Boganmeldelse: Dragernes Æra 1 – Drageægget af C.G. Valentin

Dragernes Æra 1, er en portalfantasy, der trækker en del på Tolkiens ideer omkring elvere og dværge, men der er også masser af originalitet at finde.


“Det var stadig svært at tænke på. To uger var gået, men tabet var lige så voldsomt. I starten var hun faktisk overrasket over det store savn, hun følte. Hun havde ikke lagt mærke til, hvor tæt på hun var kommet. At de alle var kommet tæt på. Først bebrejdede hun sig selv, men det var hun hurtigt stoppet med. Det, hun havde oplevet i de måneder, hun havde været her, havde hun søgt længe efter i sin egen verden. Hvem havde troet, hun skulle finde det her?”

Dragernes Æra 1: Drageægget, side 207.
Boganmeldelse drageægget

Anmeldereksemplar fra forfatteren.

Boganmeldelse af Dragernes Æra 1: Drageægget af C.G. Valentin.

Udgivet i oktober 2020 hos forlaget Klippe.
338 sider.

4 rating

Smukke elvere, grove dværge, menneskelige synder og kæmpe flyvende enhjørninge med troldmænd på ryggen, er noget af det du kan møde i Drageægget.

Og det er kun en lille del af de magiske elementer.

En portal sender hovedpersonen Juliana til Novahr Orbîs. En anden verden, hvor væsener, der ellers kun findes i bøger og film, er virkelige.

Fra at være sent på den til en reeksamen på HF, er hun nu udvalgt via en profeti til at skulle redde både hendes egen verden og Novahr Orbîs, fra undergang. Det sætter hårdt pres på Juliana, der i forvejen kæmper med sit selvværd og på at finde anerkendelse hos sin mor.

Boganmeldelse drageægget

At være, eller ikke at være heltinde

Det er meningen Juliana skal ud på en rejse og finde en bestemt opal, der skal hjælpe med at holde fred. Dette er forudbestemt gennem profetien.

Juliana er nok mange ting, men hun er ikke en typisk heltinde. Derfor er der også meget delte meninger blandt de forskellige folkefærd – forskellige slags elvere, dværge og jiklaer – om, hvorvidt profetien nu også kan passe.

Hos højelverne, hvorfra Juliana bliver introduceret til sin nye hverdag, skal hun lære fægtning, bueskydning og magi. Desværre har hun ikke de store talenter for noget af det, og det hjælper ikke på et i forvejen ringe selvværd, selv om Juliana kæmper med det og nægter bare at give op.

Hendes fremmede udseende og person tiltrækker opmærksomhed blandt højelverne. Særligt to – kronprinsen Kerym og den mystiske magikerlærling og mørkelver, Daerín – gør hver deres for at få Julianas opmærksomhed. Heldigvis udvikler det sig ikke til et afgørende trekantsdrama mellem dem, men det fylder nok til, at jeg godt kunne have undværet meget af det.

Med rejsen ud for at finde opalen, giver forfatteren læseren indblik i den fantasyverden hun har skabt. Det læner sig dog meget op ad Tolkien, selvom, der er gjort sit for at tage afstand. Blandt andet møder vi de varme og rare jiklaer, der tydeligt er inspireret af hobbitter. Mens skovelverne måske er knap så venlige.

Men historien kredser også om en gammel tid, hvor dragerne fløj på himlen. De tider ses dog på med gru, da det var mørke og grumme år. Det fascinere Juliana, der synes dragerne er spændende, og hendes interesse hjælper ikke på hendes i forvejen lunkne omdømme.

Endnu værre bliver det, da et drageæg dukker op, hvilket kan give dødsstraf til besidderen af det.

Boganmeldelse drageægget

En godt skrevet fantasy med tråd til gamle kendinge

Dragernes Æra er begyndelsen på en fantasyserie, der tager noget af tråden op fra de gamle high-fantasyværker som Ringenes Herre og Dragon Lance. Samtidig vikles der nye elementer ind i historie, der er med til at holde den nutidig og ny.

Profetien, der ligger til grund for hele balladen, manglede jeg noget mere viden om. Hvorfor er det de to verdener ødelægges, hvis en bestemt opal ikke findes, og hvordan skal den kunne hjælpe på det? Det bliver ikke gjort helt klart.

Der går også en rum tid før Juliana skal afsted på turen efter opalen, hvor hun trænes på kongeslottes område. Det trækker lidt for meget ud, og da de endelig kommer afsted på turen, virker den forhastet. Men det mindsker ikke underholdningsværdien.

Forholdet mellem Juliana og de to elvere, Kerym og Daerín sætter lidt krydderi på tingene uden at tage for meget overhånd, selv om visse dele af det virker unødvendigt og kun for dramaets skyld.

Sammen med Juliana er Daerín en spændende karakter, der hjælper hende til at tro mere på sig selv og sine holdninger. Hun viser meget af sin styrke sammen med ham.

Dragernes Æra er en godt skrevet fantasy, der tager den typiske helterolle op til overvejelse og stiller spørgsmål til fordomme om ophav og race.


Hvis du synes Drageægget lyder som en bog for dig, vil du måske også synes om:

Natdværgen af A. Rune

Væddermændenes Nat af Tobias Stenbæk Bro

Kirke af Madeline Miller


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.