Boganmeldelse: Generation krænket af Caroline Fourest

Der er kommet en tendens til at vi lader os støde og krænke over de mindste ting. Og på andres vegne ikke mindst. Caroline Fourest argumenterer for hvorfor alarmklokkerne bør ringe nu, mod den retning den identitetspolitiske krænkelseskultur har taget.


“Der er utallige eksempler på de vanvittige smædekampagner, der føres i den “kulturelle appropriations” navn. Protesterne hagler ned over Rihanna på grund af hendes såkaldte “afrikanske” fletninger. Man opfordrer til boykot af Jamie Oliver på grund af en “jamaicansk risret”. I Canada forlanger en gruppe studerende, at et yogahold bliver nedlagt, så den indiske kultur ikke bliver “approprieret”. På de amerikanske campusser prøver de studerende at få fjernet asiatisk inspireret mad fra kantinerne. Når de da ikke kæmper for at undgå at læse de store klassiske litterære værker, fordi de indeholder “krænkende” afsnit.”

Generation krænket, citat fra forordet, side 6.
Boganmeldelse Generation krænket

Anmeldereksemplar fra forlaget Grønningen 1.

Boganmeldelse af Generation krænket – fra sprogpoliti til tankepoliti af Caroline Fourest.

Oversat fra fransk af Karsten Nielsen efter Génération Offensée – De la police de la culture à la police de la pensée.
Udgivet i 2020 af forlaget Grønningen 1.
169 sider.

4 rating

Der er ingen tvivl om at krænkelsesparatheden er vokset de seneste år, og at den ikke ser ud til at stilne af lige foreløbig. Det diskuterer Caroline Fourest, tidligere redaktør på Charlie Hebdo, her i sin bog Generation krænket.

Hun taler om forskellige episoder og egne erfaringer for at argumentere for at identiteten er blevet vigtigere end fælles rettigheder. Det gør hun egentlig godt, selv om jeg synes der også bliver generaliseret på nogle af grupperingerne.

Det går især ud over de studerende. Og da jeg selv er i den kasse, kunne jeg godt føle mig lidt beskudt. Men det er ikke de science-studerende hun er ude med riflen efter. Så er du cand. mag. something eller anden humaniora skal du nok tage skudsikker vest på, og en åben attitude, for at komme igennem uden at brænde bogen bagefter.

Boganmeldelse Generation krænket

Studerende, muslimer, feminister med flere

Bogen er en essayistisk samling af både autentiske oplevelser og holdningsprægede tekster. Fourest tager opgaven på sig at argumentere mod mange af de angreb der rettes mod, især kendte, som kræves en offentlig undskyldning for et eller andet.

Studerende, muslimer, feminister. Der er mange der står for skud, men hendes argumentation holder. I hvert fald det meste af tiden. Nogle gange bliver det lidt et hamsterhjul, hvor hun kører i ring, men hun sætter spørgsmålstegn og besvarer ud fra konteksten. Og det er et kæmpe plus.

Hendes egen trumf kommer, da hun beskriver en gæsteforelæsning på Hollins University, Virginia. Her får hun nemlig brugt sine argumenter mod en gruppe studerende, der flagre meget langt ude på venstrefløjen. Hvor Fourest for øvrigt også selv placerer sig. Det er både interessant og lærerigt, hvordan debatten i plenum tackles og modtages af universitetet.

Boganmeldelse Generation krænket

Dem mod os

Interessant og lærerig, er to buzz-ord for denne bog. Jeg anser ikke mig selv som værende langt ude på venstrefløjen, men jeg er der, og vil gerne være med til at danne en kultur, hvor vi respekterer hinanden som mennesker.

Når ting får nye navne, for ikke at skulle støde nogen, er grunden god nok, men argumenterne sejler. Og den slags deler vandene. Det sætter os op i grupper af dem mod os, og graver sprækken dybere og bredere, hver gang en ny identitetspolitisk debat florerer.

Bogen her er skrevet for at undgå at den sprække udvider sig. For at argumentere for, at der er stor forskel på at nedgøre og lade sig inspirerer af andre kulturer, tanker og religioner.

Det er et godt indblik i debatten, eller en debat der langt hellere burde føres i det åbne i stedet for frygten for at “tale over sig” og “støde nogen”. Jeg anbefaler bogen til alle der har interesse på området, og også til dig, der måske er bange for at blive følelsesmæssigt krænket.


Læs mere:

Hvis du synes Generation krænket lyder som en bog for sig vil du måske også kunne lide:

Kældermennesker af Carsten Jensen

Af stjernestøv er du kommet af Bo Karl Christensen

Factfulness af Hans Rosling


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.