Boganmeldelse: Et Manipuleret Liv af Pernille L. Stenby

Samfundskritisk og dystopisk LGBT+ fantasy med masser af konflikt, drama, svære temaer og en vældig smuk forside. Vil du gerne læse godt beskrevet repræsentation, ærlige følelser og nogle af samtidens problematikker, skal du vælge Et Manipuleret Liv.


Priset være Den Fjerde, grundlægger af Distrikt 6 og 7, medlem af De Fem, ledere af Kastellet. Jenove må kunne mærke, at Kastellet kan stole på mig. Jeg vil gøre hvad som helst. Og hvis hun tror på, at Heneum kan vise sit værd, må det betyde, at der virkelig er håb for mig. Så længe han ikke ødelægger det for os begge ved at vanære vores korps.

Et Manipuleret liv, side 35.
Boganmeldelse Et Manipuleret Liv

Anmeldereksemplar fra forlaget Ulven & Uglen.

Boganmeldelse af Et Manipuleret Liv af Pernille L. Stenby.
Udgivet i september 2021 hos forlaget Ulven & Uglen.
468 sider.

4 rating

Der er tryk på temaerne om kønsdiskrimination, samfundsopdeling, frihed, savn, overgreb og samtykke i Et Manipuleret Liv. Tilsammen danner de en stærk samfundskritik til den dystopiske verden som Pernille L. Stenby har skabt, men som sagtens kan projekteres over i vores egen verden. Det er derfor heller ikke et krav at være fan af genrerne dystopi og fantasy for at få en god læseoplevelse. For mængden af de overnaturlige elementer er få.

I Et manipuleret liv følger vi Rache, der er født med sansen og derfor tilhører Kastellet – en organisation, der finder børn og unge med evner ud over det sædvanlige, og sikrer dem oplæring og plads i Kastellets korps. Det er en sikkerhedsforanstaltning, der skal fungere for alle parter, så ingen unødigt kommer til skade – det er i hvert fald, hvad de får fortalt.

Boganmeldelse Et Manipuleret Liv

At elske en af samme køn

Fordi Rache har sansen, forlanger Kastellet at hun udfører sin biologiske pligt og får et barn. De vælger manden, sådan at de bedste gener kan blive givet videre. Det er ikke så vigtigt om Rache nu virkelig vil eller ej. Det er et spørgsmål om pligt og ære. Rache får en datter, Verlin.

Kastellets korps har strenge regler, så da Rache bliver set kysse med en anden kvinde, bliver hun tvunget væk fra, ikke kun de mennesker hun kender, men også sin datter for at gøre bod. Kærlighed mellem samme køn er en blandt mange forbudte ting i korpset.

Rache sættes sammen med en ny betvinger (person med sansen) under en ny kontrollør for at blive guidet på ret kurs og vise sin vilje til at være en del af Kastellets korps. Hendes nye kollega, Esnem (Heneum) er en ung mand fra de fattige dele af Distrikterne, og Rache udviser en mildest talt diskriminerende adfærd overfor ham.

Generelt starter Rache ikke ud med at være særlig “likeable” i sin opførsel og fordi historien fortælles af hende, får vi som læser virkelig hendes afsky tæt på. Det bliver dog aldrig så grelt at man ikke har lyst til at læse videre, for Raches tanker viser kun hvad hun er vokset op med at skulle tænke og tro. Hun er et produkt af sit samfund, præget til at være noget folk uden sansen, skal frygte, og samtidig agere beskytter for dem.

Den rigtige konflikt i bogen foregår derfor inde i Raches hoved. Og hun fortæller sin historie med en melankolsk stemme, der også finder sine skarpe kanter flere steder.

Hun er blevet mor til en lille pige som hun elsker og savner. Hun er forelsket i en kvinde, som det er forbudt for hende at opsøge, og hun tvinges til at underkaste sig love og regler, der taler imod alle disse stærke følelser.

På den måde bliver Raches opgør med sig selv og de mennesker, der omgiver hende en måde, hvorpå hun kan krakelere facaden, og komme til at vise mere af sig selv.

Boganmeldelse Et Manipuleret Liv

Osende samfundskritik

Samfundskritikken oser ud af denne roman, som udstødningsgas fra en gammel Volvo. Den spiller op til de store samtidige diskussioner, der igen og igen dukker frem i medierne. Her i bogen er flere af dem dog fint maskeret, for ikke at gøre det hele for overvældende og nedtrykkende.

Rache og Esnem udvikler et venskab, der ændrer dem begge. Og med Esnem som en mere fyldende karakter bliver temaet om samtykke også taget mere op. For i modsætning til Rache har Esnem nægtet at udføre sin Kastelpligt og gøre en kvinde med barn.

Rache udførte sin pligt, men ikke fordi hun havde lyst.

En anden problematik er derfor også vigtigheden af en faderfigur. Raches datter Verlin, kender ikke sin far, da han “bare” var en donor, og søger derfor hen mod Karien, der var Raches tidligere kontrollør, som en faderfigur. Dette synes jeg godt kan tolkes som et slag mod manden, som en person, der ikke er af betydning for andet end sine gener. Det er ikke det bogen handler om, eller kommer ind på, men det er helt sikkert et nudge mod, at manden bør være mere end bare en donor. En far er lige så vigtig i et barns liv som en mor.

Et manipuleret liv er en selvstændig roman tilhørende samme univers som Mestenes-serien (Inkarnation og Under huden), og kan sagtens læses uden kendskab til de andre bøger. Faktisk vil jeg anbefale at læse Et manipuleret liv først. Dels fordi bøgernes univers er ret dystopisk originalt, og dels at det i Inkarnation bliver introduceret igennem en karakter, der intet ved om verden, og derfor opdager læseren det sammen med karakteren.

Jeg har anset Et Manipuleret Liv som både spændende, lærerig og underholdende. Historien viser både nogle af de værste og bedste sider af mennesker, og udfører det i et smukt, beskrivende sprog. En klar anbefaling herfra.


Læs mere:

Lyder Et Manipuleret Liv som noget for dig, vil du måske også kunne lide:

Inkarnation af Pernille L. Stenby

Kirke af Madeline Miller

Aristoteles og Dante opdager universets hemmeligheder af Benjamin Alire Sáenz


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.