Boganmeldelse: Kronisk Rejsefeber – Fortællinger fra De Berejstes Klub

At rejse er at leve. Det kan du få bekræftet ved denne samling af eventyr fra hele verden, hvor rejsende giver de bedste historier fra bagagen om deres uforudsete eventyr.


“Det er ikke helt til at sige, hvad det er, men det sker bare – altså det der med, at nogle steder i verden bare er så fantastiske, at man fem sekunder efter ankomsten ved, at her er man i paradis. Det er ikke antallet af templer eller højden af bjergene, der gør det. Det er heller ikke størrelsen af maharajaens palads eller mængden af løver i den zoologiske have, noget mere udefinerbart, der ganske enkelt af sig selv kryber helt ind under huden på en.”

Kronisk Rejsefeber, s. 146. Tekst af Claus Qvist Jessen.
Boganmeldelse Kronisk Rejsefeber

Anmeldereksemplar fra redaktør Lars-Terje Lysemose

Boganmeldelse af Kronisk Rejsefeber: Fortællinger fra De Berejstes Klub.

Udgivet i november 2021 af deBerejste.
488 sider.

4 rating

“At rejse er at leve”.

H.C. Andersen tog ikke fejl i sin skildring af sit eget liv i ‘Mit livs eventyr’ fra 1855. Og citatet fra Claus Qvist Jessen længere oppe beskriver så ganske vidunderligt den følelse, der faktisk ikke rigtigt kan beskrives, men som alle eventyrer kender. Citatet fra Jessen kommer fra hans fortælling om en rejse til Afghanistan i 2003, og er kun én blandt mange rigtig gode rejseskildringer i bogen Kronisk Rejsefeber. Bogen er den anden store samling af eventyr fra hele verden, fortalt at medlemmer fra, og venner af, De Berejstes klub, og bærer temaet ‘Uforudsete Eventyr’.

Boganmeldelse Kronisk Rejsefeber

Ikke kun er bogen fuld af oplevelser på tryk, men også fantastiske billeder taget af de rejsende, der hjælper sanserne med ud på eventyret. Den friske duft af japanske kirsebærblomster, sandet der sliber huden fin mellem tæerne på en en hvid palmestrand, og den kolde vind, der bider i næsen sammen med saltet skumsprøjt fra polerne.

Hver oplevelse er flankeret af et citat fra en anden rejsebeskrivelse af både kendte og mindre kendte forfattere og journalister. Her bliver du introduceret til alt fra Benny Andersen til Ernest Hemingway, Carsten Jensen, Karen Blixen og ikke mindst Troels Kløvedal, samt mange flere. Det at hive gode citater ud fra andres værker og derved give dem videre til folk, er en rigtig god ide, og jeg har undervejs i læsningen af Kronisk Rejsefeber, noteret mange navne ned, som jeg glæder mig til at møde igennem deres rejseoplevelser.

Eventyrene er oftest oplevet på en solo-rejse, hvor mødet med lokale har hjulpet eventyret på vej, på både godt og ondt. Det er ikke ufarligt at rejse alene, men det skal på ingen måde holde folk fra at gøre det, og beviset hvorfor, findes sort på hvidt i dette værk. Mødet med mennesker fra andre kulturer bekræfter flere gange at vi i bund og grund stræber efter de samme ting: lykke og et godt liv.

Boganmeldelse Kronisk Rejsefeber

I introen til sin fortælling om turen i Afghanistan skriver Claus Qvist Jessen meget sandt at “… appellerer Afghanistan næppe heller til mange enlige, kvindelige rejsende.” Og jeg kan kun give ham ret. Særligt som landet er styret nu. Derfor er det skønt at kunne opleve Afghanistan via hans historie.

Jeg kommer nok heller ikke forbi Antarktisk i den nærmeste fremtid, men både Karen Hammer og Jakob Linaa Jensen har været forbi, og faldet over evige, nysgerrige pingviner, og derved givet mig oplevelsen med. Og sådan kunne jeg fortsætte med mødet med en hammerhaj, der citerer Clint Eastwood, eller hvordan Line Hansen måtte prutte om prisen for en fartbøde i Kirgisistan, og ikke mindst det rene bushelvede som Patrick Leis blev udsat for i Indien, men som samtidig viste en usædvanlig hjælpsom og omsorgsfuld lokalbefolkning.

Kronisk Rejsefeber kan godt læses fra start til slut, men der er stor forskel på kvaliteten af hvordan oplevelserne er nedskrevet, og nogle af historierne kunne godt være taget ud til fordel for en mere spiselig størrelse bog – den er stor og tung at side med, når man læser. Uanset gemmer der sig en masse fantastiske oplevelser om nye, gemte og glemte steder, og laver man en lidt overfladisk analyse af de rejsende, kan det nok godt siges at de alle lever med en særlig livsfilosofi, eller lader sig i hvert fald inspirere af filosoffer og filosofier – om det er kinesisk dao, eller de vestlige tænkere -, der gør at de igen og igen tager ud på eventyr. For som et af de sidste citater i bogen, af Ryszard Kapuscinski, lyder: “Der findes jo noget i retning af en rejsevirus, og smittes man først af den, er sygdommen uhelbredelig.”


Læs mere:

Lyder Kronisk Rejsefeber som en bog for dig, vil du måske også kunne lide:

Den store Jernbanebasar af Paul Theroux

En tur i skoven af Bill Bryson

De sidste Øboere af Christina Vorre


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.