Boganmeldelse: Alla og Klaveret – Den russiske tragedie 1912-1924

Kom tæt på en russisk familie og deres kamp for overlevelse under Første Verdenskrig og Den Russiske Revolution.

Bogen er et anmeldereksemplar fra forfatteren.

 

Boganmeldelse af Alla og Klaveret – Den russiske tragedie 1912-1924 af Morten Kvistgaard.

Udgives via Saxo Publish. 428 sider.

 

Det er ikke meget jeg kender til Ruslands historie. Det har ligesom altid bare været det der store land mod øst, der indeholder Sibirien. Men det skal jeg have lavet lidt om på nu, takket være Morten Kvistgaards debutroman – der samtidig er første bind i trilogien om Lermontov-Tsirkul-slægten.

Alla og klaveret kredser om en tid i Rusland – og hele verden – hvor, revolutioner og store omvæltninger begynder at forme verden hen mod det vi kender i dag. Arbejderne har fået nok efter en verdenskrig, der udsultede folket. Tanker og ideer om socialisme og kommunisme leder til oprør mod den daværende Zar Nikolaj, der må abdicere og overlade magten til Lenin.

Alla og Klaveret - den russiske tragedie

Når musik spiller ind

Alla er pianist. Vi møder hende som ung med store drømme om at spille professionelt. Hun underviser i musik på en skole, og får selv undervisning af den karismatiske Benjamin. Takket være sit talent får hun mulighed for at modtage undervisning i Moskva af en af landets førende pianister.

Men en eftermiddag efter undervisning af Benjamin ændrer på det hele. Mens Alla må skynde sig til messe, støder hun på en ung mand som jagtes af politiet. Hun reder ham fra at blive fanget, men mødet skal ende med at få langt større betydning for Allas liv end hun kunne have troet.

I stedet for at tage til Moskva, må hun gifte sig med juristen Max Tsirkul, og flytte til Kobeljaki, hvor Max kan arbejde som dommer. Klaveret falder i baggrunden for rollen som hustru og mor til tre, men Alla glemmer aldrig helt musikken. Indimellem giver hun en personlig koncert, der dog også vækker tanker om en anden fremtid hun kunne have haft.

Alla og Klaveret - den russiske tragedie

Under krigen

Alla har to ældre brødre, der begge er soldater i kavaleriet. Gennem deres oplevelser ser vi Første Verdenskrig på tættere hold, og efterfølgende kampen mod Den Røde Hær, når kommunisterne prøver at få overtaget over Rusland.

Vladislav og Alexei er med til at give bogen den spænding, der måske havde manglet hvis vi udelukkende havde hørt om Alla. Samtidig er det utrolig interessant at følge krigen fra soldaternes synspunkt, sat op mod de civiles dagligdag. De kampe der kæmpes på begge fronter for at overleve i et land, der har mistet sine støttepiller og skal prøve at rejse sig på vakkelvorne ben under tumulten.

I modsætning til mange andre historiske romaner jeg har læst, begynder bogen her ikke på en masse politik. Der nævnes selvfølgelig de overordnede principper, men det holdes i stram snor så det ikke overtager historien undervejs. Er du til de politiske diskussioner, er det selvfølgelig ikke godt, men jeg fandt det rart at undvære.

Alla og Klaveret - den russiske tragedie

Gode personer, men for meget indhold

At følge en families liv og anstrengelser over tolv år med så meget indhold kan være lige i overkanten. Der er gjort et brandgodt job med research, opsætning af bogen og fortællestilen. Der er dog flere steder, hvor informationen virker lidt for meget sat i munden på karaktererne. Jeg ser det som en finte til at få viden ind, der ellers ville blive for fortællende bare at skrive, og derfor gives som replikker. Nogle gange fungerer det, flere gange gør det ikke. Men ideen er god nok, og jeg forstår godt hvorfor det er gjort sådan.

Historiens flow dalede også en anelse jo længere ind i bogen jeg kom. Forfatteren vil tydeligvis gerne have rigtig meget med, og ingen tvivl om at der er skåret rigtig meget fra, men når det kommer på bekostning af læseflowet, virker det ikke helt. Flere af kapitlerne fungerer som scener uden en egentlig optakt eller reel afslutning, og jeg kom flere steder til at sidde og undre mig over hvorfor de var med, eller sat op på den måde.

Alla og Klaveret - den russiske tragedie

En historie om virkelige mennesker

Det giver mening at man ikke kan udpensle en masse med et begrænset antal sider, men måske bogen skulle være delt i to og på den måde kunne indeholde meget mere. For jeg nød at læse om Alla og hendes familie. Bogen er god, oplysende og interessant. Den kunne godt bare have brugt meget mere plads.

Jeg vil gerne understrege, at der ikke er nogen tvivl om at der er lagt meget arbejde og mange tanker i Alla og klaveret. Det kan mærkes at forfatteren holder af historien og kun vil den det bedste. Jeg kom til at holde af Alla, der var en utrolig modig og stærk kvinde, men måske kom jeg til at holde lidt mere af hendes bror Alexei, der har så mange flere lag. Under alle omstændigheder er det en god historie om virkelige mennesker og deres kamp for livet.

Bogen gav mig også lyst til at læse mere om Ruslands meget komplekse historie, så hvis du har nogle anbefalinger er jeg lutter øren 😉

 

 

 

2 kommentarer Tilføj dine
 1. Kære Kristina,
  Tusind tak for den fine anmeldelse. Jeg er glad for, hvor langt du kommer omkring i din vurdering, og at du finder både det historiske bagtæppe, selve romanen såvel som karaktererne interessante. Jeg er også glad for dine konstruktivt kritiske kommentarer omkring brugen af replikker til at fortælle om de store historiske begivenheder, om at ‘ville for meget’ og andre pointer i din anmeldelse.
  mkh
  Morten

  1. Hej Morten
   Tak for din kommentar, jeg er glad for du er tilfreds med anmeldelsen 🙂 Jeg prøver så vidt muligt altid at komme godt rundt om bogen jeg anmelder, og give den en retfærdig bedømmelse.

   Mvh
   Kristina

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.