Boganmeldelse: Kirke

“Dengang jeg blev født, fandtes der ikke et ord for, hvad jeg var. De kaldte mig nymfe, fordi de antog, jeg ville blive som min mor og mine mostre og tusind kusiner.”


Anmeldereksemplar fra forlaget Grønningen 1.

Boganmeldelse af Kirke af Madeline Miller.
Udgivet 12. september hos forlaget Grønningen 1.
384 sider.

Antal Stjerner

Der er kommet en voksende interesse for de mytologiske fortællinger de seneste år. Peter Madsens Valhalla genudgives og filmatiseres, med præmiere i oktober. Marvelhelten Thor og antihelten Loki (som alle skandinaver ved, ikke har noget at gøre med de rigtige guder/jætter), er blevet ustyrligt populære – indrømmet jeg er mega fan af Tom Hiddelstons personificering af Loke. Stephen Fry udgav først sin bog Mythos og i dag udkommer Helte. Derfor er det heller ikke en overraskelse af Madeline Millers Kirke er så velmodtaget rundt om i verden.

Boganmeldelse Kirke

Kirkes fald

Kirke er en slags bog jeg ikke tidligere har stiftet bekendtskab med. Det er en beretning om en af bifigurerne i den græske mytologi, som nu har fået sin egen stemme og fortælling.

Har du læst Homers Odysseen, har du mødt Kirke før, og hun er vist også omtalt af Ovid. Så helt ukendt er heksen fra Aiaia ikke.

Hendes historie er dog langtfra glamourøs. Som datter af titanen Helios og naiaden Perse, har Kirke noget at leve op til, men hendes kedelige udseende og menneskelige stemme, får guderne til at gøre grin med hende. Hun holder sig tæt på sin far og lader dagene gå forbi, mens hun prøver at leve med sin anderledes natur.

En dag møder hun fiskeren Glaukos og forelsker sig i ham, men ved at kærlighed til mennesker ikke er velset blandt guderne. Mødet mellem de to bliver en fatal affære for Kirke, som bliver udstødt og sendt i eksil på øen Aiaia, for at holde freden mellem Olympens guder og titanerne.

Først der, begynder Kirke at finde ud af hvem hun er. Et senere møde med sagnhelten Odysseus kaster Kirke ud i flere vanskeligheder, og bliver i sidste ende hendes redning fra sig selv og de udødelige.

Boganmeldelse Kirke

Læs den, hvis du er til græske myter

Jeg kan rigtig godt lide mytologi og de gamle historier om græske helte. Kirke møder mange af dem i sin tid på Aiaia, og det er sjovt at læse, hvordan Miller skriver deres personligheder i forhold til historierne om dem.

Det kræver sin forfatter at holde styr på alle navnene, hvem som er hvem, og hvornår de “levede”. Dette gør Miller uden problemer, og hun lader samtidig Kirke få hovedrollen gennem hele historien, nuancerer hende og giver hende personlighed.

Sproget er holdt meget saligt og pænt. Det går lidt i hånd med den mytologiske ide, men ender faktisk med at blive en anelse kedeligt. Det er lidt som at læse om en nymfe med en mild depression, der en gang imellem bryder ud i vrede over verden. Når Kirke udfolder sig og bliver lidt ondskabsfuld, får hun mere kant, og det virker bare bedre end den stille kvinde, som prøver at være usynlig.

Kirke er en bog du er nødt til at læse, hvis du er glad for den græske mytologi. Der er ikke de store overraskelser, hvis du kan dine sagnhistorier og helte, men det er underholdende at læse Millers version af det.


Læs mere:

Lyder Kirke som noget for dig, vil du måske også kunne lide:

Augustus af John Williams

Ellekongen af Signe Fahl

Sjælehenteren af Katja Berger


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.