Boganmeldelse: Opfindelsen af naturen af Andrea Wulf

Opfindelsen af naturen er en godt udført fortælling om en af Europas helt store opdagelsesrejsende, der endte med at forandre menneskets syn på naturen.


Humboldt er berømt for sin viden og videnskabelige tænkning, men han var ikke nogen skrivebordslærd. Han opholdt sig ikke gerne blandt bøgerne i sit arbejdsværelse, men kastede sig ud i udfordringer, hvor kroppen pressedes til det yderste. Han begav sig dybt ind i den venezuelanske regnskovs mysterier og kravlede på smalle, højtliggende klippehylder i Andesbjergene for at se ned i en aktiv vulkan. Selv som 60-årig rejse han over 16.000 kilometer til Ruslands fjerneste afkroge i et tempo, hvor de yngre i rejseselskabet ikke kunne følge med.

Opfindelsen af naturen af Andrea Wulf, Prolog, side 28.
Boganmeldelse Opfindelse af naturen

Anmeldereksemplar fra Gads Forlag.

Boganmeldelse af Opfindelsen af naturen af Andrea Wulf.

Oversat fra engelsk af Nanna Lund efter The Invention of Nature.
Udgivet i 2019 hos Gads Forlag.
610 sider (448 sider uden notelister og appendix).

4 rating

Opfindelsen af naturen genopdager Alexander von Humboldts liv for læseren, og tager os med ud på eventyr til Syd- og Nordamerika, gennem revolutioner i Europa og til sidst hen over Ruslands vidder.

Bogen er derfor både en biografi over en af Tysklands største forskere, og fortællingen om naturvidenskabens tilblivelse i forlængelse af udviklingen i den vestlige del af verden.

Den er underholdende, meget lærerig og ikke mindst rigtig inspirerende.

Boganmeldelse Opfindelse af naturen

1800-tallets store personligheder i én bog

Efter en længere prolog af forfatteren, der introducerer os bedre til Humboldt og hans indvirkning på verden, starter bogen helt fra begyndelsen af hans liv i 1769.

Alexander skiller sig ud fra den gængse adelige med sit energiske virke og interesser for naturen. Hvor hans ældre bror bliver gift og stifter familie, forbliver Alexander enlig. For ham er videnskaben og naturen nok.

Forfatteren lægger her vægt på at Humboldt heller ikke kun interessere sig for én slags videnskab, men for sammenhænge. Han undersøger alt fra geologi til zoologi til samfund. Og kommer derfor med nogle meget relevante ideer og teorier på, hvordan vi som mennesker ændrer på naturen og hvad det har af påvirkning på os.

Hans helt store gennembrud kommer med en flerårig rejse til Sydamerika, hvor han undersøger alt han kan komme i nærheden af. Her ser han effekter af rydning af skov til fordel for landbrug, og konkluderer at selv små ændringer kan skabe store.

Bogen følger heller ikke kun Humboldts liv, men også flere af de mennesker han påvirker og som senere gør store opdagelser. I min optik bliver der brugt lidt for meget plads på deres historier, men jeg synes ikke de er unødvendige. Netop fordi det viser hvordan én mand har påvirket en hel generation med sine tanker og opdagelser.

Nogle af de personligheder vi møder er Goethe, Thomas Jefferson og Charles Darwin. Hvoraf sidstnævnte anså Humboldt for lidt af et idol. Goethe og Jefferson inspirerede også Humboldt.

Boganmeldelse Opfindelse af naturen

En gave til naturvidenskaben

Opfindelsen af naturen er lidt af en mundfuld ved første øjekast. 610 sider virker af meget, men de 200 af dem er noter, billeder, kort med mere og derfor bliver bogen lettere at overkomme.

Andrea Wulf skriver i et sprog, som er let læseligt. Det mikser citater med historiefortælling og gør derfor hverken bogen tung eller kedelig.

Der er nogle passager ind i mellem, der virker unødvendigt lange og bliver lidt gentagende, men jeg forstiller mig af Wulf har været så gennemgribende fanget af sit arbejde med den her bog, at hun har haft svært ved at slippe skriveriet, når hun først er gået i gang.

Jeg synes desuden hun holder sig grundigt til referencer og citater, og ikke gør brug af al for meget forfatterfrihed, der hurtigt gør en fortælling som denne for skønlitterær.

Wulf konkluderer heller ikke uden at have belæg for det, men kan godt snige sine egen tanker om Humboldt ind mellem linjerne, eller de tanker hun mener han har haft om andre, ud fra for eksempel brevudveksling. Blandt andet vender hun flere gange tilbage til at Humboldt ikke gifter sig, selv om han er yderst populær blandt kvinderne, men at han højst sandsynligt har været i forhold med nogle af sine mandlige rejsekollegaer.

Alexander von Humboldt var en spændende personlighed, og lidt af en gave til naturvidenskaben. Vi kan vist takke ham for mange af de ideer vi har i dag om sammenhænge i naturen, og de måder der undersøges.

Opfindelsen af naturen er en bog jeg helt sikkert kan anbefale dig at læse.


Læs mere:

Lyder Opfindelsen af naturen som en bog for dig, vil du måske også kunne lide:

Af stjernestøv er du kommet af Bo Karl Christensen

Bogen om verden af Johan Olsen

Factfulness af Hans Rosling

Alexander von Humboldt udgav selv en del bøger hvoraf Views of Nature og Cosmos er de mest berømte. De er også røget direkte på min ønskeliste på Bookdepository.com.


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.