Boganmeldelse: En håndbog i hverdagskommunikation

Annette Dollard har samlet egne erfaringer og leveregler sammen til en lille bog, der vidst godt kan kaldes, håndbog i pli og gode manere. For den har ikke meget med kommunikation at gøre

 

Anmeldelse af Kunsten ikke at brænde broer – En håndbog i hverdagskommunikation af Annette Dollard

Udgivet gennem forlaget BoD – Books on Demand. 132 sider.

Bogen er et anmeldereksemplar fra forfatteren. Meninger og holdninger er helt mine egne.

 

Jeg interesserer mig for kommunikation. Så meget, at jeg stadig overvejer at en del af min bachelor skal være et kommunikationsfag. Det er svært. At kommunikerer med andre mennesker er slet ikke nemt, for vi sender konstant alle mulige signaler ud, vi ikke er helt bevidste om, men som modtageren opfanger (dog oftest uden egentlig at vide det).

Og i den digitale verden vi lever i, i dag, hvor vi enten kun kommunikere gennem skrift, telefon eller over et webcam, bliver det rigtig svært at få sit budskab forståeligt ud. Der opstår nemt misforståelser.

Jeg tænker, at havde forfatteren til denne her bog sat sig ned og overvejet, hvad det helt præcist er hendes læsere har brug for at vide, havde bogen set anderledes ud. Hun skulle have brugt sin egen model fra bogen på sig selv.

Kunsten ikke at brænde broer af Annette Dollard

En blidere Emma Gad

Da jeg satte mig for at læse bogen havde jeg en forventning om, at når sidste side var vendt, ville jeg sidde tilbage med nogle nye, og sikkert også velkendte, tekniker til kommunikation gennem kropssprog. Jeg ved ikke hvor jeg havde den opfattelse fra, måske er det bare min egen tolkning af ordet kommunikation.

Ret skal være ret, kommunikation er mange ting. Særligt i vores hverdag, hvor vi udtrykker os konstant og på flere måder. Og har du en teenager (eller selv er én), kan du sikkert godt finde nogle hjælpemidler, når Emma Gad bliver lige i overkanten. (Ikke fordi voksne opfører sig særlig pænt, men jeg blev lige nødt til at generalisere).

For ærlig talt, så er det lidt der vi bevæger os hen ad. Bogen er en opsang til en tidsalder der er løbet løbsk i selfies og egotrips. Og det er der sådan set intet galt i.

Vi kan helt sikkert godt bruge nogle leveanvisninger i dag, der indeholder noget så simpelt som at tage en værtindegave med til en middag. Problemet er bare, at unge mennesker (som jeg mener er dem forfatteren primært henvender sig til), ikke invitere til middag hjemme i stuen.

Hvis de gør, er det for familien til en eller anden obligatorisk fødselsdag, og så skal alle nok have en lille ting med for ulejligheden med, at bage boller fra Irma og kage fra Lagkagehuset.

Fra bagsideteksten:

Måske har du svært ved at lande det perfekte job, selv om du ofte bliver kaldt til jobsamtale? Så er der håb forude. Løsningen er enkel og let at bruge, og du vil opdage at du ved hjælp af vejledningen i denne bog, fjerner mange frustrationer omkring dig og ganske enkelt får et federe liv.”

Desværre får vi aldrig den der løsning. Vi får stillet en ide til rådighed, som forfatteren kalder Drejefodsprincippet, og der bliver henvist til denne taktik gennem bogen. Men at skrive, at løsningen til at få drømmejobbet i hus, er ved at vende sit synspunkt, holder altså ikke.

Kunsten ikke at brænde broer af Annette Dollard

Mangel på indhold

På mig, virker bogen som en måde, at få al det indebrændte ud man bærer på ved livet vi lever i dag. Om det er madbilleder på Facebook, påklædning til jobsamtalen eller, at man i dag bare bruger elektronik til stort set alt – og derfor kommunikere på en anden måde end for bare et årti siden.

Ét specielt kapitel fik mig op mod det røde felt. Et kapitel om at være indadvendt/udadvendt, eller som vi kalder det på moderne dansk introvert/extrovert. Og det er godt, at bøger skaber følelser i læseren, helt sikkert, men det jeg blev lidt harm over var den generelle og totale mangel på noget som helst brugbart i det kapitel, der maks. fylder en enkelt A4 side.

Kapitlets konklusion lyder sådan her:

  • Der er ikke noget galt med dig, fordi du fungerer anderledes
  • Hav mod til at lære folk af andre typer at kende

Anderledes? Hvad er anderledes? At være indadvendt? Og hvis man er introvert har man ikke nødvendigvis et behov for at være sammen med en extrovert type. Og omvendt.

Kunsten ikke at brænde broer af Annette Dollard

En tom værktøjskasse

Der er opstillet en konklusion for hvert kapitel. Både for at opsummere hvad man har læst, men også for at gøre opmærksom på det der kan arbejdes med. Men vi mangler værktøjerne. Vi får planen over hvordan man bygger, men får leveret en tom værktøjskasse.

Bortset fra Drejefodsprincippet, som helt ærligt er en meget brugbar ting, når man ikke forstår andre (jeg kender flere der godt kunne bruge at lære den) får vi ikke andre værktøjer, og det savner jeg virkeligt.

Jeg vil da ud og prøve kommunikation af i hverdagen. Bare det at gå ned ad gaden kan være en øvelse. Ser du én person der kommer lige imod dig så skæv lidt til den ene side med blikket, men bliv på sporet. Den anden person vil være den der flytter sig til den modsatte side af den du kiggede til, selvom de måske går og ser ud til at være travlt optaget. Det er super sjovt at få mennesker til at regere ubevidst på noget du gør.

Jeg elsker tanken bag denne her bog, og det den er opstået af, men den indeholder desværre bare ikke noget man kan bruge til særlig meget. Og intet af det der står i bogen har noget videnskabeligt belæg.

Jeg ved godt at den ikke er bygget op som en fagbog med alle mulige videnskabelige henvisninger, og det skriver forfatteren også selv. Men at sende sine egne personlige meninger ud, om hvordan mennesker egentlig burde opføre sig, fordi man selv synes det er sådan det fungere, det er det vi har Facebook til i dag. Beklager.

 

Måske du har lyst til at læse mere …

Har du, som jeg, købt dig fattig i bøger på BogForum? Eller måske til Black Friday? Så find hjælp til at få styr på bøgerne med dette overskuelige bogsystem, når læsestoffet begynder at hobe sig op 😉

 

Follow

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.