Boganmeldelse: Kældermennesker

Populisme, før og efter flygtningekrisen, vrede og terrorisme. Carsten Jensen kommer hele vejen rundt i Kældermennesker.

Anmeldereksemplar fra Politikens Forlag.

Boganmeldelse af Kældermennesker – Om populisme og besværet med at være menneske af Carsten Jensen.
Udgivet i august 2018 af Politikens Forlag.
145 sider.


Med 109 små tankefyldte essays, med populismen som grundpille, kommer Carsten Jensen vidt omkring de politiske forhold og meningsværdier vi har i dag. Men også med meget præg af egne holdninger. Der er ingen tvivl om at forfatteren er et meget intellektuelt menneske, hvilket hans sprog beviser gennem de små 150 sider. Så meget, at det nogle gange kan være svært at læse teksten, uden at genlæse passager. Det er et blomstrende og varieret sprog, med brug af store ord og halvkringlede sætninger, men det gør også bogen det mere interessant.

Boganmeldelse Kældermennesker
“Men kældermennesket? Aldrig hørt om ham, siger vi samstemmende. Det er der sikkert en grund til. Vi kunne jo risikere at genkende os selv.”

Efter Dostojevskij

Bogens titel, Kældermennesker, stammer fra den russiske forfatter Dostojevskijs værk Kældermennesket. Der ikke er i dårligt selskab med referencer til Hamlet, Don Quijote, Knausgaard og Al Gore.

Og selvfølgelig er Trump også med. Med en fed understregning om mandens manglende potentiale som præsident og ledelsesevner. Trump bliver brugt for at understrege, den retning verden har taget. At det ikke nødvendigvis er evnerne der tæller, men hvem der kan råbe højst og grimmest efter andre. Altså at populismen har overtaget, i hvert fald på det nordamerikanske kontinent, men er godt styrket i Europa også.

Boganmeldelse Kældermennesker
“Med min brug af ordet havde jeg stemplet mig selv som en overlegen, arrogant skiderik med et nedvurderende og nedladende syn på almindelige mennesker.”

En fin debatbog

Kældermennesker er en fin samling af tanker, meninger og ideer. Den åbner øjnene for nogle interessante argumenter og synspunkter, der giver lyst til at engagerer sig i debatterne. Den åbner også øjnene for den kultur vi lever i nu. Og Carsten Jensen er slet ikke gal på den, når han skriver, at “enhver befolkning rummer både helgener og røvhuller, og så de mange, der befinder sig midtimellem”.

Om man er enig i hvad der skrives, må være en personlig sag. Bogen kan lede til gode debatter om alt fra flygtningekrisen (eller er det vores krise?), til Trump og identitetskvaler. Den er værd at læse, men sørg for holde tungen lige i munden 😉


Læs mere:

Factfulness af Hans Rosling

Frihedens Pris – En kort historie om menneskehjernen af Peter Lund Madsen


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.