Boganmeldelse: Fjendespor

“Husene lænede sig skævt ind over asfalten. El-ledninger hang i knudrede, rodede bunker over den svage gadebelysning. Han mærkede varmen slå mod sit ansigt efter opholdet i den airconditionkølede bil. Limousinen indledte et blødt højresving på vej ud af hans liv med en hale af spørgsmål trukket efter sig. Så faldt de første skud.”


Boganmeldelse Fjendespor

Bogen er et anmeldereksemplar fra forfatteren.

Boganmeldelse af Fjendespor af Keld Broksø.
Udgivet i 2019 hos Ambush Books.
404 sider.

Antal Stjerner

Fjendespor er forfatter Keld Broksøs sjette roman. Bogen lægger brikkerne til et kompliceret puslespil, hvor storkriminalitet, bandeopgør og familiefejder kodes sammen fra New York, henover Europa til Balkanlandene. Historien skal have afsæt i virkelighedens klanfejder og den vesteuropæiske nutidshistorie, og der er ingen tvivl om at forfatteren finder emnerne interessante og ved meget om dem. Researcharbejdet fejler ikke noget, og der er brugt masser af tid på at indlemme detaljer fra virkeligheden og gøre sceneriet troværdigt.

Der skulle dog være brugt mere tid på karakterudvikling og plotstruktur i stedet.

Boganmeldelse Fjendespor

Når familiekomsammen tager et nyt niveau

Hovedpersonen er den adopterede politibetjent Stefan Kushova Andersen, der ønsker at starte på en frisk med kæresten i nybyggede etageejendomme i Sydhavnen. Arbejdsmæssigt er han blevet tildelt en plads på et FBI-kursus i New York, og har derfor en strålende karriere foran sig.

Men en gammel familiefejde i Albanien sætter en stopper for de gode tider, og Stefan når ikke at få pakket flyttekasserne ud, før han finder sig selv i problemer, der overstiger det meste han kan forestille sig.

Med en garvet betjent fra Jylland, der har kendskab til Albanien, må Stefan rejse til Vesteuropa for både at finde frem til sine biologiske bånd og stoppe et af de største klanopgør i europæisk historie. Ud over det, er Stefans kæreste forsvundet i Berlin og har rippet hans MasterCard, uden at efterlade sig nogen beskeder.

Boganmeldelse Fjendespor

Rodet plot og dårlige dialoger

Der er fart over feltet fra start til slut i Fjendespor. Broksø gør hvad han kan for at holde læseren fanget og skabe et actionfyldt plot. Tempoet bliver desværre for højt, og ender i stedet med at tabe mig under læsningen. Der bliver simpelthen for meget tryk under kedlen.

Der skal ikke sættes en finger på researcharbejdet, men Broksø vil for meget, og derfor bliver historien overvældende og kaotisk. Vi skal hele paletten rundt med narkosmugling, mafiabosser i limousiner, masseskyderier og tortur. Derudover vikler Broksø også psykisk sygdom, traumer og et unødigt sideplot med kæresten ind. Forholdet mellem hende og Stefan fangede jeg aldrig betydningen af, og hun er generelt en fuldstændig unødvendig karakter.

Fordi historien er så travl, er der ikke tid eller plads til karakteropbygning. I stedet bliver den samme skabelon genbrugt i nye uniformer, om det er en politimand, politiker eller afdanket sejler fra Sydhavnen. De har alle det samme sprog, og den samme “udstråling”.

Hovedpersonen Stefan skiller sig ud med sin yngre alder og uerfarenhed i politibranchen, hvilket kunne have fungeret godt som modstykke, men som mere bliver en hæmsko for forløbet. Fordi han, i forhold til resten af holdet, bare er et skvat. Den sårbarhed og forvirring jeg tror forfatteren ønsker at fremvise i Stefan, får slet ikke lov til at komme til. Der bliver hintet til at Stefan har det svært, men han får ikke lov at bearbejde noget af det. Det ville ellers have været en klædelig og anderledes ide til genren.

I stedet er det den typiske “tag dig sammen”, kommentar Stefan får, og den passer slet ikke ind i det mønster som Broksø virker til, at ville have frem. For der bliver nævnt en del med traume og de ting Stefan har været igennem, hvilket giver god mening, og som burde have fået meget mere plads. Alt i alt er der for meget rod, for dårlige dialoger og en forstyrrende mængde udråbstegn til, at plottet – der ellers kunne fungere fint – for mig, kan hive bogen højere op end 2 stjerner. Med seks romaner bag sig, burde Fjendespor kunne være langt bedre udført.


Læs mere:

Der skal som altid tages forbehold for, at anmeldelserne bygger på mine personlige meninger. Derfor kan Fjendespor sagtens være en bog for dig. Du vil du måske også kunne lide:

Stenens tid af Johan Ottosen

Hellborn af Andreas Antoni Lund

Mørket kalder af Michael Katz Krefeld


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.