Boganmeldelse: Ellekongen – Bog 1 i serien Tågespind

Folketro, hverdagsliv og malkning. Og noget med lidt farlig forelskelse.

Anmeldereksemplar fra forlaget Ulven & Uglen

Boganmeldelse af Ellekongen – Bog 1 i serien Tågespind af Signe Fahl.
Udgivet i 2017 af forlaget Ulven & Uglen.
400 sider.


I Ellekongen bliver vi taget tilbage til Danmark i 1700-tallet. Livet er ensformigt og hårdt, og troen på ellefolk og andre underjordiske væsner præger hverdagen hos landsbyfolket. Malkepigen Karen prøver at affinde sig med et liv med malkning tre gange om dagen, spinde garn til sent ud på aftenen, og ellers klare de opgaver hendes madmoder sætter hende til. I det skjulte drømmer hun om store skibe med hvide sejl og eventyr.

Der er brugt mange kræfter på at skrive om Karens hverdag, så den er troværdig og gennemført. Heldigvis bærer arbejdet frugt, for man ser hende ganske tydeligt, vandre med mælkespanden på hovedet, frem og tilbage fra marken. Indtil den dag hun møder Daniel.

Boganmeldelse Ellekongen

Elle eller ikke?

Karens instinkter fortæller hun skal være på vagt, eller måske er det bare gamle Anes historier, der har gjort hende lidt paranoid. Daniel er en mystisk ung mand, der venter ved køerne i tide og utide, og får Karen til at længes efter det gentagende arbejde med malkningen.

Som Karen, bliver læseren trukket nærmere og nærmere på den mystiske Daniel, og længes efter at gense ham på siderne igen. Men jo stærkere længslen bliver, des synligere bliver forståelsen af, at Daniel er alt andet end sikker grund.

Boganmeldelse Ellekongen

Ingen dumme heltinder

Ellekongen er måske mere magisk realisme end egentlig fantasy, men det ændrer ikke det faktum, at bogen forfører dig ind i teksten, som var det Ellekongen selv, der havde skrevet den.

Sproget er flydende og billedrigt, med gode variationer og samtidige passende sammenligninger. Signe Fahl skriver på en måde, der sjældent ses i dansk fantasy. En blanding mellem hverdagsbeskrivelser krydret med ungdommelig naivitet. Uden den ofte sete arrogante dumhed, man ellers kender fra heltinder i samme genre.

Det er tæt på at blive lidt for sød romantisk for mig i slutningen, men det fungerer. Der bliver lagt op til flere eventyr og nye opgaver for Karen, men uden nervepirrende cliffhangere. I stedet runder bogen godt af som starten på en ny tid for den unge malkepige. Det er derfor ikke uden grund, at jeg godt kan anbefale andre at læse Ellekongen. Det er bare en fuldt ud gennemført fortælling.

Boganmeldelse Ellekongen

Læs mere:

Lyder Ellekongen som noget for dig, vil du måske også kunne lide:

Under skoven danser vi af Trine V. Ipsen

Gargoilen af Andrew Davidson

Gudruns Arv af Marianne Jørgensen


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.