10 bøger jeg anbefaler: Fantasy

“All we have to decide is what to do with the time that is given to us.” Gandalf the Grey, Ringenes Herre.

J.R.R. Tolkiens værker fremhæves ofte som fyrtårne for fantasygenren, men der findes så meget mere end kampen om Middle-Earth.


Du kender de helt store mastodonter og har sikkert også læst de fleste, eller set filmene. Først lagde Peter Jackson verden ned med sine fremragende filmatiseringer af Ringenes Herre, og senere de knap så fremragende Hobbitten. Så fandt HBO George R.R. Martin og skabte en ny kultscene med kampen om Westeros.

Men skal man som forfatter have dobbelt R i sit navn for at slå igennem i fantasygenren? Måske er det bare held.

Måske er fantasy stadig den der bog, der gemmer sig lidt og først kommer frem, når man sidder alene og kan slippe for dommen om, ikke at læse “rigtig” litteratur. Måske samler den støtter til et tredje angreb, som kan overbevise verden om, at den ikke kun hører til på børnehylden, men også burde have sin egen afdeling under voksenlitteratur.

Det kan blive en lang diskussion, så i stedet vil jeg anbefale dig 10 forskellige fantasyserier og bøger, i tilfældig rækkefølge (bortset fra nummer et og to), du helt sikkert burde få fingre i.


King Killer Chronicle af Patrick Rothfuss

10 Bøger jeg anbefaler - Fantasy

High fantasy når det er bedst. Rothfuss spås at blive det næste store projekt til det store lærred, men det er vist stadig kun på tegnebrættet. Jeg ville elske at se hans fantastiske univers udfolde sig på det store lærred, og møde Kvothe – måske det også kan sætte skub i færdiggørelsen af bog 3.

Forlaget Tellerup har lagt beslag på den danske udgivelse af første bog i serien – som de, af uransagelige grunde, har valgt at dele i to bøger (som de jo virker til at gøre med alt de får mellem hænderne), men ikke trykker mere.

Indtil da vil jeg genlæse, ae og værne om min udgave af The Name of the Wind.


Farseer Trilogien af Robin Hobb

10 Bøger jeg anbefaler - Fantasy

Også en high fantasy i bedste stil – dem er der nogle stykker af på den her liste 😉

Robin Hobb skriver bragende godt og jeg går egentlig bare og venter på, at Cicero tager sig sammen til at udgive resten af hendes værker, indenfor samme univers. I Farseer serien følger vi Fitz fra barn til voksen og hans oplæring til kongelig snigmorder.

Find min anmeldelse af første bog her.


Night Angel: Som en skygge af Brent Weeks

10 Bøger jeg anbefaler - Fantasy

Også en snigmorderfortælling. Brent Weeks er ikke helt så skarp som Robin Hobb, men derfor er det alligevel helt sikkert en serie, der skal læses og elskes.

Første bog er udgivet hos Tellerup, og når jeg har spurgt dem ad, burde bind to ligge lige på trapperne. Det er desværre nogle lange trapper, så eventuelt find den på engelsk, hvis du ikke gider vente. Om ikke andet er Tellerups udgivelser altid enormt smukke.


Den første lov af Joe Abercrombie

10 Bøger jeg anbefaler - Fantasy

En fantasyserie, der, i min mening, skiller sig lidt ud fra den typiske high fantasy ved at hovedpersonerne, generelt, er nogle usympatiske røvhuller. Det meste af tiden. Der er ikke nogen klassisk helt i disse bøger, eller en forældreløs dreng som udvælges til at redde verden ud af sit gode hjerte.

Den er råd og brutal, men også ærlig. Og så er det enormt forfriskende med nogle karakterer man selv har lyst til at sparke lidt til 😉


Panteon-Sagaen af Boris Hansen

10 Bøger jeg anbefaler - Fantasy

En serie af en dansk forfatter, som blander genrerne fantasy og sci-fi. Serien er til et yngre publikum end de tidligere nævnte, men stadig en fantastisk fortælling som jeg har givet topkarakterer hele vejen.

Af en eller anden årsag har jeg kun fået anmeldt anden bog i serien. Det giver selvfølgelig en god grund til at læse dem igen 😉


Tågespind af Signe Fahl [Anmeldereksemplar]

10 Bøger jeg anbefaler - Fantasy

Selvom Tågespind bevæger sig lidt mere hen i magisk realisme, synes jeg den skal med på listen. Fortællingen har en historisk setting i midten af 1700-tallet, og handler om malkepigen Karen, som møder den berygtede Ellekonge.

Det er et virkelig godt skriv. Du kan eventuelt læse mine anmeldelser af de to første bind i serien her og her.


Bartimæus af Jonathan Stroud

10 Bøger jeg anbefaler - Fantasy

Den mest fandenivoldske dæmon med et ordforråd fra en anden verden (bogstavelig talt). Har du ikke stiftet bekendtskab med Bartimæus endnu, så se at komme i gang. Det er guf for lattermusklerne.

Fortællingen foregår i London i noget, som minder om vores tid, men med inkorporerende troldmænd, dæmoner og andet godt som det mest naturlige i verden.


Den store djælvekrig af Kenneth Bøgh Andersen

10 Bøger jeg anbefaler - Fantasy

En fantasyserie der lovligt hører til på børnehylden, men som sagtens kan læses af det voksne publikum. Serien er i seks bind og handler om drengen Filip, der ved et uheld dør og kommer i helvede, hvor Djævlen ihærdigt prøver at fremmane noget ondskab i ham. Det er bare ikke helt så nemt.

Serien er et fuldstændig originalt værk og lidt af en genistreg, efter min mening.


Clockwork af Phillip Pullman

Jeg har desværre ikke noget billede af denne bog, da den ikke står på min reol – endnu. Det er en kort roman, skrevet med en fantastisk stemme, i en verden med urværker i alt. En anderledes og eventyrlig fortælling.

Find den på biblioteket eller led efter den hos en antikvar, hvis du vil læse den på dansk. Ellers kan den findes på Amazon til en billig penge.

Du kan også læse mere om den på Goodreads.com.


Broken Sky af Chris Wooding

10 Bøger jeg anbefaler - Fantasy

Er du, ud over fantasy, også vild med manga, er Broken Sky en serie for dig. Det er en actionmættet trilogi fyldt med kampe med katana’er og drageryttere.

Det er en af de serier, som slet ikke får nok opmærksomhed på fantasymarkedet, men som så absolut fortjener at blive læst.


5 kommentarer Tilføj dine
  1. Jeg har 3anbefalinger den første er en triologi med Siri Pettterson
    Den næste er Ready Player one
    Den sidste er Silo triologi ag Hugh Howey

    Vi har meget samme smag, jeg har da læst det meste af det på din top 10

    1. Tak for anbefalingerne, Erik. Jeg har læst de to første i Pettersons trilogi, Ravneringene, og mangler lige bind tre. De andre vil jeg skrive på listen 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.