Boganmeldelse: Nordhavet af Ian McGuire

Nordhavet er en barsk fortælling om mænd og dyr og monstre. Det er en sejltur gennem et hav af lækkert og sprudlende sprog, der sætter læseren i scene på dækket af skibet Volenteer, og gør anspændelsen mellem besætningsmedlemmerne rørbar.


“Man bør altid se frem og ikke tilbage, lyder Baxters insisterende råd til ham. Det vigtigste er hvad der kommer til at ske. Og selv om Baxter utvivlsomt er et røvhul, en slyngel og en helt og aldeles gennemført charlatan, er der efter hans egen mening stadig en smule gedigen sandhed i det.”

Nordhavet, Side 92
Boganmeldelse Nordhavet af Ian McGuire

Anmeldereksemplar fra forlaget Modtryk

Boganmeldelse af Nordhavet af Ian McGuire.

Oversat fra engelsk af Jakob Levinsen.
Udgivet i august 2018 hos forlaget Modtryk.
317 sider.

4 rating

I 1859 stævner hvalfangerskibet Volenteer ud fra Nordengland med kurs mod Nordhavet og Grønland. Blandt besætningen er harpuneren Henry Drax, samt den tvivlsomme skibslæge og irer, Patrick Sumner. med uslebne kanter og en fortid som feltlæge under belejringen af Delhi.
Det bliver en jagt på mere end bare hvaler, og en rejse fra England til de arktiske egnes ubarmhjertige kulde og mørke.

Det er historien om mennesker, set fra nogle af vores værste sider. Men også en historie om drifter, hvad der driver os, og hvad vi kan blive drevet til. Sandt at sige, er bogen ikke for sarte læsere, den er barsk og voldsom, både i sprog og i den gennemsigtighed af personerne som McGuire skildrer. Men det er netop denne voldsomme ærlighed, der er med til at sætte læseren direkte ombord på Volenteer sammen med Somner, Drax og de andre besætningsmedlemmer.

Boganmeldelse Nordhavet af Ian McGuire

Ombord Volenteer bliver der, under hvaltogtet, begået et mord på en skibsdreng. Alle mistænkes til den rette syndebuk findes, men Somner er ikke tilfreds med resultatet og graver videre i hændelsen. Det sætter gang i en større række begivenheder, med fatale konsekvenser. Og fanges man på isen midt om vinteren, er håbet for overlevelse ikke store.

Kampene skifter fra havet og hvalerne, til den arktiske indlandsis og mand mod mand. Instinkter tager over for fornuften og efterlader et blodigt isdække.

Der er smæk på det farverige sprog hele vejen igennem. Karaktermæssigt er det kun Somner, der har en reel udvikling, men den er til gengæld også meget markant – og troværdig. Han er en spændende person på grund af sine uslebne kanter, men ikke uden empati, nysgerrighed og snilde.

Læsere, der er glade for krimier, men gerne vil prøve noget andet, vil synes godt om Nordhavet. Det samme gælder, hvis du er glad for de historiske romaner, men godt kan trænge til noget mere letvægtigt og spændingsmættet.


Lyder Nordhavet som en bog for dig, vil du måske også kunne lide:

Akademiet af Eva Maria Fredensborg (Lydbog)

Gargoilen af Andrew Davidson

Lodbrogsønnernes hævn af Lasse Holm


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.