Boganmeldelse: Opklar menneskehedens største spørgsmål med Robert Langdon

Mystiske koder. Et europæisk land. Gammel historie og kunst. Dan Brown er tilbage med endnu et rigtig vellykket spændingsdrama.

Anmeldelse af Oprindelse af Dan Brown, fra forlaget Hr. Ferdinand. 554 sider. 

Oprindelse af Dan Brown

Robert Langdon skal denne gang til Spanien og Catalonien. Han er blevet inviteret med til en international begivenhed på Guggenheim-museet for moderne kunst i Bilbao, hvor hans gode ven og tidligere elev fra Harvard, Edmond Kirsch, vil fremlægge en utrolig opdagelse. En opdagelse Kirsch påstår vil besvare spørgsmålene: Hvor kommer vi fra? Hvor er vi på vej hen?

Men det skal selvfølgelig gå galt, og helst så meget at Langdon bliver personligt involveret. Og det bliver han. Sammen med skønheden Ambra Vidal, der er museumsdirektør på Guggenheim.

De to må flygte mod Barcelona efter svarene på de spørgsmål Edmond Kirsch har stillet, men der bliver gentagende gange spændt ben for dem fra en fjende, der efter alt at dømme, kommer dybt inde fra kongepaladset i Spanien.

De to må finde svar i både Sagrada Familia, Parc Güell, Casa Mila og selvfølgelig kunstmuseet Guggenheim.

Oprindelse af Dan Brown

En tredje mand på holdet

Normalt arbejder Robert Langdon helst udelukkende med en smuk kvinde 😉 men i Oprindelse får han endnu en ven, der skal vise sig at være langt mere nyttig end først antaget. Det er samtidig en ven der, ikke kun i bøger, men også i den virkelige verden, er meget omdiskuteret. Kunstig intelligens.

Det giver et spændende og anderledes pust til historien, for selvom min første tanke var, at nu bliver det da lidt for nemt med en alvidende maskine, formår Dan Brown at gøre det til et interessant element. Mest fordi, viser det sig, er maskiner ikke ufejlbarlige.

Brown skriver ikke kun page-turnerer, men også guides i historie og kunst. Der bliver altid præsenteret malerier med en særlig historie, eller mystiske symboler, der er usynlige for det utrænede øje. Oven i det, får vi også noget historie leveret, om alt fra religion til hemmelige sekter og lignende.

Oprindelse af Dan Brown

Fokus på fremtiden

Der er heller ikke noget nyt i, at en trosretning skal hænges lidt ud. Det bliver dog knapt så voldsomt og direkte som vi har set i hans tidligere bøger. Til gengæld har Brown taget teten til sig om fremtiden. Om han har læst en eller anden artikel som han bygger bogens plot på, ved jeg ikke, men faktisk skriver han i et – vanligt – faktum i starten af bogen:

“Alt, hvad der i denne roman optræder af kunst, arkitektur, steder, religion, videnskab og organisationer, findes i virkeligheden.”

Nu er jeg jo selv videnskabsinteresseret, og særligt i evolution, derfor finder jeg det både hamrende spændende og lidt foruroligende med den videnskab der optræder i bogen. For passer det? Giver det mening? Spørgsmålene er ret filosofiske, for der er selvfølgelig mange vinkler at tage højde for, og man må heller ikke glemme at det er en skønlitterær bog, og ikke en baggrund for en videnskabelig artikel.

Og så giver det god stof til eftertanke om nogle ret etiske spørgsmål, hvilket jo aldrig er dårligt når man alligevel sidder rundt om spisebordet 😉

Der er masser af interessante hints til seværdigheder, især omkring Gaudi, hvilket jo ikke er underligt når det er Barcelona der er omdrejningspunktet.

Samtidig synes jeg at Brown har opbygget Edmond Kirsch til at minde om en mand, der på mange måder ligner Elon Musk. Og han har da også fået sin egen specialbygget Tesla at køre rundt i. Fan alarm 😉

Jeg kan kun anbefale bogen, især til andre Dan Brown fans. For han skiller jo vandene en lille smule 🙂

 

(Afilliatelink)

 

Follow

3 kommentarer Tilføj dine
  1. Det er så skægt at se hvor forskellige man kan opfatte en bog og dens indhold. Jeg synes egentlig også den kunstige intelligens var super spændende – men synes også i sidste ende, det hele blev for meget og for uoriginalt 🙂 Men dejlig positiv anmeldelse – jeg vil linke til dig sidst i min, så kan folk se begge sider af sagen!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.