Boganmeldelse: Factfulness – Ti grunde til at vi misforstår verden og hvorfor den er bedre end vi tror

Er verden ved at gå i hundene med overbefolkning, terror, klimaændringer og epidemier? Eller er det vores manglende evne til at stille de rigtige spørgsmål, der i virkeligheden er problemet?

 

Anmeldereksemplar fra forlaget Lindhardt & Ringhof.

Boganmeldelse af Factfulness: Ti grunde til vi misforstår verden – og hvorfor den er bedre end vi tror af Hans Rosling.

Læst som e-bog.
Udgivet i 2018.
253 sider.

 

Factfulness er et sjovt begreb. I princippet burde det sige sig selv, at facts er fakta, der ikke nødvendigvis kan læses ude af kontekst. Alligevel kommer folk med de forkerte svar, når de bliver spurgt om simple spørgsmål om verden. I Factfulness stiller Hans Rosling læseren en række spørgsmål om nogle af verdens største problematikker og samtaleemner, hvor svarene kapitel for kapitel bliver gennemgået. Det kan godt afsløres, at heller ikke jeg fik særligt mange rigtige.

Boganmeldelse Factfulness af Hans Rosling

“Alting er enkelt. Der er bare et lille men. Vi misforstår verden i bund og grund.”

Fra læge til TED-Talks

Hans Rosling var læge og professor i international sundhed ved Institut for folkssundhedsvidenskab ved Karolinska Institut i Sverige. Du har måske set ham i en TED-talk eller i samtale med en journalist på DR omkring befolkningsvækst.

Desværre er Rosling ikke længere i blandt os, men døde af kræft i 2017. Til gengæld efterlader han sig et glimrende eftermæle til verden i form af sin bog Factfulness, der ikke kun handler om at forstå statistikker, men også om os mennesker, om forskelle og ligheder, og helt generelt om at forstå verden som den er, og ikke som vi tror den er. Med anekdoter og historier fra et spændende liv, bruger Rosling sin egen erfaring til at forklare sine pointer, og til at vise at alle begår fejl.

Boganmeldelse Factfulness af Hans Rosling

“… Hvis du virkelig ønsker at forandre verden, er du nødt til at forstå det. Det hjælper ikke at følge dit skyld-instinkt.”

Menneskelige instinkter

Spørgsmålene i starten er udgangspunktet for hele bogen, og den måde Rosling fortæller om hvor meget vi stadig har at lære, hvis vi bare er nysgerrige og kritiske i det vi ser og læser om.

Spørgsmål om hvor mange piger der går i skole, hvor i verden størstedelen af verdens befolkning bor og hvor mange mennesker der egentlig vil være i slutningen af dette århundrede, er bare en del af indholdet. Særligt holder jeg af de måder Rosling forklarer, hvor let det er at fordreje virkeligheden ved hjælp af statistiske grafer.

Men i bund og grund er det fundamentale instinkter hos mennesker, der gør os i stand til at tage de valg vi tager, om de så er rigtige eller ej. En gang i mellem har vi bare brug for lige at stoppe op og tænke os om, om vores første indskydelse nu også er den rigtige.

Boganmeldelse Factfulness af Hans Rosling

“Hvis nogen siger, at et individ gjorde noget, fordi vedkommende tilhører en gruppe – et land, en kultur, en religion – så tænk dig om. Er der eksempler på forskelligartet adfærd inden for den samme gruppe? Eller på den samme adfærd i andre grupper?”

Roslings eftermæle

Det kan godt lyde som en lang prædiken om at bruge hovedet før du taler, og det ville det måske også have været, hvis ikke det var fordi Rosling bruger sig selv som eksempel på de påstande han laver. Det efterlader en humor mellem linjerne, selvom emnerne er alvorlige nok, og gør Rosling til en fremragende fortæller af kompliceret stof.

Der er en oprigtighed i Roslings ord og interesse i at formidle den her viden til verden, og det kan mærkes på hver side. Det er også værd at besøge siden Gapminder Foundation, som er Hans Roslings, hans søn Ola og svigerdatter Anna Rönnlunds hjemmeside. En “fakta tank” som de kalder den, til at oplyse om verden.

Factfulness og Gapminder, er to rigtig gode måder at efterlade sit eftermæle på. Det er en af de bedste bøger jeg har læst længe, og har fået mig til at se anderledes op mine opgivelser, mennesker og verdens samfund generelt. Det eneste men, er at jeg læste Factfulness som e-bog. Det skal klart anbefales at læse den i almindelig bogform for at få mest ud af de flotte grafer, der findes i den.

En bog der burde stå i alle bogreoler.

 


 

Læs mere:

En anden bog der også skal på din læseliste er Frihedens pris-En-kort-historie-om-menneskehjernen af Peter Lund Madsen.

Bogen om verden af Johan Olsen er perfekt, ikke kun til børnene, men også til at udvide din egen viden om naturvidenskab.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.