Boganmeldelse: Dansk fantasy, også for voksne

Anderledes fantasy af forsangeren fra bandet The William Blake. Kristian Leth giver sit bud på hvordan man sammenfatter videnskab og mystik i bogen Mithos

Der indgår reklamelinks i dette indlæg.

Anmeldelse af bogen Mithos af Kristian Leth

 

Mithos er en bog jeg havde haft i kikkerten i noget tid. Det er ikke så tit forlag som Lindhardt & Ringhof udgiver fantasy, og slet ikke dansk fantasy. Allerede der var min nysgerrighed vakt.

At Mithos også klassificeres som fantasy for voksne, er endnu en grund til at klappe i hænderne. Det er alt for sjældent at genren henvender sig direkte til et voksent publikum, og der eksistere en udbredt holdning om, at fantasy enten er for børn eller rollespilsudøvere.

Lad Kristian Leth overbevise dig om det modsatte.

Mithos af Kristian Leth, bog

“En gang for lang tid siden var der ingen kejsere i landet, ingen store byer, intet egentligt land. Og Skoven var der heller ikke. Der var skove, jo, men Skoven eksisterede ikke. Den gang var magien i alt.” 

Skoven der rummer magien

Taom bor i landet Mella og er søn af Tom Endarlen, en højtæret opdagelsesrejsende og videnskabsmand med stærke forbindelser til Kejseren i hovedstaden Mantua.

Mella er et land bygget på fornuftens søjler og med videnskaben som religion. Den gamle magi der, i tiderne før Kejserne, huserede er nu bandlyst til den mystiske Skov. Skoven er evigt voksende og et sted hvor ingen tør træde ind, med mindre man er jager eller tilhører Broderskabet.

Taom selv drømmer om at tage på farefulde opdagelser som sin far, men han er skygget af en uforklarlig sygdom der giver ham syner om landets nærtstående undergang. Ved et særligt svært tilfælde af sygdommen tvinges Taoms mor til at tilkalde en Broder til hjælp. Han helbreder drengen og sætter nysgerrige kim i Taom om, hvad Skoven og Broderskabet indeholder.

Sammen med sin veninde Aena vælger Taom at tage ud for at finde Broderskabet og få svar på de frygtelige syner han har. Undervejs begynder tingene at tage fart i landet, og undergangen rører på sig. Aena og Taom bliver adskilt og må gennem hver sin lange vej prøve at finde til hovedstaden for at advarer Kejseren.

De skal begge gennem flere prøvelser der sætter dem ud på kanten af livet, og de må næsten miste sig selv for at finde ind til det der virkelig betyder noget. Og finde svaret på en gammel profeti: Hvad er Mithos?

Mithos af Kristian Leth, bog

Find Mithos til 272,68 kr. hos Saxo.com

Balance mellem sandhederne

Hovedtemaet i bogen er kampen mellem fornuften og mysteriet. Et tema der på sin vis er meget aktuelt i en verden, hvor vi ligger meget stor vægt på kolde fakta og beviser, og samtidig skubber alt det uforklarlige ind under gulvtæppet som værende overtro og plattenslageri.

Da Taom starter oplæring hos Broderskabet, har han svært ved at forstå sin lære Endigos tankegang. Som de fleste andre ser Taom på verden som et sted med kun ét svar bag lighedstegnet, men Endigo forklarer omstændighederne meget forståeligt og giver samtidig stof til eftertanke.

”Den allervigtigste åndelige sandhed er, at sandheden er både og. Både videnskab og magi. Deduktion og intuition. Guderne lader sig ikke måle med videnskabens instrumenter og findes derfor ikke, men deres kraft i menneskenes verden er uforklarlige og virkelige, og derfor findes de. På den måde er de to mest modsatrettede sandheder altid sande på samme tid. Ikke som et kompromis eller en mellemting, men som to fuldstændigt reelle virkeligheder.”  

Kristian Leth bruger en noget grovere måde til at formidle budskabet, ved at sætte en hel nation op imod en fjende de ikke kan se, og ikke kan bekæmpe med deres fornuft. Magtesløsheden er slående.

Mithos af Kristian Leth, bog

Køb Mithos af Kristian Leth

Ikke en typisk fantasy

Der er skrevet en fantasy der skiller sig ud fra den norm vi kender fra Tolkien, Rowling og Martin. Der indgår ikke drager og andre fantastiske væsner, eller elver og dværge, men man er aldrig i tvivl om at universet bogen er skrevet i, er fantastisk.

Det er en god fortælling med et godt budskab, men jeg manglede noget mere dybde i personerne, og noget bedre forebyggelse op til de ting der skete for Taom og Aena. Det blev en smule overfladisk, desværre.

Mithos fungerer fint som et enkeltstående bind, men det ville heller ikke gøre noget hvis der kom en to’er.

 

Udgivet af forlaget Lindhardt & Ringhof i 2017. 351 sider.  

 

Er du lidt tosset med fantasy kan jeg give dig 5 bud på bøger du helt sikkert skal læse inden for genren. Må det også godt indeholde Sci-fi? Så er Pittacus Lores serie om Lorien, måske noget for dig.

 

Follow

 

 

 

3 kommentarer Tilføj dine

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.