Boganmeldelse: Dansende Biler af Camilla Nellemann

Den smukke æstetik, eksotiske kultur med gamle templer og samuraier, og ikke mindst sushi. Japan er et land rigt på mange ting vi fascineres af i Danmark. Set i forhold til os, måles værdierne dog meget anderledes i Østen.  


Anmeldereksemplar fra forlaget.

Boganmeldelse af Dansende biler af Camilla Nellemann.

Udgivet i 2020 hos forlaget Integration.
283 sider.


I 1998 tog Camilla Nellemann som kun 17-årig et år til Japan for at være udvekslingsstudent. Organisationen hun rejste med krævede at hun i perioden boede hos tre forskellige værtsfamilier, hvilket nok var heldigt, da det første møde med Solens Rige hurtigt blev lidt af en mundfuld.

Japanerne viste sig at være meget anderledes end danskere, både hvad angik forventninger til de unge, familiehierarki og ikke mindst opdragelse. Camilla fik sin sag for, for at lære at være dansk i Japan. En sag, der nok havde fået de fleste til at tage imod en hjemrejsebillet – især som 17-årig.

Men Camilla gav ikke op. Hun blev og hun lærte, og blev bedre.

Dansende biler

Den 11. marts 2011 ramte et voldsomt jordskælv og efterfølgende tsunami den japanske østkyst, hvilket resulterede i en delvis nedsmeltning af flere reaktorer på atomkraftværket Fukushima Daiichi (læs evt. mere her). Det er efterfølgende blevet kendt som et af de værste atomkraftulykker siden Tjernobyl. Ulykken kostede mange menneskeliv og stillede mange spørgsmål. Et af dem tager Camilla Nellemann til sig og begiver sig igen til Japan. Nu som Ph.d.-studerende for at skrive om den globale atomindustris videre liv efter Fukushima og betydningen af atomkraft i Japan fremover.

Tilbage i Japan, er der flere ting der har ændret sig, men ikke det strikse hierarki eller opdragelse og undervisning. Mens vi som læser følger Camilla rundt i Japan til Fukui, Fukushima, Tokyo og flere andre steder, på jagt efter materiale til sit studie, ser hun tilbage til sine tidligere besøg i landet. Nogle af oplevelserne bliver vejet med nye øjne og mere erfaring, andre står stadig helt uforståelige.

Der bliver skrevet med meget forståelse og tålmodighed for den japanske kultur, selv om den på mange punkter virker uforståelig for os i Skandinavien. Der er på ingen måde den samme frihed der, som vi nyder godt af her (og især, når det gælder at være kvinde). Det var interessant at læse om et land ud fra vinklen om Fukushima ulykken. Hvad den har haft af betydning, og stadig har, for både energiindustrien, forskning og ikke mindst de mange tusinde mennesker der er blevet påvirket af ulykken. Enten ved at have mistet kære, være påvirket økonomisk eller blive underlagt falske udsagn om ulykkens rækkevidde og alvor. Nogle, alle tre ting.     

Dansende biler er en god fortælling om kontrasterne mellem Danmark og Japan set perspektivistisk med Camilla Nellemanns øjne, ud fra flere rejser og lange ophold i Japan.
Jeg kunne som læser godt have brugt en bedre struktur gennem bogen. Der blev hoppet lidt meget rundt i tiden fra tidligere Japan-rejser til 2016, og det gjorde det lidt svært at finde sammenhængen gennem flere af kapitlerne. En klarer rød tråd havde været at foretrække.

Det er dog en bog jeg vil anbefale, især hvis man er interesseret i et længere ophold i Japan og har brug for at lære lidt om deres meget anderledes kultur set i forhold til det danske. Eller hvis generel kultur, er noget du gerne vil lære mere om. Der bliver også givet lidt ekstra guldkorn om social-økonomi og atomkraftværker, men intet tørt.

Dansende biler får 3 Glober af mig.

3 rating

Læs mere:

Lyder Dansende biler som en bog for dig, vil du måske også kunne lide:

Rejsen til mig af Annette Birkmann

Den store jernbanebasar af Paul Theroux

En tur i skoven af Bill Bryson


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.