Best of: De bedste bøger anmeldt på bloggen de sidste 4 år

Den 17. marts fyldte bloggen 4 år. I den anledning spurgte jeg på Instagram, hvordan jeg bedst skulle fejre mærkedagen.


Med kage!

De fleste tilbagemeldinger lød på at jeg skulle fejre mærkedagen med kage, og fordi SoMe folket nu havde talt, måtte jeg ud og købe kage. Sikke da en tjans at få 😉

Der kom også et par gode forslag til at lave en Best of af de bøger jeg har læst og anmeldt på bloggen de sidste 4 år. Heldigvis er det ikke så lidt, men jeg har alligevel måtte vælge mellem de bøger, der nu en gang har gjort det største indtryk på mig og som jeg husker som de bedste læseoplevelser.

De bedste bøger anmeldt på bloggen de sidste 4 år

Listen viser i stor grad, hvor bredt jeg læser og at en fantastisk skrevet fortælling, for mig, ikke kun hører ind under én bestemt genre. Jeg er stor fan af fantasy og rejsefortællinger, men allermest er jeg fan af bøger, hvor sprog, historie, karakterer og plot går op i en højere enhed og danner en fortælling, der sætter sig lige i hjertet.

Jeg håber at du, gennem denne liste, også kan finde læseoplevelser, der vil være hos dig mange år ude i fremtiden efter de er læst.

Augustus af John Williams

Jeg er stor fan af historiske romaner om romertiden, og legender som Cæsar fylder en del på reolen.

Bogen er en roman om Roms første kejser. Skrevet gennem korrespondancer mellem Augustus og hans underordnede, hans datter Julia og andre store navne fra datidens mægtigste imperium.

Bogen er et mægtigt skridt ind i den politiske og militære verden kendt som Rom, og et historisk kunstværk, der spejler livet som hersker fra begyndelsen med den unge Octavian til den aldrende Kejser Augustus.

Udgivet hos Lindhardt & Ringhof. 379 sider.

Min anmeldelse af Augustus.


Den store jernbanebasar af Paul Theroux

Denne bog må være den jeg oftest har anbefalet andre at læse. Den er et kæmpe eventyr om Therouxs rejse med tog i 1973 fra London gennem Europa, Mellemøsten, Asien, Rusland og tilbage til London igen.

Det er en helt eminent skildring af forskellige kulturer oplevet gennem togenes og stationernes forskellighed, og ikke mindst de mennesker Theroux møder på sin vej.

Udgivet hos C & K Forlag. 381 sider.

Min anmeldelse af Den store jernbanebasar.


Factfulness af Hans Rosling

Fagbøger fylder rigtig meget på min bogreol. Jeg elsker at nørde alt muligt og lære nyt. I Factfulness bliver de største af verdens emner taget op til overvejelse, for at se om det hele nu er så skidt som vi hele tiden hører det er.

Overskueligt og med smukke illustrative grafer viser Rosling, hvorfor det er vi misforstår verdens tendenser med emner som befolkningsbevægelser, helbred, økonomi og klima.

Udgaven jeg har læst var som e-bog og et anmeldereksemplar fra Lindhardt & Ringhof. Den fysiske på billedet, er udgivet hos Gyldendal. 369 sider.

Min anmeldelse af Factfulness.


Folket i træerne af Hanya Yanagihara

Det her er en ualmindeligt velskrevet roman baseret på en virkelig skandale om en pædofilidømt nobelpristager.

Norton Perina er en ung forsker, der inviteres med til Mikronesien for at undersøge et folk, der siges at være udødelige. I hvert fald er de i besiddelse af ungdommeligt udseende, men sindet er forkrøblet.

Bogen er Yanagiharas debut og senere har hun skrevet Et lille liv, som jeg, efter at have læst denne, virkelig må se at få læst.

Udgivet hos Politikens Forlag. 425 sider. Bogen er et anmeldereksemplar fra forlaget.

Min anmeldelse af Folket i træerne.


Gargoilen af Andrew Davidson

Bogen her blev til en af mine første anmeldelser på bloggen, hvilket tydeligt kan ses (beklager på forhånd). Bagsideteksten lever slet ikke op til indholdet, som er virkelig smukt.

Det er en historie om kærlighed gennem århundreder og geografisk afstand. Om at miste livet og at få det tilbage. Den er både grum i sit billedlige sprog og dens ærlighed i menneskets tanker og følelser, når alt virker sort. Heldigvis er der oftest lys for enden af tunnelen.

Udgivet hos Jentas. 449 sider.

Min anmeldelse af Gargoilen.


Jonathan Livingston havmåge af Richard Bach

En sød historie om en måge eller en filosofisk historie om frisind, frigørelse og at tro på sig selv. Det afhænger helt af hvordan du læser den.

Det er en af de der udødelige fortællinger, der varmer hjertet og får dig til at spekulere om du lever livet i nuet. Eller om du følger flokken fordi det er flokorden.

Bogen er en ældre kending fra 1970, men den kommer altid til at være aktuel så længe vi stræber efter at være i live mens vi lever.

Udgivet hos Lindhardt & Ringhof. 137 sider.

Min anmeldelse af Jonathan Livingston havmåge.


Jæger af Walther Rebernik

Jeg har altid lidt forbehold, når det er krimi og spænding jeg læser, for rammen virker altid til at være den samme. Men Jæger var virkelig en anderledes og virkelig god læseoplevelse, der efterfølgende gjorde mig helt høj.

Det er en historie om hævn, selvtægt og overlevelse. Den tager dig med fra Københavns allermest rå underverden, til Sverige og videre til Norditalien. Den skildrer både offerer og forbryderes synsvinkler så ingen er unuancerede.

Udgivet hos Byens Forlag. 366 sider. Bogen er et anmeldereksemplar fra forlaget.

Fortsættelsen kommer i år og udgives hos Mofibo/People’s Press.

Min anmeldelse af Jæger.


Monster af Patrick Ness

Skal du kun læse én bog af Patrick Ness, så lad det være denne. Indtil videre har jeg ikke fundet andre af hans bøger, som kan leve op til standarden for Monster.

Egentlig er det vel en børnebog, men den tager emnet om at miste og accepten af det op, og det kan godt blive lidt uhyggeligt. For i bogen her er monsteret virkeligt og det kommer for at afkræve sandheder.

Bogen er filmatiseret med titlen Syv minutter over midnat og kan blandt andet ses på Netflix.

Udgivet hos Gyldendal. 215 sider.

Min anmeldelse af Monster.


Snigmorderens lærling af Robin Hobb

En gang i mellem falder man bare over diamanten blandt de billige krystaller, som George R.R. Martin så fint beskriver bogen her. Og jeg giver ham helt ret. Snigmorderens lærling er noget af det allerbedste fantasy du finder.

Dette er første bind i en afsluttet trilogi, men universet som historien foregår i har mange flere bøger i sig. De er desværre ikke oversat (endnu, one can hope).

Historien er fortalt af den royale bastard Fitz, der vokser op på kongeborgen og udlæres til snigmorder for kongen. Fitz er en fantastisk karakter, og en fantastisk fortæller og jeg kan slet ikke få nok af at læse om ham.

Udgivet hos Cicero. 422 sider.

Min anmeldelse af Snigmorderens lærling.


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.