Boganmeldelse: Et mesterligt portræt af Roms første Kejser

Mærk suset fra Roms storhedstid. Kom med ind under huden på nogle af de største personligheder i den antikke historie

Augustus af John Williams

Udgivet af Lindhardt & Ringhof.  379 sider

På dansk af Mich Vraa

Augustus er fortællingen om en mand der blev tvunget ud af en sti han ikke ønskede, men endte med at blive redningen til et imperium i dyb krise.

“… Jeg var med ham ved Actium da sværdet slog ild mod metal, og soldaters blod skyllede over skibets dæk og fik det blå Ioniske Hav til at rødme …”

Sådan starter generalen Marcus Agrippa sine erindringer om sin ven og Kejser Gajus Octavian kaldet Augustus.

Octavian var søn af Julius Cæsars niece Atia, men Cæsars glæde for drengen der skulle bliver Kejser, var stor, og derfor adopterede Cæsar ham som sin søn.

Bogen er skrevet i brevform, og omhandler begivenheder fra Octavians tid som soldat i Apollonia, mordet på Cæsar, til Augustus dødsdag.

Det er en meget personlig samling af breve og erindringer fra gamle tider, der alle beskriver hvordan Octavian var og opførte sig.

Navne som Marcus Antonius, Cicero, Ovid og ikke mindst Julius Cæsar selv, er med til at forme billedet af en mand, der ikke ønskede magten, men tog den fordi det var det rigtige at gøre. Fordi han kunne se den vision Cæsar havde haft.

Det er billedet af en ung mand, der meget hurtigt må blive voksen.

Boganmeldelse: Augustus af John Williams

 

Venskaber

Da Octavian som atten-årig modtager beskeden om Julius Cæsars død, vender det op og ned på hans liv. Han må nu afgøre hvem der er hans venner og hvem han må anse som fjende.

I Apollonia, hvor Octavian befinder sig, er han omgivet af soldater. De fleste er støtter af Cæsar. Der er også tre venner, Mæcenas, Agrippa og Salvidienus.

Med disse tre venner ligger Octavian en plan om at vende tilbage til Rom, og accepterer sig som arving af Cæsar. Dette bliver starten på karrieren som politiker. Octavian må være snu, og til tider grusom for at rette op på Roms korrupte Republik.

Som kun nitten-årig samler han sig en hær med egne midler, og igangsætter en hævnaktion på Cæsars mordere. Med ufrivillig hjælp fra Marcus Antonius’ side, blev Octavian sejrherren på slagmarkerne.

Efterfølgende falder senatet for hans fødder og hylder ham for sin indsats.

Gajus Octavian Cæsar har fundet sit kald.

“Så hvad Octavian ikke kunne opnå med sin forsigtighed, skaffede Antonius os med sin uforsigtighed. Hvor der havde været fortvivlelse, kunne jeg nu se håb … Og så lagde vi den plan der skulle skaffe os verden.”

Kejser og familiefar

Som person bliver Octavian protrætteret som en indadvendt, lidt lyssky personlighed. Han holder afstand til folk, særligt i arbejdsregi og udviser ikke de store karismatiske evner.

Han bliver far til datteren Julia, og dette er hans glædeligste punkt i livet. Octavian bliver fremstillet som en ganske god og elskelig far, og der skal ikke næres tvivl om at han ønsker sin datter det bedste.

Alligevel er han tvunget til at tage visse beslutninger omkring hendes ægteskaber, for at kunne stå politisk stærkt i Rom. Det bliver ikke altid en succes for stakkels Julia, der må trækkes med korte ægteskaber med kedelige og uinteressante mænd, for sin fars skyld.

Julia skriver om sit liv, og hendes dagbogsagtige beretninger viser en svingende affektion for hendes far. Hun forstår, men bryder sig ikke om det.

Disse kapitler er fantastiske, da de virkelig giver et godt billede på en helt anden slags mand, end ham man kender som Augustus. Hos Julia er han far, Octavian. Med årene fjerner han sig dog længere og længere væk fra faderrollen, og bliver mere og mere Augustus.

Julia skriver sine kapitler i eksil på en ø, hvor hun må bo alene. Beslutningen om denne straf var hård for Octavian, men den var nødvendig.

Boganmeldelse: Augustus af John Williams

Et mesterværk af karakter

Augustus er en formidabel fortælling. Jeg har læst min del af historiske romaner om det romerske rige og i særdeleshed om Cæsar, men bogen om Augustus slår simpelthen de andre af pinden. John Williams fan, lige her 🙂

At skildre en persons liv gennem andres øjne og begivenheder, er genialt. Det tegner et ærligt billede af Gajus Octavian som menneske, og ikke som en kejser med guddommelige aner.

Octavian kaldet Augustus blev Roms første Kejser. Han takkede flere gange nej til en titel som Diktator, da det i grunden ikke var hans ønske at regerer alene.

Augustus fik etableret fred i Rom, og ved de romerske grænser, og hans styrer har været den længeste fredsperiode i Imperiets historie. Selvom han var en svaglig mand, der led under meget sygdom (der gættes på at han led af epilepsi, præcis som Julius Cæsar), formåede han at leve til op i halvfjerdserne.

Det hjælper at have lidt kendskab til nogle navne og begivenheder, for at få den fulde forståelse for sammenhæng, men det må ikke hindre nogen i at læse dette mesterværk.

Det var svært for mig, ikke at begynde og læse den igen, mens jeg sad og ledte efter citater. Flere gange fandt jeg strofer, der gav mig helt ondt i maven.

Kunne jeg vælge at møde en historisk person, måtte det blive Octavian Cæsar. En mand af en helt særlig støbning, hvor de rette betingelser faldt på plads for, at han kunne styre verden. Måske der alligevel var noget guddommeligt over ham 😉

“Overalt i verden hersker den romerske orden. De germanske barbarer venter måske nok nordpå, som partherne venter i Østen og endnu andre bag grænser som vi endnu ikke har set, og hvis Rom ikke falder for dem, vil hun til sidst falde for den barbar som ingen kan undslippe – Tiden.” 

Læs den, hvis du er vild med historiske romaner, eller du bare gerne vil komme helt tæt på en af antikkens helt store helte. Jeg kan kun give mine varmeste anbefalinger for denne bog.

 

En anden roman jeg er ret vild med, der indeholder historiske elementer, er Gargoilen af Andrew Davidson. Læs min anmeldelse her.

Har du brug for mere læseinspiration til sommeren, så læs mine bud på 10 bøger der tager dig med ud at rejse.

 

 

One comment Tilføj dine

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.