Boganmeldelse: Spektrum 2 – Geminiderne af Nanna Foss

Er du klar til at vende tilbage til Spektrum? Mød Pi og bliv introduceret til glæden ved Beatles og sommer, men også mødet med en pige, der gemmer på stærke minder.


Anmeldereksemplar fra Gyldendal Ung.

Boganmeldelse af Spektrum 2: Geminiderne af Nanna Foss.
Udgivet i oktober 2020 af forlaget Gyldendal Ung.
465 sider.


***** OBS *****

Dette er en anmeldelse af bind 2 i en serie. Jeg undgår spoilere i anmeldelsen, men bind 1, Leoniderne, skal læses før handlingen i Geminiderne giver mening.

**********

Geminiderne tager fra, hvor Leoniderne slap os. Denne gang er det Pi, som er fortælleren og hun er en helt anden sprudlende karakter end Emilie. Men det er ikke alt sammen farver i hår og tøj og masser af Beatles, det er også usikkerhed, frygt og længsel.

Og nå ja, en tvilling som Noah.

Boganmeldelse Geminiderne

Nanna Foss gør meget ud af at hendes karakterer skal være troværdige og nogle man kan se sig selv i (i større eller mindre grad). Samtidig prøver hun også at smadre de mange fordomme vi kan have om andre mennesker, der skiller sig ud fra, hvordan vi selv er og ser ud. For der kan gemme sig meget bag facaden.

I Leoniderne blev vi præsenteret for en gruppe teenagere, der sagtens kunne være en flok du mødte på gaden. Forskelligheden mellem dem er slående, og gennem bogen lærte vi dem at kende ud fra Emilies øjne. Nu er det øjnene hos Pi vi ser igennem, og det sætter en del andre vinkler på, samtidig med at vi dykker ned i hvem hun er. For udefra kender vi hende kun som den farverige energibombe, der har let til smil og nye venner.

Med minder og stærke følelser bliver der nu åbnet op for en pige med traume, frygt, forvirring og et kraftigt pleaser-gen, der ofte tilsidesætter sig selv til fordel for andre. Til fordel for at finde nye venner, til fordel for sin mor. Det kan lyde mørkt og det er det også nogle gange, men der bliver også opvejet med den store kærlighed til livet, musik og …

Uden at spoile (for du har vel læst Leoniderne ikke) kommer der gang i tidsrejseriet. Der kommer svar, og der bliver åbnet for masser af nye spørgsmål. Der begynder at danne sig et billede af, hvad gruppen kan være involveret i og med hvem, og det opdages i høj grad, hvad nogle er parate til at ofre for at stoppe gruppen i at grave videre i tiden.

Pi er, for mig, en af de stærkeste karakterer i Spektrum. Ikke ment som i fysik, selvom hun nok skal kunne slå ordentlig fra sig, men fordi hun holder sig selv og dem omkring hende oppe når tingene bliver svære. Hun viser det blandt andet i sin tålmodig med Noah (det ser virkelig ikke ud til der er meget tålmodig at finde, men i forhold til hvordan andre ville håndtere at have ham som bror, bør hun få en medalje) og forståelsen, eller i hvert fald sympatien for ham.

Geminiderne var en følelsesladet læseoplevelse, der vekslede mellem neglebideri og kilden i maven. Pi er varme, lys og kærlighed, sammen med alt det mørke, og hendes fortælling udstråler det på alle leder og kanter.

Spektrum 2: Geminiderne får 5 Glober:

5 rating

Læs mere

Find min anmeldelse af Spektrum 1: Leoniderne her.

Hvis du synes Geminiderne lyder som en bog for dig, vil du måske også kunne lide:

Aristoteles og Dante opdager universets hemmeligheder af Benjamin Alire Sáenz

Ellekongen af Signe Fahl

Inkarnation af Pernille L. Stenby


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.