Boganmeldelse: Ny krimi med en ualmindelig kvindelig hovedperson

Der er kommet et nyt kriminavn til Danmark og du må hellere skrive det bag øret, for det bliver helt sikkert ikke det sidste vi ser til hende. Heldigvis.

Anmeldelse af krimien Pigen under jorden af Elly Griffiths. Udgives af Gads Forlag. 292 sider.

Bogen er et gaveeksemplar fra forlaget via et forfatteroplæg.

Ruth Galloway er arkæolog og knogleekspert i området Norfolk i Østengland. En dag bliver hun kontaktet af politiet for at komme ud i saltmarsken, politiet har fundet knogler og beder Ruth om at datere dem.

Ti år tidligere forsvandt en lille pige og vicekriminalkommissær Harry Nelson både frygter og håber, at knoglerne kan tilhører pigen, så sagen kan blive afsluttet og forældrene kan få lov at sørge.

Den dag bliver starten på et anderledes samarbejde, og begyndelsen på nogle romantiske spirer, mellem Ruth og Nelson.

Pigen under jorden af Elly Griffiths

Ikke din typiske heltinde

Ruth Galloway er både en meget ordinær person og en skøn original antiheltinde. Hun er buttet, tæt på 40 år og single. Og så bor hun sammen med sine to katte i et hus ude hvor kragerne vender, med udsigt over saltmarsken.

Ruth bliver hurtigt betaget af knoglerne hun skal datere og den sag Nelson arbejder på. Samtidig bliver hun en vigtig del af efterforskningen og Nelsons go to person, når der er arkæologiske spørgsmål der skal besvares.

Mens efterforskningen kører er Ruth nødt til også at passe sit job som lektor på Norfolk University, men hun har svært ved at fokuserer på hverdagsting, når saltmarsken kalder med alle dens hemmeligheder. Der viser sig nemlig også at være andre ting fra fortiden gemt i marskvandet.

Pigen under jorden af Elly Griffiths

Gammel tro og druider

Vi møder en masse interessante personer i Pigen under jorden. Elly Griffith har skabt et meget farverigt persongalleri, nogle lidt mere stereotype end andre, men alle sammen spændende.

En af de vigtige ting i denne her bog, er gammel tro. Nogle af de ting saltmarsken gemmer på kan dateres tilbage til jernalderen, hvor naturen var en guddommelig ting i sig selv.

Vi møder blandt andre druiden Cathbad, der er meget højtidelig omkring sin naturtro. Samt nordmanden Erik der også er arkæolog og har undervist Ruth i hendes yngre år, og har en meget stærk holdning til de gamle hedenske traditioner.

Nelson der er en noget mere konservativ personlighed, får sin sag for når han skal efterforske i et miljø, hvor historiske ritualer blandes sammen med mordgåder. Og stakkels Ruth bliver mere og mere paranoid omkring sine omgivelser som efterforskningen skrider frem. For der er lidt for mange lighedspunkter mellem dem hun kender, og den person der sender skræmmende breve til Nelson, og som måske også er morderen.

Pigen under jorden af Elly Griffiths

Ruths personlige kampe

Personligt er jeg ret vild med den her bog, og med Ruth. Det er skønt at have en hovedperson i en krimi, som ikke er en middelalderlig mand med en masse lort i bagagen og et eller andet misbrugsproblem.

I stedet er Ruth en typisk enspænder, men med masser af humor og kærlighed. Ja, hun er lidt en særling, men hun er samtidig også en karakter som jeg tror rigtig mange kvinder godt kan relatere sig til. Hun er intelligent, nysgerrig og har ikke brug for at være som alle andre. Samtidig har hun nogle kampe med sine medmennesker om det, at være snart fyrre år og ikke have hverken mand eller børn. Hvilket jeg synes giver nogle super point til hendes karakter. At hun også godt kan vakle i troen på sig selv, men ikke lader sig slå ud af det.

Pigen under jorden af Elly Griffiths

Forfatteren fortæller

Gads Forlag afholdte et fint lille event, hvor Elly Griffiths var tilstede og fortælle om bogen. Den er hendes første udgivelse i Danmark, selvom serien om Ruth Galloway har kørt i England i ti år nu.

Hun er en fantastisk farverig og sprudlende person, der tydeligt elsker at fortælle, og er rigtig god til det. Jeg kan godt finde mange lighedspunkter mellem hende og Ruth, og hun lægger heller ikke vægt på at der en del af hende selv i seriens hovedperson.

Jeg vil kun anbefale dig at læse Pigen under jorden, så du kan følge Ruths liv fra starten af. Det er ikke en tung krimi med en masse detaljer og et meget kringlet plot, men det er heller ikke en bog du lige regner ud med det samme 😉

God læselyst 🙂

Hvis du leder efter andre krimier, vil jeg også anbefale dig Lotus Blues af Kristina Ohlsson.

2 kommentarer Tilføj dine

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.