel Jønsson, bog

Udspring er en ny dansk chicklit-roman. Find bogen her.

En humørfyldt forstadsfrue

Maria er et rigtig godt billede af den midaldrende kvinde, der har behov for ny luft omkring sig, selvom hun med andres øjne lever et Bo Bedre liv. På jobbet bliver hun kaldt “forstadsfruen”, et tilnavn hun ikke er videre begejstret for. Det klinger så kedeligt.

Hendes irritation over manden Jakobs evige plapren om sin træning til Ironman, stiger i takt med den mangel på hjælp, der er at finde fra hans side til de daglige pligter.

Hele Marias familieopsætning skriger over de normer vi i dag ønsker, at kunne fremstille os selv ud fra. Det er sat en smule overdrevent op, men hjælper til at male billedet af en hverdag vi alle stiler efter, uden nogen rigtigt ønsker det, når det kommet til stykket. Det ser bare så pænt ud på billeder.

Samtidig er Maria skrevet med en masse humor. Hun virker yngre i sin personlighed, end de 46 år, hun fremstilles som, men ser alligevel sig selv værende for gammel til mange ting. Hun er dog både kæk, rap i replikken og ansvarsfuld.

Når arbejde bliver fornøjelse

Da hendes arbejdsplads får en ny stor kunde ind, de skal lave reklamefilm for, mærker Maria spændingen røre på sig. For kundens salgs- og marketingchef Henrik Agerskov, er en interessant mand, der tidligere var ansat under Marias mand, men blev fyret. Og så er han både høj, mørk og flot. Lige Marias smag.

“Maria tog mobilen frem. Der var en enkelt besked. Mere? Hun slettede beskeden.”

Der begynder at ske ting i Marias tanker, hun ikke helt kan kontrollere. Hvornår flirter hun? og hvornår er hun bare venskabelig?

Og pludselig virker ham den unge Nikolaj også mere interessant. Da det første skridt er taget, er det næste nemt, men Maria vil heller ikke ofre den trygge tilværelse med familien, eller udsætte sine børn for en skilsmisse, hvis noget skulle blive opdaget.

Hun står pludselig i et dilemma om hvad hun vil, men da en tur til Ibiza i arbejdsøjemed, ender ud med meget mere end arbejde, tager Maria fanen i hånden og lader sig rive med.

Udspring af Mikkel Jønsson, bog

Hvad er vigtigst i tilværelsen? Tryghed eller frihed?

Det er noget af problematikken i Udspring af Mikkel Jønsson.

Midtvejskrise eller frie tøjler?

Der bliver skænket godt med rødvin i glasset, suppleret med dyre bobler ind i mellem og spædet til med forbudt sex. Maria slipper tøjlerne, og lader sig selv opleve livet inden hun fuldstændig rammer midtvejskrisen – eller måske er det lige præcis det hun har gjort.

Chicklit-genren har mærket et stort opsving de seneste år. Underholdende bøger med kvinder i hovedrollerne, der på den ene eller anden måde får plantet sig selv i både tænkelige og utænkelige situationer. Kvinder der, måske, gør det vi i dagligdagen drømmer om selv at gøre, men som vi ved, vil få en konsekvens, vi ikke helt kan overskue, og derfor lader være.

Det får også en konsekvens for Maria, der gør, at hun må tage en meget stor beslutning om fremtiden. Og der skal være konsekvenser, ellers hvad er så pointen i at udfordre skæben? Så ryger spændingen.

Desværre kommer det aldrig til at blive rigtig farligt for Maria, og den beslutning hun ender med, gav mig lidt en flad følelse da jeg lukkede bogen.

“Der var ikke en lyd fra de døre, hun gik forbi. Hun hørte en hoveddør blive åbnet på etagen over. Da hun rundede trappen, så hun Henrik stå i døren.”

Historien om Marias udskejelser og familieliv er en hyggelig lille roman. Den er ikke en dybdegående, følelsesladet, tænderskærende eller tårevældene roman, men det lover den heller ikke.

Og det er måske lidt det jeg mangler. Noget mere dybde, stærkere følelser. Personerne bliver lidt karikerede og uoriginale, og selvom Maria er en kvinde jeg udmærket kan følge og forestille mig, kunne jeg godt bruge, at komme mere ind under huden på hende.

Udspring af Mikkel Jønsson, bog

Udspring af Mikkel Jønsson udkom 24. august. Find bogen her.

Udspring med maveplasker

Hendes mand Jakob, havde jeg selv sparket ud af døren, hvis ikke han havde fået prioriteterne i orden. Maria virker ikke til at have vundet noget, eller rigtig rykket sig fra starten til bogens slutning. Jo, hun tager et stort valg. Et valg der egentlig sætter hende som gidsel i sit eget hjem.

”Det er min erfaring fra mig selv og andre, at det kræver mindst lige så meget at være i et langt forhold som i et helt nyt. Tager du den anden for givet, så går det ofte galt – og det er uanset, om man har været sammen i et år eller 25 år. Det er en central del af historien, og det er en iagttagelse, som har været med til at inspirere til bogens handling. Hvorfor er vi sammen? Hvad gør jeg selv for, at det stadig er sjovt at være sammen? Det er nogle af de spørgsmål, som ligger nede i historien”, fortæller forfatteren om bogen. 

Jeg kan ikke rigtig være enig, i Mikkel Jønssons udtalelse herover. For hvem er det der ofre noget i Maria og Jakobs forhold? Hvem er det der tager mest hensyn? I mine øjne taber Maria, og det er ikke for at holde hånden over de ting hun gør, men der er to mennesker om problemet. Måske den anden part skulle se at komme ind i kampen.

På den måde lægger Udspring op til noget sjov diskussion, selvom jeg egentlig ikke tror det er meningen med bogen. Den er måske mere blevet skrevet for at tage nogle ting op til overvejelse, og selvfølgelig for at underholde.

Udspring blev lidt en maveplasker for mig. Den er lige til og let at læse, og kan sagtens nydes med et glas vin og fødderne oppe, eller mens du alligevel sidder i toget. Den er ikke imponerende, eller uforglemmelig, men ganske fin underholdning når det bare skal være hyggeligt.

Udspring af Mikkel Jønsson, bog

Bogen er Mikkel Jønssons debutroman, og han arbejder i øjeblikket på en forsættelse til Udspring. 

Udspring bliver udgivet fra forlaget EgoLibris og er på 274 sider.

Læs den hvis du kan lide chicklit-romaner, eller bare har brug for et break, hvor du ikke behøver koncentrere dig for meget om teksten.

Se for eksempel, om Det ender med os af Colleen Hoover måsker er noget for dig.

Du kan også forberede dig til bogmesserne her i efteråret. Dem fortæller jeg meget mere om i det her blogindlæg.

 

Follow

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.