Boganmeldelse: Tatovøren fra Auschwitz

“Lale er for længe om det. Det er slemt nok at tatovere mænds arme, men at skamfere unge kvinders kroppe er frygteligt. Lale ser op og får øje på en mand i hvid kittel, som langsomt går hen langs rækken af kvindelige fanger. Med jævne mellemrum standser han og mønstrer en rædselsslagen ung kvindes ansigt og krop. Til sidst når han frem til Lale.”


Tatovøren fra Auschwitz

Anmeldereksemplar fra forlaget Aronsen.

Boganmeldelse af Tatovøren fra Auschwitz af Heather Morris.
Udgivet i 2019 af forlaget Aronsen.
256 sider.

Antal stjerner

Lale Sokolov ankommer den 23. april 1942 til Auschwitz-Birkenau, efter en længere og dybt ubehagelig togtur fra Slovakiet. I lejren får han tatoveret nummeret 32407 på armen. Han er nu et tal i rækken af jøder, der er sorteret fra til arbejds- og koncentrationslejren i Polen, og bliver hurtigt sat i et byggesjak for at udvide stedet. Heldigvis for Lale, er han en begavet type og forstår hurtigt reglerne for overlevelse: Arbejd hårdt og gør som der bliver sagt.

En dag bliver Lale passet op af den daværende tatovør, som har brug for en assistent til arbejdet. Det er ikke noget Lale bryder sig om, men han forstår at der, trods alt, følger nogle goder med at være tatovør i Auschwitz. Via sit nye arbejde møder han den unge kvinde Gita, da hun skal have tatoveret sit nummer. Det er kærlighed ved første blik for Lale, og startskuddet til en historie som ingen anden under Holocaust.

Tatovøren fra Auschwitz

Tatovøren i Auschwitz

Som tatovør får Lale mere frihed end de fleste andre fanger. Han kan bevæge sig mere frit rundt i lejren, så længe han har sin tatovørtaske og sit kodeord. Alle sine fordele bruger Lale til at komme i kontakt med Gita, selvom det betyder stor risiko for hende, såvel som for ham.

Der udvikles hurtigt et spirende forhold mellem de to, og Lales hverdag bliver fuld af forventning om at kunne se Gita igen.

Med tiden begynder Lale også at tage sig flere friheder. Han bliver forhandler af ting og sager og ekstra mad, ved hjælp af de frie byggearbejdere, der tropper op hver dag. Betalingen er de efterladte værdier som kvinderne finder i det aflagte tøj fra fangerne. Penge, smykker og ædelstene.

Det er en farlig leg at begynde at føle sig for sikker mellem SS’vagterne, og farligt er have for mange goder i forhold til andre. Mennesker bliver jaloux, især når det gælder overlevelse.

Tatovøren fra Auschwitz

Det er en dejlig bog og det er en frygtelig bog

Historien om Lale Sokolov er bygget på den virkelige beretning, som Lale videregav i brudstykker til forfatteren over tre år. Den skal dog betegnes som en slags autofiktion, da Morris har gjort sig skønlitterære friheder, og bogen er derfor ikke en egentlig biografi.

Fortællingen giver dog et tydeligt billede af de rædsler som jøder, sigøjnere og andre der ikke passede ind i Hitlers verden, måtte udstå. Lale er en ualmindeligt sympatisk og empatisk person, der samtidig forstår at begå sig. Han redder skinnet de fleste gange, men bliver mærket på mange andre måder. Hans person er måske for god af sig til det virker helt realistisk, særligt omstændighederne taget i betragtning. Men han udviser dog også en tendens til bedrevidenhed.

Morris fortæller historien i tredje-person nutid, hvilket godt kunne være gjort mere galant. Da hun alligevel har taget sig friheder i forhold til begivenhederne, synes jeg også godt hun kunne have udvidet sit sprog. Historien er barsk og smuk på samme tid, men kommer ikke helt ind under huden. Først til slut, da personerne bliver virkeliggjort via billeder, rammer forhammeren helt.

Tatovøren fra Auschwitz er ikke bare endnu en bog om Holocaust, og hvad mennesker er i stand til at gøre mod hinanden. Den er også en historie om håb, mod og kærlighed, hvor man mindst venter det. Det er en dejlig bog og det er en frygtelig bog, og jeg synes helt sikkert at du burde læse den.


Læs mere:

Lyder Tatovøren fra Auschwitz som noget for dig, vil du måske også kunne lide:

Anne Franks Dagbog – Graphic Diary af Ali Folman og David Polonsky

Alla og klaveret: Den russiske tragedie 1912-1924 af Morten Kvistgaard

Augustus af John Williams


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.