Boganmeldelse: Bogen der burde blive obligatorisk i folkeskolen

Mangler du en bog, der kan skærer verden ud i pap og få dig til at forstå hvordan den hænger sammen? Godt, den får du her

Anmeldelse af Bogen om verden af Johan Olsen

Udgives fra Politikens Forlag. 170 sider.

Nogen gange finder tilfældigheder frem til de bedste resultater. Som foreksempel penicilin, eller Bogen om verden. Det var et absolut tilfælde at jeg blev siddende ved Politikens scene på BogForum (som du kan læse mere om her og her), og hørte Johan Olsen fortælle om sin nye bog.

En bog jeg har manglet som barn. En bog der kan få os, uden klæbehjerne og matematiske superkræfter, til at forstå, og endnu vigtigere blive interesseret i, naturvidenskab.

Bogen om verden er nemlig en bog skrevet med tanke på, at få flere børn til at blive fanget af det spændende ved at vide noget om, hvordan det hele hænger sammen.

Den er inddelt i tolv kapitler der omhandler alt fra atomerne til dinosaurer. Fortalt på et sprog alle kan forstå, og med finurlige små tegninger af Thomas Hjorthaab.

Bogen om verden af Johan Olsen

Musikalsk biolog

Johan Olsen kender de fleste som vokalen i Magtens Korridorer, men de færreste ved at han faktisk også er uddannet biolog. Interessen for naturen og det der omgiver os kom som barn, fordi han følte sig socialt udfordret. Det var nemmere at kigge på dyr og planter og tænke store tanker. I starten var det evolotionsbiologien der trak mest, men fordi diskussionerne på det hold var for højrystede valgte Johan Olsen at blive biolog.

“Det sjove ved naturvidenskab er at finde ud af hvordan tingene hænger sammen. Naturvidenskaben kommer ikke med sandheden, men den viser en naturvidenskabelig fortælling der er både evig og foranderlig. Det bør være basal dannelse.” 

Johan Olsen

Sådan udtalte han sig på BogForum og jeg kunne ikke være mere enig. Alt for mange har en ide om, at man skal være gennemført nørd og fuldstændig sat af socialt for at passe ind i videnskabsverden. Det er jo helt forkert. Det eneste det kræver er en interesse i verdens sammenhæng og nysgerrighed for at finde ud af det.

Bogen om verden af Johan Olsen

Giv viden videre

Det handler om at kunne ændre fordommene overfor det at være naturvidenskabsinteresseret. At gøre den viden der findes derude, let tilgængelig og nem at forstå, selvom det faktisk kan være virkelig kringlet.

Det gør Johan Olsen altså til bravour i Bogen om verden. Og selvom jeg personligt synes der går lidt for meget dinosaur i den til sidst, vil bogen på den måde kunne række ud til flere drenge, der kan have brug for den vinkel til at få dem i gang med at læse mere. Det er da win win.

For mig at se, burde Bogen om verden blive en obligatorisk del af læringen i folkeskolen, netop fordi den gør viden sjov. Den egner sig ikke til indskolingen, men vil kunne fungere godt på mellemtrinnet, som en optakt til de naturvidenskabelige fag i udskolingen.

Johan Olsen bruger gode sammenligner og relaterbare forklaringer, som alle kan forholde sig til, og det er simpelthen noget der mangler i den slags emner, i stedet for lange matematiske formler.

Så har du børn, eller har du bare en snert af interesse for naturens sammenhænge, bør du anskaffe dig den her bog. Og tal med dit barn om den. Forstå den sammen, lær sammen, vær nysgerrige sammen.

Og anbefal den videre til alle lærer du møder, så der kan komme fokus på, at der mangler flere bøger på markedet af denne kalibre 🙂

Bogen om verden af Johan Olsen

One comment Tilføj dine

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.