Boganmeldelse: Snigmorderens Lærling

En klassisk high-fantasy med ualmindelig god fortællerstemme.

Boganmeldelse af Snigmorderens Lærling – Første del i Farseer-Trilogien af Robin Hobb.
Udgivet på dansk i 2017 af forlaget Cicero. Originalt på engelsk i 1995.
422 sider.


Seksårige Fitz bliver afleveret på Bukkenborg så hans far, kronprins Chivalry, kan tage sig af ham. Men Fitz når ikke langt ind på borgen før Burrich, Chivalrys heste- og hundepasser hiver drengen til sig og giver ham et hjem i stalden. Snigmorderens Lærling er historien om Fitz, mens han vokser op til ung mand, og de strabadser han må udstå som Chivalrys bastard. Venskaber, magi og lidt kærlighed laver en god blanding til første bind i denne high-fantasy serie.

Anmeldelse Snigmorderens Lærling

En hverdag i fantasy

Stadig som dreng, bliver Fitz tilbudt af sværge troskab til hans farfar, kong Shrewd mod at blive trænet i Evnen sammen med andre talenter. Evnen er en magisk egenskab, som folk af Farseer-blod kan mønstre, men Fitz har ikke det store talent til at begynde med.

Derimod viser han meget større evner indenfor sit andet fag, snigmord. Om natten oplæres han i urter, gifte og at være usynlig, om dagen arbejder han i stalden under Burrich, hvor dyrene er nogle af de få venner han får.

Fitz’ oplæring er en langsommelig, men spændende proces. Hobb har ikke travlt med hektiske action-scener og store kærlighedsdramaer. I stedet bliver Fitz’ hverdag også læserens hverdag, og de kvaler han gennemgår mens han langsomt vokser fra lille dreng til ung mand, rykker os tættere på ham som person.

Anmeldelse Snigmorderens Lærling

Troværdig hovedrolle

Det hele skal dog ikke kun handle om Fitz. De Seks Hertugdømmer angribes jævnligt hen over sommeren, af Rødskibspirater. Nedbrændte landsbyer og zombie-lignende mennesker, er hvad de efterlader sig i kølvandet, og frygten stiger i Bukkenborg.

Fitz bliver sat på sagen, sammen med hans læremester Chade, og må ud på en farefuld mission efter information om piraterne. Chade er en fantastisk karakter og spiller godt overfor den lidt naive Fitz. Det giver plads til humor, i en ellers hård hverdag.

Der er dog brugt meget energi på at Fitz skal være troværdig, hvilket kommer til at koste lidt på de andre karakterer. Man er som læser ikke i tvivl om hvem der er de onde, bortset fra enkelte personer.

Anmeldelse Snigmorderens Lærling

Farseer-trilogien med flere

Fitz kommer på sin ultimative prøve, da han skal rejse med til Bjergriget, for at begå snigmord på en kongelig under et bryllup. Her er alt ikke som det ser ud, og Fitz må trække på gemte evner og gamle venner for at klare det.

Snigmorderens Lærling er et gennemført univers, der dog bliver overforklaret en gang i mellem. Hvert kapitel starter med lidt historisk viden om verden, der for mig ikke rigtigt fungerede, selvom det lægger op til rigtig god world-building.

Ud over det er jeg ret vild med Snigmorderens Lærling, og vil klart anbefale den til alle fantasy fans. Jeg ser frem til at læse videre i serien, som ud over Farseer-Trilogien indeholder mange titler i samme univers.


Læs mere:

Lyder snigmorderens Lærling som noget for dig, vil du måske også kunne lide:

Mithos af Kristian Leth

Panteon-Sagaen 2: Akkanas gåde af Boris Hansen

Gargoilen af Andrew Davidson


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.