Boganmeldelse: Jonathan Livingston Havmåge af Richard Bach

Historien om havmågen Jonathan er en rørende fortælling om det at afvige fra normerne og i stedet søge det frie liv.

 

Det var på en anbefaling fra en veninde, at jeg læste Jonathan Livingston Havmåge. Det er ikke en bog jeg havde hørt om, og det er sikkert heller ikke en bog jeg havde kigget på, hvis jeg fandt den i butikken.

Men jeg er glad for jeg fik den anbefalet, for det er længe siden jeg har siddet med noget så helt igennem fantastisk. Bogen åbnede mine øjne for en genre og læsestil jeg ikke før har stiftet bekendtskab med, og som jeg altid før at veget væk fra fordi jeg tænkte det ikke var noget for mig. Hvor var jeg dog en uoplyst person.

En fabel om en måge

Bogen handler om en måge. En havmåge som titlen beskriver. Så ligetil er det, og så alligevel ikke. For Jonathan er ikke bare en havmåge, han er et symbol på frihed og livet. På at leve i nuet og elske og stå ved den man er.

De andre måger i flokken lever efter faste rammer og normer. For de er måger, og det er sådan man gør! Men Jonathan vil flyve, han vil mærke vinden i vingerne, blive ét med den. Han vil ikke kun sidde på pæle og skrappe rester og små fisk.

Så Jonathan flyver. Hver dag øver han sig og bliver bedre og bedre. Hurtigere og hurtigere. Han forstår at hans vinger er anderledes end falkens, men at han ved specielle teknikker kan opnå den samme fart som rovfuglens.

Men Jonathans eventyr er ikke velset blandt mågeflokkens ældste, og han bliver udstødt.

Boganmeldelse: Jonathan Livingston Havmåge af Richard Bach

Fra jagerpilot til forfatter

Richard Bach, der har skrevet bogen har yderligere tyve bøger i bagagen. Han er også tidligere USAF-jægerpilot og ved altså noget om flyvning.

Hvorfor han lige har valgt mågen som sin hovedperson er svært at sige, men mon ikke han har oplevet en enlig fugl lege i vindstrømmende langt væk fra sin flok? Men egentlig er det heller ikke vigtigt, hvilket dyr der bruges, for det er moralen og budskabet i fortællingen der er vigtig og tidløs.

En historie om at stå ved sig selv, bryde rammerne og ikke lade sig begrænse af andre. At leve i nuet og bare elske livet.

Der er mange sort-hvide billeder af måger i bogen, og de passer fantastisk godt til at sætte stemningen. Lidt som en billedbog for voksne.

Bør læses af alle

Allerede på de første sider kunne jeg mærke at det er en helt særlig bog. En af de bøger, man tilfældigt kommer forbi, hører om eller for foræret. En af de bøger som sætter sig et helt særligt sted i brystet og giver stof til eftertanke, og som man gerne vil have stående fremme på reolen så andre kan se den og spørge om den, låne den og blive så forelsket. En bog jeg vil karakterisere som en klassiker.

Fortællingen er god til børn, som vil høre historien om en usædvanlig havmåge og bagefter tage en tur til vandet for at finde ham. Den er god til voksne og unge, som vil kunne læse mellem linjerne og hører historien om selverkendelse og brud på den sociale arv.

Den er bare virkelig god, og burde læses af alle.

Boganmeldelse: Jonathan Livingston Havmåge af Richard Bach

 

Anmeldelse af bogen Jonathan Livingston Havmåge af Richard Bach. Udgives fra forlaget Lindhardt & Ringhof, 131 sider. Oprindeligt fra 1970. 

 

Læs mere:

Boganmeldelse af måske en dag af Colleen Hoover

Boganmeldelse af Monster af Patrick Ness

Top 10 læste bøger i 2017

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.