Boganmeldelse: Højsangen fra Palermovej

Højsangen fra Palermovej er historien om en familie med tre generationer under samme tag, fortalt hen over et lille århundrede.


Jeg lægger mig i Sebastians fremkaldervæske, og i forelskelsen opløses gamle Esther. Frem træder en japansk kat i kimono, der slikker sig om munden, sidder overskrævs på sin elskede og nyder hver slentrende bevægelse i lejligheden og morgenkaffen, der varer hele dagen.

Højsangen fra Palermovej

Anmeldereksemplar fra forlaget Modtryk

Boganmeldelse af Højsangen fra Palermovej af Annette Bjergfeldt.

Udgivet den 19. maj 2020 hos forlaget Modtryk.
362 sider.

3 rating

Fra cirkus i Sankt Petersborg til elegante Paris og videre til Skærgårdshavet i Sverige. Højsangen fra Palermovej tager læseren med på lidt af en rundtur, med base i en historisk villa på Amager.

Fortællingen er lige så meget en rundtur på det geografiske, som i det historiske og følelsesrige. Det er en ærlig fortælling om mennesker, der bor sammen som familie, men som er lige så forskellige som verdenskulturerne.

Og så er der noget med en flodhest, en greyhoundhund og Lock Ness uhyret.

Højsangen fra Palermovej

Cirkusprinsesser, operasangere og kunstmalere

Familiehistorien er måske nok en ærlig fortælling, men den er ikke en seriøs fortælling. Selv om der berøres emner som hustruvold, undertrykkelse, sygdom, død og stærk kærlighed, er det hele pyntet med et blink i øjet og en sarkastisk bemærkning.

Og det er egentlig helt fint. Jeg synes godt der må være plads til seriøse emner i en feel good bog.

Fortælleren Esther ser tilbage på sin familiehistorie, startende med hendes mormor Varinka, der var cirkusprinsesse i Rusland. Varinka møder den ærkedanske grosserersøn Hannibal, der falder i svime over eksotiske Varinka og frier til hende.

Varinka kommer med til Danmark og parret bosætter sig i en historisk villa på Palermo på Amager.

Her får de datteren Eva, der skal møde sit livs kærlighed flyvende i luften som stewardesse for SAS. Eva tager herefter sin svenske brevdueavler med hjem til Palermovej og udvider familien med tre døtre. Hvoraf den ene altså er Esther.

Højsangen fra Palermovej

Højsangen fra Palermovej er et godt valg til sommerferielæsningen

Huset på Palermovej var morfar Hannibals drøm om en bohemelivsstil fuld af musik, kunst og kærlighed i overflod. Det blev ikke rigtig til noget, men både Esther og hendes tvilling Olga har kunstneriske evner, så langsomt træder musikken og kunsten ind i huset igen.

Bogen er overdænget af et exceptionelt stort og blomstrende ordforråd, der det meste af tiden lidt overdøver handlingen, gør den gentagende og trækker den i langdrag.

Desuden bliver historien lidt intetsigende for mig, og jeg havde svært ved at blive trukket tilbage til den. Måske fordi Esther og hendes families historie generelt er hverdagsagtig, med op og nedture – og til tider ekstremer -, og det hjalp ikke med Esthers melankolske stemme.

Måske fordi jeg bare manglede mere handling.

Alligevel synes jeg ikke bogen er dårlig, for den beskriver noget kendt – i mere eller mindre grad – som drømme, håb og længsel i en halvgrå villaverden. Og den gør det i et sprudlende sprog.

Højsangen fra Palermovej vil være en rigtig god bog til sommerferien på stranden eller i liggestolen i haven, sammen med et glas kølig fransk vin.


Læs mere:

Lyder Højsangen fra Palermovej som noget for dig, vil du måske også kunne lide:

Det ender med os af Colleen Hoover

Jeg finder dig altid af Elsebeth Egholm

Kirke af Madeline Miller


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.