Boganmeldelse: En tur i skoven – Amerika genopdaget på Appalacherruten

Tag en tur med alletiders rejseguide, Bill Bryson, til USA og vandre på The Appalachian Trail. Det bliver både en sjov, hjertevarm og oplysende rejse.


“På vej ud af butikken fik jeg øje på en bog med titlen Bear Attacks: Their Causes and Avoidance, slog tilfældigt op i den og fandt straks sætningen: ‘Dette er et godt eksempel på et meget almindeligt handlingsforløb, som begynder med, at en sort bjørn får øje på et menneske og beslutter sig for at dræbe og æde det.’ Den røg ned i indkøbskurven til resten.”

En tur i skoven, Bill Bryson
En tur i skoven af Bill Bryson

Boganmeldelse af En tur i skoven af Bill Bryson.

Oversat fra amerikansk af Claus Bech efter A walk in the woods.
Udgivet i 2016 hos C&K Forlag. Originalt fra 1997.
299 sider.

4 rating

Bill Bryson er en anerkendt forfatter indenfor rejselitteratur og har også udgivet flere bøger om naturvidenskab. Hans seneste er Kroppen, der udgives hos forlaget Gyldendal.

I En tur i skoven tager Bryson læseren med på et eventyr gennem Appalacherbjergene, på den godt 3.500 km lange vandrerute The Appalachian Trail, der ligger langs den østlige del af USA. Vi følger Bryson fra han får ideen, til indkøb af udstyr og fundet af en rejsemakker: en gammel bekendt, Stephen Katz, der er den sidste Bryson forventede – og måske havde lyst til – at vandre så lang og anstrengende en rute med.

Og det er helt forståeligt, ud fra Brysons beskrivelser af Katz, der hverken er i form, eller ankommer med udstyr beregnende til så lang en vandring, og slet og ret ikke virker til at have den mentale tilstand til det.

En tur i skoven af Bill Bryson

Fra latterkramper til naturhistorie

Og det er helt forståeligt, ud fra Brysons beskrivelser af Katz, der hverken er i form, eller ankommer med udstyr beregnende til så lang en vandring, og slet og ret ikke virker til at have den mentale tilstand til det.

Det overrasker dog både læseren og Bryson selv, hvor godt makkerskabet fungerer. Med alle op og nedture inkluderet. Og turen sammen med Katz er med til at hive bogen ind som mere end bare en fortælling om en vandretur. Det bliver også pludselig en fortælling om venskab og samarbejde, om at stole på hinanden, turde sige fra og vide hvornår man skal stoppe.  

Bryson er rigtig god til at beskrive sine møder med karakteristiske personligheder, og denne bog er ingen undtagelse. En særlig karakter og beskrivelsen af hende, fik mig simpelthen til at hive efter vejret af grin i godt og vel tyve minutter.

Han bruger dog også meget plads på at gå i dybden med rutens oprindelse, forskellige kendte og mindre kendte personer, der har gået på den, eller arbejdet for at få den sat i verden. Det blev, til tider, en smule tungt og kedsommeligt, men det hjalp til at forstå noget af det arbejde, der ligger bag at oprette så lang en vandrerute. Og det sørgede for at bogen ikke kun blev en historie om to tosser og deres vilde ideer, men også en smuk beskrivelse af naturområderne langs den østlige del af USA.

En tur i skoven af Bill Bryson

Lad være med at gøre dig til for en sort bjørn

Ikke kun er bogen en skildring om en utrolig vandretur, men også en ufattelig humoristisk fortælling om mennesker og de situationer vi sætter os selv i.

Gennem turen er Brysons værste frygt at støde på en sort bjørn. Derfor fortæller han meget detaljeret hvordan man ikke skal reagere, skulle man møde sådan én, i mangel på en guide om, hvordan han kunne redde livet: lad være med at spille død – den vil æde dig alligevel; lad være med at klatre i træer – den er en formidable klatrer osv. Det hjalp til at underbygge en komisk spænding igennem bogen.

I 2015 blev bogen filmatiseret under den amerikanske titel A Walk in the Woods, med Robert Redford som Bryson og Nick Nolte som Katz, og er en morsom og hyggelig film, med sine egne twist.

Du kan leje den hos Blockbuster.dk.

Jeg kan kun på det varmeste anbefale både bogen og filmen. Den er hyggelig, oplysende, sund for mavemusklerne og simpelthen bare god.   


Læs mere:

Lyder En tur i skoven som en bog for dig, vil du måske også kunne lide:

Den store jernbanebasar af Paul Theroux

Rejsen til mig af Annette Birkmann

Udvalgte reportager fra fire årtier af Ernest Hemingway


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.