Boganmeldelse: De sidste øboere – Fortællinger fra udkanten af det danske ørige

“Det er fortællingen om, hvordan det er at bo på en ø. På godt. Og på ondt. Menneske for menneske, ø for ø, står de sidste øboere frem og giver os og eftertiden et unikt indblik i en lille særegen verden, der i mange tilfælde ikke eksisterer om bare få årtier.”


Boganmeldelse De sidste øboere (3)

Anmeldereksemplar fra forlaget Lindhardt & Ringhof.

Boganmeldelse af De sidste øboere af Christina Vorre.
Udgivet i juni 2019 hos Lindhardt & Ringhof.
328 sider.

Antal stjerner

De sidste øboere er en smuk bog, både indvendig og udvendig. Det er fortællingen om 10 danske småøer, der er tæt på at være affolket, og historien om de mennesker, der har levet på øerne og dem som er blevet tilbage. På den måde bliver det også en historie om Danmark, vores kultur og vores udvikling. Fortællingerne omhandler øerne Mandø, Vejrø, Frederiksø/Christiansø (Ertholmene), Saltholm, Skarø, Baagø, Birkholm, Hirsholmene, Hjortø og Livø.

Hver ø har sit eget kapitel. Delt mellem en historisk overordnet vinkel, og fortællinger fra en eller flere af de personer, der nu er tilbage på øen. På den måde bliver hver ø både introduceret som en del af Danmarkshistorien, og som en meget personlig side af vores land. En opdeling, der fungerer godt og giver et klart skel mellem tilknytningen til landet, og tilknytningen til de mennesker der er tilbage.

Boganmeldelse De sidste øboere (3)

Om mennesker der elsker ølivet

Det er svært ikke at spæne mod den nærmeste færge og tage på øhop til Danmarks udkantsøer, efter at have læst De sidste øboere. Inspirationen er stor til at gå på opdagelse og se de næsten øde steder. Høre fortællinger om et helt andet Danmark, end det jeg kender fra Hovedstadsområdet.

Det er nemt at glemme vi er et øsamfund, bygget op af sejlere og landmænd, når man hele sit liv har boet på Djævleøens nordlige marker. Det er nemt at glemme de små eksistenser, der er med til at gøre Danmark til Danmark. Og det er i den grad nemt at glemme, hvordan de mennesker er en uddøende art.

Vi møder de herlige brødre, Morten og Frede, på Birkholm. Landmanden Christina Nielsen på Baagø. Enlige Jørgen Nielsen på Hirsholmene, og mange flere, der alle er klar til at fortælle om deres liv som øboer. Nogle af dem er indfødte på øerne, andre er tilflyttere, men de har alle det tilfælles at de elsker ølivet.

Boganmeldelse De sidste øboere (3)

Historiske anekdoter og travle tider

Christina Vorre har bedrevet en smuk og nærværende bog, der også er meget relevant i disse travle tider. Der er nemlig en gentagende enighed fra øboerne om, at livet er blevet for travlt på fastlandet. På øerne er der tid. Tid til at leve og værne om hinanden, og tid til bare at være.

Nogle af fortællingerne bliver, hen ad vejen, en smule gentagende, men det har nok, i bund og grund, at gøre med at den danske nation er bygget på fiskeri og landbrug, og derfor går fortællingerne lidt igen mellem øerne. Der er selvfølgelig nogen der stikker mere ud end andre. Særligt kapitlet om Skarø, hvor et fly under Anden Verdenskrig styrtede ned, og kapitlet om Ertholmene, hvor Danmark ikke har vist sig fra sin kønneste side.

De sidste øboere er en bog, hvor de fleste kan være med. Har du interesse i Danmark, historie eller bare kultur generelt, er bogen et rigtig godt bud til det næste i rækken af læsestof.


Læs mere:

Lyder De sidste øboere som noget for dig, vil du måske også kunne lide:

Fotobogen Aarhus by Aarhus

Tag ikke imod en pølse i Moskva af Leif Davidsen

Rejsen til mig af Annette Birkmann

Jeg vil også anbefale at følge De sidste øboere på Instagram – Link til Instagramprofil.


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.