Boganmeldelse: Rejsen til mig af Annette Birkmann

Når hverdagen ramler, må man nogle gange ty til drastiske midler for at lære sig selv bedre at kende, for at komme videre med livet.

 

Boganmeldelse af Rejsen til mig af Annette Birkmann.

Udgives hos Informations Forlag fra 2016.

214 sider.

Bogen er erhvervet som en personlig gave, og er IKKE et anmeldereksemplar fra forlag eller forfatter.

 

Det er ikke svært at fatte sympati for Annette gennem hendes fortælling. Faktisk skræmmer det mig lidt, hvor meget jeg kan genkende mig selv i hendes tankemønster. I stedet for at tage kampen op mod sit mentale selv, accepterer hun undervejs tingene som de er. På den måde kan hun arbejde med tankerne. For når hun ved hvordan hun vil reagere, kan det forberedes og tackles rigtigt.

Som trediveårig bliver Annette skilt, og året efter stopper hun sin karriere som advokat for at følge en impuls, der skriger Sydamerika på motorcykel. Hun har altid drømt om at køre motorcykel, og så snart den rigtige køreskole er fundet, skal hun i gang.

Men som det oftest sker med den slags ideer, er intentionerne gode nok, men de rykker ikke rigtigt på noget. Derfor endte det også med at blive en hurtig indskydelse, ved det første det bedste sted Annette fandt, der gav hende kort til de tohjulede.

Hun kommer herefter i kontakt med et motorcykelværksted i Buenos Aires, hvor hun kan lære at reparerer motorcykler. Ideen er at hun så er bedre rustet til at klare sig selv, mekanisk i hvert fald.

Boganmeldelse af Rejsen til mig af Annette Birkmann

“At køre motorcykel var ikke et middel for mig til at nå et mål. Det var selve aktiviteten – at køre motorcykel – der var målet, uanset hvor det måtte bringe mig hen. Og netop fordi min beslutning om at tage motorcykelkørekort ikke var bundet til en forventning om, at det i fremtiden skulle bringe mig lykke (for det gjorde det allerede), var jeg åben over for de muligheder, der opstod, og i stand til at handle på dem, der føltes rigtige for mig.” 

 

At falde tilbage til dagligdag

At tage beslutningen og rent faktisk komme afsted, kræver mod. De fleste drømmer om at ændre på noget i deres liv, i forskellige grader. For nogle kan et nyt job være det der mangler, for andre skal der lidt større ting til.

For Annette handlede det om at udleve sin døm om at køre motorcykel. Det var egentlig ikke så vigtigt, hvor det var henne. Det at køre var målet. Lige den tanke tror jeg rigtig mange mennesker godt kunne bruge i dag. Vi har så travlt med at komme fra A til B, at vi glemmer at nyde turen, og tage de indtryk ind vi oplever undervejs.

Desværre ender det også hurtigt med at vi falder tilbage i gamle vaner, hvor der er trygt. Det samme skete for Annette. Selvom hun startede med intentionen om at lære de grundlæggende mekaniske ting om motorcykler, endte hun med at bruge mere tid foran sin computer.

Når det sker, er det lige meget hvor vi befinder os fysisk. Vi laver det samme som det vi flygtede fra i starten. Annette beskriver sine tanker godt i bogen, og hvordan det netop går op for hende, at hun er vendt tilbage til en rutine hun ikke længere ønskede.

Boganmeldelse af Rejsen til mig af Annette Birkmann

“Efter en måned i motorcykelforretningen begyndte jeg at tilbringe mindre tid på værkstedet og mere tid foran computeren, hvor jeg surfede på nettet og skrev e-mails til min familie og mine venner. Herudover hjalp jeg Mariano med oversættelser og andet papirarbejde, og på den måde blev min tid på værkstedet sammen med Sergio yderligere reduceret. Det egentlige formål med at arbejde i motorcykelforretningen – at lære at reparere motorcykler – gled i baggrunden.”

 

Når frihed bliver anstrengende

Da hun endelig kommer afsted er friheden næsten overvældende. Et nyt problem opstår ved pludselig, at skulle beslutte hvor hun vil tage hen. Det udvikler sig til en indre kamp om ‘skal’ ‘skal ikke’, som jeg tænker mange af os kender. Den store frihed, der før virkede så tiltrækkende, er nu blevet anstrengende.

Der kommer selvfølgelig en løsning på problemet, men hendes pointe er super god, og situationen meget genkendelig (for mig i hvert fald). Når vi står med endeløse muligheder, kan vi ikke beslutte os, fordi vi begynder at tænke for meget, og det er jo ikke ideen bag frihed.

Selvom bogen udadtil er en rejse på motorcykel gennem Syd- og Latinamerika, er det i den grad også en bog om at acceptere sig selv, sine tanker og behov. Det er ikke en bog om det spirituelle i mennesket, men om at kunne omfavne sig selv mentalt og simpelthen leve med, at vi ikke er perfekte.

Boganmeldelse af Rejsen til mig af Annette Birkmann

“Det var først nu, det slog mig, at jeg var fri til at tage hen, hvor jeg ville, og til at gøre, som jeg havde lyst. Jeg følte, at jeg havde det indre kaos, som jeg havde oplevet i Buenos Aires, bag mig, og jeg var fast besluttet på at lade min sædvanlige higen efter andres accept og anerkendelse være det sidste, der optog mig.”

 

Rejsen til mig er ikke nogen lang fortælling, og den vil egne sig godt som ferielæsning. Der er fine billeder fra turen, og kort med ruter så man kan følge med. Bogen giver inspiration til at kigge sig selv lidt efter, og måske bare springe ud i de eventyr man drømmer om.

 


 

Læs mere

Rejsen til mig er læst som en del af Reader’s World Læseklub for Rejselitteratur. Du er velkommen til at være med 🙂

Læseklubbens første bog var Den Store Jernbanebasar af Paul Theroux.

Holder du ferie i Danmark i år, kan du tage på rejse i skønlitteraturen med disse 10 bøger.

 

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.