Boganmeldelse: Pilgrimsrejsen

Byen vågnede til sin daglige dont, til kærlighedssorger, fjerne drømme og ubetalte regninger. Hverken klokken eller byen vidste, at der den nat var blevet udført et ældgammelt ritual…”

Boganmeldelse af Pilgrimsrejsen af Paulo Coelho.
Udgivet i 1987 af forlaget Bazar.
290 sider.


Paulo Coelho tager, i Pilgrimsrejsen, læseren med på den legendariske vandring fra de franske alper mod Santiago de Compostela i Spanien. Fortællingen er hans første udgivet værk, og sætter dermed starten på en større forfatterkarriere, hvor især Alkymisten, bliver et af Coelhos mest elskede bøger. I Pilgrimsrejsen er Coelho selv hovedpersonen. Efter ikke at have bestået en afgørende prøve under et religiøst ritual, må Coelho tage på den lange vandring ad Jakobsruten som pilgrim, for at finde visdom der skal hjælpe ham til at bestå prøven.

Med sig får han guiden Petrus, der skal lære ham flere selvdisciplinære øvelser som bliver nødvendige under rejsen.

Boganmeldelse af Pilgrimsrejsen af Paulo Coelho

De fantastiske elementer

Det ville være løgn at sige, at Paulo Coelhos første værk, er en sandfærdig rejseskildring om at finde indre styrke. I stedet virker bogen som ét mere eller mindre langt syretrip.

Den første overraskelse kom i, at Coelhos tur skyldes han skal finde et sværd. Det tog mig lidt tid at forstå, at det blev ment i bogstaveligste forstand, og ikke som en metafor for noget dybereliggende psykisk.

Den anden overraskelse var, at der deltager dæmoner i fortællingen. Det er svært at tage seriøst, når forventningen til bogen var noget helt andet og mere reelt.

Forfatterens fantasi fejler ingenting, og hans sprog er ganske udmærket. Det sker dog for ofte, at han ophøjer sig selv i sit sprog ved at prøve, at lyde filosofisk og klog. Desværre bliver det meget påtaget og stift og ikke særlig troværdigt.

Boganmeldelse af Pilgrimsrejsen af Paulo Coelho

Sindssyg eller genial

Bogen bliver ikke proklameret som hverken fantasy, eller magisk realisme. I stedet bliver den beskrevet som en tankevækkende bog, der indeholder helheden i forfatterens filosofi.

Det nærmer sig falsk reklame. For det var hverken en tankevækkende bog eller en dyb fortælling om visdom.

Selve pilgrimsvandringen giver til gengæld god nok mening. Coelho skal “gøre bod” på vandringen og lære af sine fejl. Havde jeg som læser været forberedt på de overtroiske elementer, og den meget religiøse holdning, ville jeg måske have forstået bogen bedre.

I stedet sad jeg og blev irriteret på den næsten barnlige opførsel som Coelho beskriver hos sig selv, og de, i mine øjne, komplet latterlige “udfordringer” hans skal i gennem.

I min optik må Paulo Coelho være skingrende sindssyg, for det et ikke godt nok skrevet til at være genialt.


Læs mere:

Bøger der giver en bedre fortælling end Pilgrimsrejsen, kan du finde via linkene herunder:

Gargoilen af Andrew Davidson

Den store jernbanebasar af Paul Theroux

Augustus af John Williams

Eller find andre titler hos forlaget Bazar.


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.