Boganmeldelse: Hvad er et æg?

Som med Bogen om verden har Johan Olsen igen skrevet en fabelagtig bog om hverdagens videnskab. Lær om æg, kaffekopper, bussemænd og prutter. Jeg lover det er både oplysende og underholdende.


Det, jeg gerne vil fortælle med bogen her, er, at naturvidenskaben ikke er kold og logisk, men har en smuk, spændende, og af og til ret gakket historie at fortælle. I mange hundrede år har rigtig mange mennesker brugt hele deres liv på at forske i naturen. Nogle i snegleslim, nogle i hvorfor solen lyser, andre i atomer, øl, sten, vand eller fuglefjer. Alle de små detaljer tilsammen er det, vi kalder det naturvidenskabelige verdensbillede.”

Boganmeldelse Hvad er et æg

Anmeldereksemplar fra Politikens Forlag.

Boganmeldelse af Hvad er et æg? af Johan Olsen.

Udgivet i 2019 hos Politikens Forlag.
153 sider.

5 rating

Jeg elsker naturvidenskab. Jeg elsker at lære om vores natur, sammensætninger, sammenhænge, underlige ting og tusind andre ting. Især elsker jeg at lære af Johan Olsen.

Hvad er et æg? er efterfølgeren til Bogen om verden, hvor nogle af de helt store spørgsmål blev stillet og besvaret. Nu har Olsen vendt blikket mod hverdagens kemi, fysik og biologi, og forklarer i sit sædvanlige humoristiske og pædagogiske sprog, hvordan tingene hænger sammen og fungerer.

Det er både lærerigt, underholdende og ret genialt.

Boganmeldelse Hvad er et æg

Æg, bussemænd og prutter

I Hvad er et æg? bliver vi inviteret med på en opdagelse af, hvad et æg består af, hvad vand og tid er, og hvad bussemænd og prutter indeholder.

Men det er kun nogle af de emner bogen berører.

Vidste du for eksempel at det er de samme molekyler der får prutter til at lugte dårligt, som også får blomster til at dufte godt? Eller at tiden går langsommere hos folk der suser afsted i bil, end hos dem der ser på bilen suse forbi?

Hvert emne er fint dekoreret med sjove illustrationer og forklarende billeder skabt af T. Hjorthaab, for at hjælpe med forståelsen og give noget at kigge på. De er et rigtig godt supplement og hjælper til med at gøre tekst om naturvidenskab mere spiselig.

Boganmeldelse Hvad er et æg

Til dig selv eller din personlige Spørge-Jørgen

I min anmeldelse af Bogen om verden, skrev jeg at der gik lidt for meget dinosaur i den til sidst. I Hvad er et æg? er der holdt strammere i tøjlerne, hvilket kun er til bogens fordel.

Har du en rigtig Spørge-Jørgen boende, eller går du selv og undrer dig over hverdagens ting og sager, er Hvad er et æg? helt genial. Bogen kan snildt læses på en enkelt dag, og behøver ikke læses fra ende til anden.

I stedet kan du slå op på det eller de emner du synes er mest interessante og så starte med dem – selvom jeg vil anbefale at læse hele bogen, bare fordi den er super fed 😉

Bogen er både til det nysgerrige barn og den nysgerrige voksne, og burde – sammen med Bogen om verden – blive en del af pensum for naturfagene i folkeskolen. Jeg er sikker på den kan få flere til at hoppe med i naturvidenskabsklubben efterfølgende.


Læs mere:

Lyder Hvad er et æg? som noget for dig, vil du måske også kunne lide:

Bogen om verden af Johan Olsen

Af stjernestøv er du kommet af Bo Karl Christensen

Anne Franks Dagbog – Graphic Diary af Ari Folman og David Polonsky


3 kommentarer Tilføj dine
 1. Hej Kristina, det lyder som en rigtig sjov bog
  Fedt at Johan er begyndt på det. Det vidste jeg slet ikke
  Hvilken aldersgruppe er bogen til?

  Kærlig hilsen Lise
  Bloggers By Heart

  1. Hej Lise

   Han er en fantastisk formidler af kringlet stof 🙂 Vil sige bogen er til 11år+, men voksne kan også sagtens læse den og lære noget.
   Mvh
   Kristina

 2. Spændende 😀
  Jeg har kun en dreng på 4, men så har jeg da idéer til gave i stedet.

  Tak for svar.

  Kærlig hilsen Lise
  Bloggers By Heart

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.