Boganmeldelse: Tag med til tosset teselskab og flamingo kroket

Hop med Alice ned i kaninhullet og oplev en verden, hvor tingene i den grad vender på hovedet. Mød tossede hattemagere og spil kroket med flamingoer

 

Alice i Eventyrland af Lewis Carroll, illustreret i farver af Sir John Tenniel

Udgivet fra forlaget Gyldendal i 1997, første udgivelse på engelsk i 1865. 203 sider.

En stille sommerdag sidder Alice ved en sø, og keder sig gudjammerligt, da en hvid kanin hopper forbi hende. Ved første indtryk ligner det en helt almindelig kanin med røde øjne, men da Alice kigger nærmere efter ser hun den bærer en vest, og har noget så travlt.

“Alice blev vældig nysgerrig og løb bag efter kaninen, tværs over marken. Hun nåede lige netop at se den smutte ned  i et stort hul, der var under hækken.”

Og sådan begynder eventyret, der siden er blevet en af de helt store klassikere. Bogen udkom første gang på dansk i 1875 med titlen Marie i Vidunderland, der senere skiftede til Alice i Undreland.

I 1951 udgav Walt Disney Studios tegnefilmen Alice i Eventyrland, der indeholder handling og karakterer fra både Eventyrland og den næste bog Bag Spejlet. Filmen blev dog aldrig en stor succes, og jeg kan også kun anbefale at man læser bogen i stedet.

Boganmeldelse: Alice i Eventyrland af Lewis Carroll

 

Hattemagere og levende kortspil

På sin vej i Eventyrland møder Alice de mærkeligste væsner og talende dyr. Da hun er landet på bunden af kaninhullet, befinder hun sig i et rum omgivet af dører. En nøgle ligger på et glasbord, men passer tilsyneladende ikke til nogle af dørene.

Da Alice helt fortvivlet er ved at opgive, finder hun en lille bitte dør, bag et forhæng. Nøglen passer.

Bag døren ser hun den dejligste have, men hun er alt for stor til at kunne komme derind. Heldigvis står en flaske med skrumpesaft klar til hende, på glasbordet.

Og nu tager eventyret fart, for Alice glemmer nøglen på bordet og kan ikke nå den da hun er skrumpet. Hun bliver dybt ulykkelig, men finder en måde at vokse på igen. Denne gang bliver hun dog alt for stor.

Sådan fortætter det, da voksekager og skrumpesaft ikke er noget man skal tage let på.

Den hvide kanin kommer pludselig løbende forbi, og Alice beslutter at løbe med. Hun kommer forbi en uhøflig kålorm, et gakket teselskab med den kendte hattemager, og synger vers med en grif og en forloren skildpadde.

Langt om længe kommer hun gennem døren til den yndige have, og finder sig selv i haven hos hjerter konge og hjerter dronning. Her bliver hun inviteret med til et noget usædvanligt spil kroket.

“Kuglerne var levende pindsvin, og køllerne levende flamingoer. Og soldaterne måtte bøje sig forover og står på hænder og fødder: – det var buerne!”

Til slut ender Alice midt i en retsag mod hjerter knægt, der er beskyldt for at stjæle kager.

Hele eventyret bliver fortalt med humor og en masse tossede vers. Alice er en anderledes lille heltinde med faste holdninger og masser af mod.

Det er umuligt ikke at grine med, og jeg kan kun være ærgerlig over jeg ikke har læst denne helt fantastiske klassiker noget før.

Alice i Eventyrland af Lewis Carroll

Historien om Alice i Eventyrland

Lewis Carroll, der er et alias for Charles Lutwidge Dodgson, tog i 1862 ud på en rotur med en god vens tre døtre. På turen fortalte han et eventyr, og opkaldte hovedpersonen efter den mellemste datter Alice Liddell.

Han sørgede for at basere eventyret på personer som pigerne kendte, og indvævede en del af de politiske temaer der var oppe i tiden med satiriske bemærkninger. Fortællingen blev så god, at Carroll besluttede at skrive den ned og udgive den.

Han skrev efterfølgende en bog mere om Alice; Bag Spejlet. Her fortsætter Alices eventyr, men inspireret af træk gennem et skakspil.

Både Alice i Eventyrland og Alice bag spejlet, er filmatiseret med Johnny Depp i rollen som den tossede hattemager.

 

 

Vil du have mere eventyr? Harry Potter har 20 års jubilæum i år. Læse mere om det her.

En anden bog der også burde blive en klassiker er Monster af Patrick Ness. Læs min anmeldelse af den her.

 

One comment Tilføj dine

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.