Boganmeldelse: Lodbrogsønnernes hævn

“Jorden åbner sig under ham. Uden anden reaktion end et overrasket grynt forsvinder han fra dens overflade. En halv mandslængde nede strammer gyngens løkke hårdt mod hans bryst og armhuler, da den standser hans fald. Fortumlet hænger han frit i luften, mens det går op for ham, at han bliver sat tilbage i hullet.”


Boganmeldelse af Lodbrogsønnernes hævn af Lasse Holm.
Udgivet i 2017 hos Politikens Forlag.
369 sider.

Antal Stjerner

Der er vist ikke mange, som ikke har hørt navnet Ragnar Lodbrog i løbet af de sidste år. Takket være HBO serien Vikings, er vores nordlige forfædre vagt til live gennem syv sæsoner på filmtjenesten. Men en ting er amerikanske tv-serier, noget andet er de overleveringer, som blev nedfældet på skrift og som, blandt andet, kan læses i Saxos Krønike. Og nu gennem Lasse Holms trilogi om Ragnar Lodbrogs sønner, hvor Lodbrogsønnernes hævn er den første i serien.

Boganmeldelse Lodbrogsønnernes Hævn

Fire brødre og en Rolf

Det er hverken Ragnar Lodbrog eller hans sønner, der er hovedpersonen i bogen, men i stedet en stor knægt, der kaldes Rolf. Rolf er halvt daner, halvt saxer og står bogstaveligt talt i problemer til halsen, da han første gang møder en af Lodbrogsønnerne.

Rolf bliver taget med til danernes lejr i Northumbria, hvor han må bruge sin skarpe fornuft og rappe tunge, til at gøre sig uundværlig for de fire Lodbrogsønner. Sønnerne består af Bjørn Jernside, Ivar Benløs, Sigurd Slangeøje og Halfdan Hvidsærk. De har alle fire meget forskellige temperamenter og interesser for at være i England, men fælles for dem er, at de er kommet for at hævne mordet på deres far, Ragnar.

Det bliver hurtigt gjort klart for Rolf, og for læseren, at der også findes en intern kamp mellem brødrene. Og at de alle fire har en ekstra dagsorden ved at være samlet. Rolf må arbejde hårdt for at finde den skyldige bag mordet på den berømte daner, men er samtidig også nødt til at vogte sig for brødrenes luner.

Scenen er byen Eoforwic, som i dag hedder York, i Northumbria, England. Det er ingen hemmelighed, at vikingerne har erobret flere dele af England gennem tiderne, og plyndret sig vej med bål og brand. Og Rolfs fortælling om sine oplevelser, lader heller ikke læseren sidde tilbage uden en erobring eller to.

Boganmeldelse Lodbrogsønnernes Hævn

Ikke det samme som Vikings

For mig, er en god historisk roman, en fortælling om en periode i fortiden, der også har et spændende og relevant plot. Og det har Lodbrogsønnernes hævn. Jeg ser nogle tråde af inspiration fra Bernard Cornwells Saxer-serie i forhold til plotopbygning og karakterer, men alligevel er bogen helt sin egen.

Holm har lavet et fremragende researcharbejde for at gøre historien troværdig og levende, og har oveni også formået at gøre fortællingen lidt krimiagtig. Der er mønstret et godt sprog, som flyder nemt, men også giver plads til nogle kunstneriske tilføjelser. Blandt andet en passage med en skjald, hvor forfatteren senere i bogen bruger præcis samme teknik hos sin hovedperson.

Det er vigtigt at sige, at har du set HBO’s Vikings kan du sagtens også læse Lodbrogsønnernes hævn, og vice versa. De to er ikke den samme historie og skal ikke sammenlignes, og det ville være en skam at fravælge en af fortællingerne på baggrund heraf.


Læs mere:

Lyder Lodbrogsønnernes hævn som noget for dig, vil du måske også kunne lide:

Augustus af John Williams

Pigen under jorden af Elly Griffiths

Gudruns arv af Marianne Jørgensen


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.