Boganmeldelse: Af stjernestøv er du kommet

“Til dig, som drømmer og fantaserer (…) Til dig, som vil vide, hvordan Einstein, Bohr, Darwin og Pythagoras revolutionerede verden. Til dig, som vil vide, hvorfor det er muligt, at du er til, og Jorden og universet ligeså.”


Anmeldereksemplar fra forlaget Grønning 1.

Boganmeldelse af Af stjernestøv er du kommet – Forklaringer på hvorfor du er til af Bo Karl Christensen.
Udgivet 6. september 2019 hos forlaget Grønningen 1.
204 sider.

Antal Stjerner

Forlaget Grønningen 1, er et nyt forlag, som hurtigt nok skal markere sig i den litterære verden. De ligger i hvert fald godt ud med udgivelser som Af stjernestøv er du kommet, der er en yderst overkommelig størrelse, inden for emnet naturvidenskab og filosofi. Forfatteren bag, er Bo Karl Christensen, der har studeret filosofi og blandt andet arbejdet som forsker ved Aarhus Universitetshospital.

Hvis du tænker, det lyder lidt nørdet, har du ret. Det kræver en vis interesse for at ville vide noget om verden. Om os, og hvordan vi overhovedet kan eksistere. Hvad bogen til gengæld ikke kræver, er en høj uddannelse inden for naturvidenskab. De fleste kan være med her, takket være det pædagogiske sprog, de fine illustrationer og den lidt skønlitterære facon bogen er skrevet på.

Boganmeldelse Af stjernestøv er du kommet

Filosofien er grundstenen til naturvidenskaben

Der er fem overordnede spørgsmål som forfatteren har lagt vægt på: Hvorfor eksisterer verden? Hvad er virkeligheden lavet af? Hvorfor er der liv? Hvorfor er der mennesker? Hvad er bevidsthed?

Med hjælp fra gennembrydende videnskab indenfor fysik, kemi, biologi og matematik, sammenlagt med den historiske beretning om naturvidenskabens tilblivelse – fra oldtidens naturfilosoffer til vor tids skarpeste hjerner – bliver der kreeret en fortælling om liv.

Vi møder Aristoteles, Sokrates, Platon, Darwin, Bohr, Einstein og mange flere, som har været med til at kunne svare på nogle af de store spørgsmål.

Et af hovedbudskaberne er at filosofien ligger til grund for naturvidenskaben som vi kender den i dag, og at vi igen kan koble emnerne sammen, fordi store spørgsmål kræver et fysisk bevis. Ud fra bogens udførsel giver det god mening. Måske titlen af naturfilosof burde genindføres 😉

Boganmeldelse Af stjernestøv er du kommet

Af stjernestøv er du kommet, er for dig, der har en nysgerrighed for verden og hvad vi kommer af. Bogen er fortalt i en spændende tone med inkorporerede skønlitterære scener for at lette teksten. Suppleret med let forståelige illustrationer.

Der er ingen ligninger eller indviklede formler, som tynger teksten. Det er udeladt, sikkert med tanke på at beholde et godt flow gennem bogen. Hvilket jeg ser som en god løsning.

Fordi bogen bevæger sig fra universets tilblivelse, gennem sorte huller og videre op i evolutionen og betydningen af bevidsthed, er den også for dig, der måske har studeret ét af emnerne. Der er en fin helhed i bogen som jeg finder rigtig rar, og kan kun anbefale andre at dykke ned i stjernestøvets mange gåder.


Læs mere:

Lyder Af stjernestøv er du kommet som noget for dig, vil du måske også kunne lide:

Bogen om verden af Johan Olsen

Frihedens pris – en kort historie om menneskehjernen af Peter Lund Madsen

Factfulness af Hans Rosling


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.