Boganmeldelse: Væddermændenes Nat af Tobias Stenbæk Bro

Væddermændenes Nat af Tobias Stenbæk Bro er første bind i high fantasyserien Et varsel om Storm. En fantasyfortælling i en middelaldersetting fuld af mysterier, gåder, gammel magi og familiebånd.


Fra toppen af trappen ledte endnu en gang dem til et sæt dobbeltdøre. Dørene stod på klem og førte ind til en stor sal, hvis fremmeste kendetegn var et ildsten, der gav de nyankomne et løfte om varme. I midten af salen stod et gammelt bord i hesteskoform. Bordet var oplyst af tre enorme lysekroner, der hver især talte mere end 100 tællelys. Med ryggen til ildstedet sad en ældre mand på en stor stol og støttede sig til et sværd.

Væddermændene Nat, side 13.
Væddermændenes nat

Boganmeldelse af Væddermændenes Nat af Tobias Stenbæk Bro.

Udgivet i 2018 af forlaget Turbine (Udgives nu hos forlaget Ulven & Uglen).
317 sider.

4 rating

Vil man kunne kalde Tobias Stenbæk Bros serie Et varsel om Storm for et bud på en dansk Game of Thrones?

Måske.

Egentlig bryder jeg mig ikke om at sammenligne forfatterskaber, for det har en tendens til at skuffe. Og jeg har heller ikke lyst til at sætte Stenbæk Bro på en R.R. Martin piedestal, for igen, vi skal ikke sammenligne.

Hvad der dog bliver leveret her, er godt gennemarbejdet middelalderfantasy, og rigtig meget en bog for det voksne publikum. Politiske intriger, magtkampe, kærlighed og farlig trolddom. Du får det hele på et fad, lige til løgnhalsen. Velbekomme.

Væddermændenes nat (2)

Som morgengry, tusmørke og middag

De tre brødre Rodrik, Cedrik og Stormfrik lever livet på det beskedne Ravnehøj. En herregård i kongeriget Agamore.

Rodrik, der er den ældste, står til at overtage herregården efter deres far, Alfrik. Cedrik er den lærde søn og drømmer om at læse videre, og den yngste, Stormfrik, er den frisindede og hjælpsomme sjæl i flokken.

De tre drenge, eller nok nærmere unge mænd, er som morgengry, tusmørke og middag – vidt forskellige. Det rækker næsten til at blive lidt for stereotypt en gang i mellem fordi deres forskellighed udpensles til det grove lærred. Men det meste af tiden akkompagnerer de hinanden ret godt.

Fjender begynder dog at rører på sig og ødelægge idyllen på Ravnehøj. Der er noget i brødrenes fortid der bliver vækket til live og pludselig bliver de mange forskellige fremtidsdrømme udvisket til fordel for ren overlevelse.

Væddermændenes nat (2)

Danmarks svar på George R.R. Martin?

Væddermændenes Nat er en high fantasy af en type vi ikke har set så meget til fra danske fantasyforfattere, men som heldigvis er begyndt at vinde indpas.

Den er bygget på en historie i forfatterens fortid i rollespil og er derfor virkelig gennemtænkt. Der er kælet for detaljerne i både indhold og symbolske værdier. Tjek for eksempel forfatterens navn på bogen, hvor hvert begyndelsesbogstav symbolisere en af de tre brødre og dermed fortællervinkel i kapitlerne. Ret genialt fundet på synes jeg.

Som nævnt bliver brødrene for mig en smule for karikerede til det er helt troværdigt, men det er til at se igennem fingre med. Fortællerstemme og plot fungerer rigtig godt. Vi har ikke travlt, men det er kun en positiv ting, for der er meget der skal på plads, før det “rigtige” eventyr virkelig kan begynde. Lidt som i Game of Thrones 😉

Så er Væddermændenes Nat af Tobias Stenbæk Bro Danmarks svar på Game of Trones af George R.R. Martin? Nej, han er skam helt sin egen og heldigvis et dejligt friskt pust til den danske fantasyscene.


Læs mere:

Synes du Væddermændenes Nat lyder som en bog for dig, vil du måske også kunne lide:

Mithos af Kristian Leth

Natdværgen af A. Rune

Snigmorderens Lærling af Robin Hobb


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.