Boganmeldelse: Gudruns Arv af Marianne Jørgensen

Gudruns Arv er en historisk roman sat i midten af 1500-tallet. Efter Grevens fejde og med toner af Luthers tanker. Det handler om arbejderlivet, kvindesyn, familie og tro.

Gudruns Arv af Marianne Jørgensen, udgivet fra forlaget Hovedland i 2018. 284 sider.

Bogen er et anmeldereksemplar fra forlaget og forfatteren.

 

Gudruns Arv er en selvstændig efterfølger til De Tavse Vidner, der omhandler tiden under Grevens fejde og Skipper Clemens oprør. I denne bog følger vi nogle af de samme personer, der nu må kæmpe sig gennem hverdagen i Danmarks bondesamfund.

Vi møder smeden Rasmus, der har overtaget erhvervet efter sin far i Selde, Maren der er Rasmus’ storesøster og har giftet sig med købmanden Asger, bor nu i Aalborg. Studenten Niels Kaas (der var en rigtig person) rejser fra Viborg til København og videre til Wittenberg i Tyskland, og Anna Gerber der er Rasmus’ og Marens moster bor i Viborg som købmandsfrue til tyskeren Gerber.

Omdrejningspunktet er på mange måder smeden Rasmus og hans søster Maren. Selvom de lever vidt forskellige liv og sjældent ser hinanden, bliver de alligevel forbundet med små tråde i historien.

Boganmeldelse Gudruns arv af Marianne Jørgensen

Livet i 1500-tallets Danmark

Da Rasmus sender sin pige i huset, Tilde, til at hjælpe søsteren i Aalborg, står han pludselig selv med manglende hjælp i boligen. Det sætter gang i en større eftersøgning af kvinder, der ikke kun skal være hushjælp, men også gerne mere. På den måde bliver Rasmus præsenteret for Gudrun.

Gudrun er ikke kun en smuk kvinde, men også meget arbejdsom, og det tager ikke længe før Rasmus beder om hendes hånd.

Hos Maren og Asger er flere børn allerede kommet til verden. Asger udvider sine forbindelser og tager til Norge for at handle tømmer. Det giver gode penge til købmandsgården og de to klarer sig godt. Lige indtil Maren skal føde igen og noget går galt.

Studenten Niels Kaas har gået på latinskole, men vil gerne til København og studere teologi hos Niels Hemmingsen. Det er en længere rejse og på vejen møder han en anden student, Chresten af Bangsbo, der viser sig at skal samme vej. De to bliver gode kammerater og ender med at tage sammen til Wittenberg, efter flere års teologistudier i den danske hovedstad.

Boganmeldelse Gudruns arv af Marianne Jørgensen

En smuk historisk roman om Danmarks arbejderliv

Marianne Jørgensen har holdt sig til et sprog, der på mange måder afspejler tiden godt. Vendinger, fagord, hilsner. Det giver historien en god troværdighed uden at gøre den langtrukken. For Marianne formår, at gøre sproget levende og sætter os ind i hverdagen for bondesamfundene i Danmark. Hun gør det interessant at følge karakterende i deres dagligdag, der er så forskellig afhængig af erhverv.

Historien om Niels Kaas havde jeg dog lidt svært ved at placere, i forhold til de andre karakterer, der ellers har familiære forhold. Hans rejse gennem Danmark og videre til Tyskland var enormt farverig og hyggelig, og jeg kunne virkelig godt lide at læse om ham. Alligevel tænker jeg, at han ikke helt passede ind i denne bog – måske han burde have haft sin egen i stedet? 😉

Der virker ikke til at være et gennemgående plot for handlingen, andet end karakterendes overlevelse i hverdagen. Men det var egentlig også kun få steder, hvor jeg savnede noget mere konkret handling. Mest omkring Gudrun, der jo lægger navn til bogens titel. En lidt stærkere rød tråd omkring hende, havde været godt, men det trækker ikke ned i karakter at det mangler.

Der er ingen tvivl om, at forfatteren her har gjort et kæmpe researcharbejde. Den slags ting lægger i detaljen, og det kan mærkes at der virkelig er blevet kælet og pudset om historien her.

Jeg er blevet en historisk oplevelse rigere og kan kun anbefale bogen videre til andre, der interessere sig for historie og historiske romaner. Det er en smuk bog.

 

Andre bøger du måske vil kunne lide:

Oprindelse af Dan Brown

Under skoven danser vi af Trine V. Ipsen

Augustus af John Williams

Gargoilen af Andrew Davidson

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.