Boganmeldelse: Eva under isen af Christin Marie Guild

De fleste af os lever i en verden, hvor ondskab er noget fjernt og diffust, og mest noget vi ser om i fjernsynet. Andre oplever det på egen krop, hver dag, det meste af deres liv. Eva under isen, er historien om to af sådanne skæbner, der kæmper for at være til, selv om det nogle gange føles bedre bare at dø.


“Evas fødder sætter gummistøvlemærker i nyfalden sne. Herude er tyst. Alting holder vejret. Små fodspor følger hende på højre side. Barnefødder uden sko. Hun har set det. For hvert skridt, hun sætter, følger et lille sæt barnespor ved siden af hendes egne gummistøvlespor. Hun har set det. Alligevel ved hun det ikke. Ikke rigtigt. Som om de små spor, og spørgsmålene de burde rejse, hele tiden unddrager sig hendes bevidsthed. Hvem sætter de små spor?”

Eva under isen, side 11.

Anmeldereksemplar fra forfatteren og forlaget Forfatterskabet.dk

Boganmeldelse af Eva under isen af Christin Marie Guild.
Udgivet i 2019 hos forlaget Forfatterskabet.dk.
362 sider.

4 rating

Eva under isen er en barsk roman bygget delvist på virkelige hændelser, om pædofili, incest og både fysiske og psykiske overgreb.

Det er en roman som åbner for en verden vi sjældent får indblik i, og som de fleste helst lukker øjnene for. En gang i mellem hører vi om det i nyhederne og forarges. Så vender hverdagen tilbage. For alle.

Men der er børn og unge derude, der vokser op med, eller oplever det senere, at blive misbrugt. De børn og unge har brug for hjælp, og det handler Eva under isen også om.

Med en lidt staccato-agtig skrivestil indlemmer Christin Marie Guild læseren en i hovedet på to piger, der hver kæmper med deres krænkelsesoplevelser og misrøgt.

Dæmoner i flere afskygninger

Eva mister sin tvillingesøster som helt lille og forældrene orker efterfølgende ikke at tage sig af hende. Derfor træder den, tilsyneladende, venlige nabo Hugo til og passer Eva, når forældrene har brug for fred.

Men Hugo er alt andet end en venlig nabo, når først han er alene med Eva.

Hos den anden hovedperson Rose, står tingene ikke meget bedre til. Monstermanden, hendes far, afreagerer på hende, undertrykker hende og voldtager hende, og giver hende skylden for at fordærve ham til det. Hun er en rigtig lille dæmonpige.

Hugo fortæller det samme til Eva. Det er Evas egen skyld at hun forfører voksne mænd på den måde. Evas oplevelser får hende til at danne en ekstra personlighed, Lucifa, dæmonen, som bliver den vrede og handlekraft Eva ikke selv er i stand til at holde på.

Med tilfældigheders virke møder Rose og Eva Lucifa hinanden, og det bliver et møde de senere kommer til at kunne bruge som en styrke.

At komme frem til et næsten normalt liv

Første halvdel af bogen handler om Eva Lucifa og Roses oplevelser under deres opvækst. Det er virkelig grum læsning, og fuldstændig umuligt ikke at blive påvirket på deres vegne. Det tog mig derfor tid at komme igennem denne del af bogen, for det er ikke noget man lige læser på en weekend.

Anden halvdel af bogen følger begge piger som unge voksne. Vi ser hvad der er blevet af dem hver især og følger deres kamp for at kunne få en nogenlunde normal tilværelse, eller det der ligner, gennem terapi.

Denne del syntes jeg var bedst. Både fordi karaktererne blev mere virkelige, og fordi terapisessionerne er så fuld af guldkorn til tanker, følelser og handlinger, som mennesker med Eva Lucifa og Roses baggrund har.

Christin Marie Guild er også rigtig dygtig til, i denne del af bogen, at kigge udad, og har flere gode personer med, der stiller kritiske spørgsmål og kommer med andre perspektiver. Blandt andet at ikke alle pædofile er krænkere, men at der bør være mere fokus på det for at hjælpe dem, der har den slags lyster, så de ikke ender ud i at gøre nogen ondt.

Det er også en problematik du kan læse om i Anne Cathrine Bomanns Hvad ingen ved.

For mig er bogen et vigtigt indblik ind i en verden jeg slet ikke kender til. Jeg håber den kan være med til at sætte mere fokus på de børn og unge, der oplever overgreb og krænkelser. Gøre opmærksom på de mén, der vil følge dem resten af livet og som vi andre skal være klar til at kunne omfavne. Og på, at pædofile skal have bedre og nemmere adgang til hjælp.


Læs mere:

Hvis du synes Eva under isen lyder som en bog for dig, vil du måske også kunne lide:

Folket i træerne af Hanya Yanagihara

Døde piger lyver ikke af Jay Asher

Forgudet af Marianne Toxboe


One comment Tilføj dine

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.