Boganmeldelse: Frihedens Pris – En kort historie om menneskehjernen

Som mennesker er vi beriget med en utrolig kompleks hjerne, der gør os i stand til at løse vanskelige opgaver, drømme om fremtiden og indgå i et samfund, som hjernen slet ikke er skabt til. Men der er en bagside.

 

Anmeldereksemplar fra forlaget Lindhardt & Ringhof.

Boganmeldelse af Frihedens Pris – En kort historie om menneskehjernen af Peter Lund Madsen.

Udgivet 6. juni 2018.
272 sider.

 

Frihedens pris handler om bagsiden af vores intelligens – de psykiske sygdomme. Når signalerne i hjernen ikke fungerer helt som de skal.

Det kan måske godt lyde som et tungt emne, men Peter Lund Madsen er en fremragende formidler af svært stof. Sammen med hans letforståelige tekst, er der ved flere lejligheder indsat billeder og farveillustrationer til at hjælpe med forståelsen. Og pludselig virker alt det der hjernesnak langt mindre farligt.

Boganmeldelse af Frihedens pris af Peter Lund Madsen

“Mennesket er det dyr, som har den største grad af frihed overhovedet, men der er mere. Vi er også hele tiden på vej mod nye horisonter, vi har en plan, og det har vi på grund af en tredje egenskab, som adskiller os mennesker fra alle de andre dyr: vores evne til at være motiveret af noget, som ligger ud over os selv.”

Stenalderhjernen

For at prøve at forstå, hvad der sker når vi rammes af psykisk sygdom, må vi prøve at forstå hvad der sker i hjernen. Det er også udgangspunktet for bogen. Lund Madsen gør det fra start af ganske klart, at psykisk sygdom både kan bunde i en fysisk dysfunktion i hjernens signaler, og dårlige oplevelser gennem livet.

Han vælger dog at lægge vægt på de fysiske ting der sker. Hvilket også gør tilstandene mere håndgribelige og forståelige, om ikke andet.

Han fortæller om vores hjernes evolution, og de ændringer den stadig ikke har gjort for at tilpasse sig vores hastigt ændrende samfund. Og drager paralleller mellem udviklingen af menneskeabernes hjerner og vores, for at få en bedre forståelse for vores hjernes kompleksitet.

Boganmeldelse af Frihedens pris af Peter Lund Madsen

“Målet for menneskelig stræben er ikke at opnå ‘det perfekte’. Målet for menneskelig stræben er at gøre sig umage.”

Kom tættere på din egen hjerne

Når du som læser bliver fortalt, hvor utrolig din hjerne egentlig er, kan det virke ret overvældende, og samtidig er der virkelig meget der lige pludselig også giver mening.

Hvorfor husker mennesker forskelligt? De fleste kender udmærket det, at man i en samtale med en kammerat husker den samme begivenhed på to forskellige måder.

Hvad sker der med hjernen mens vi sover? Alle drømmer, men hvorfor er drømme nogle gange så mærkelige?

Noget så generelt som vores viljestyrke, bunder i hjernen. Viljestyrke og fremtidsdrømme er noget af det, der adskiller os fra andre intelligente dyr.

Det er enormt interessant læsning, og jeg føler på en måde at jeg kender mig selv bedre efter at have læst Frihedens pris. Det lyder nok lidt banalt, men det er ikke desto mindre sandt. Der er så meget der bliver taget for givet, at vi kan som mennesker, og at det så nogle gange går galt er pludseligt meget mere forståeligt.

Boganmeldelse af Frihedens pris af Peter Lund Madsen

“Den ukuelige trang til at udrette noget er talentets altafgørende fremkaldervæske.”

Frihedens bagside

Det er netop ved disse utrolige ting vores hjerne kan, at Lund Madsen leder læseren videre til de bagsider der også findes.

Depression, stress, angst, demens, skizofreni og mange andre sygdomme, er konsekvensen af den umådelige kræft vi bærer rundt på.

Sygdommene bliver gennemgået enkeltvis, stadig med samme letforståelige sprog. Vi får eksempler på cases med patienter som Peter Lund Madsen har arbejdet med og hvordan de kan helbredes, eller mindske symptomerne.

Det giver et billede af, hvor skrøbeligt vores sind er, samtidig med de superkræfter der ligger gemt derinde. Det er virkelig som at danse på spidsen af kniven med vores mentale tilstande.

Det var dog også her at bogen trak lidt ud for mig. I de sidste kapitler manglede jeg den samme ivrige fortæller, som jeg oplevede i starten, og det blev lidt mere til en opremsning af sygdomme end en egentlig fortælling.

Jeg ved heller ikke om tiden løb fra forfatteren, men jeg manglede en afslutning der var mere fyldestgørende og personlig end de få linjer bogen ender med.

Alt i alt er det dog en bog som jeg kun vil anbefale andre at give sig i kast med. Det er ikke en lægeafhandling, men et godt værktøj til alle os der har interesse for emnet, eller kender mennesker med psykiske problemer og gerne vil prøve at forstå hvad de gennemgår.

Boganmeldelse af Frihedens pris af Peter Lund Madsen

“Vi må lære os selv at give hjernen pauser, hvor den kan slappe af og finde ind til sig selv. Det bliver meget snart moderne af kede sig, det er jeg sikker på.”


 

Læs mere:

Er du glad for at fordybe dig i ny viden, anbefaler jeg dig også at læse Bogen om verden

Måske du er mere til det fiktionelle, men med en snert af videnskab, så overfald Dan Browns Oprindelse.

Du kan også tage den helt hard core, og tjekke min Top 10 liste over læste bøger i 2017

 

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.